25 aprilie 2024
ActualitateO poveste despre Regimentul 3: "Daca nu stii de unde vii nu...

O poveste despre Regimentul 3: “Daca nu stii de unde vii nu intelegi cine esti!”

Sta in fata mea sfios, modest si totusi hotarât sa ma convinga de importanta traditiilor militare. O ia de la capat, tenace, ori de câte ori i se pare ca nu sunt un interlocurtor suficient de atent.

Stelian Petru Cojocaru, ofiter in retragere, arma “geniu”, a infiintat prima asociatie din Moldova care isi propune sa salveze si sa promoveze traditiile militare: “Regimentul 3 Artilerie 1877”.

militarPâna in 1980 a activat in Ianca-Braila, apoi s-a intors acasa, sa-i slujeasca pe aviatorii din Bacau. A fost si inca este, in sufletul lui, un militar, adica un patriot, “chiar daca patriotismul le pare unora desuet”.



Pasiunea pentru istorie a mostenit-o de la tatal sau, medicul Petru Cojocaru, si tot de la el pastreaza colectia “Magazinul Istoric”, câtiva metri cubi de reviste, prin care au calatorit si fiii sai. “Interesul pentru haina militara mi l-au transmis, probabil, doi unchi din partea mamei, fosti piloti in Al Doilea Razboi Mondial.

Poate m-a marcat si faptul ca, in copilarie, când locuiam in casa de pe str. Garii, am gasit in pod doua pusti din 1877, doua sabii din 1877 si alte doua din epoca Tudor Vladimirescu. Din pacate, tata nu le-a pastrat! Era periculos, pe atunci, sa detii arme, puteai fi arestat”, isi aminteste, cu regret, Stelian Cojocaru.

Profesori “unul si unul”

“In liceul militar din Câmpulung, aveam profesori unul si unul. Ne duceau la toate mânastirile din nordul Moldovei ca sa ne vorbeasca despre trecut, despre batalii, dar si despre credinta. Remarcabili, intre ei, au fost George Andries, dirigintele meu, care are aproape 90 de ani si cu care tin legatura, si Constantin Barboi, profesorul de istorie”, marturiseste Stelian Cojocaru, emotionat.

Eu vreau sa aud povestea vietii lui, iar batrânul, sa vorbeasca despre proaspat infiintata asociatie: “Când l-am cunoscut pe Horia Serbanescu, cercetator la Muzeul Militar National, m-am inscris in Asociatia 6 Dorobanti. Cu dorobantii, am fost, in 2011, in Bulgaria, la Turtucaia, ca sa comemoram 95 de ani, apoi la Ploiesti si la Fundata, locul in care a inceput lupta in Primul Razboi Mondial.

Au venit, aici, militari din Cehia, Bulgaria si Austria, intre care si baronul Roman Gamotha.” S-a hotarât, apoi, sa infiinteze si acasa o asociatie de traditii militare, prima din Moldova.

Rugaminte pentru tineri…

“In Bacau au fost multe unitati militare, dar una singura a avut continuitate: Regimentul 3 Artilerie Grivita, infiintata in februarie 1877 prin Decretul 550 al Regelui Carol I, transformata apoi in Regimentul 3 Artilerie 1877”, povesteste ofiterul, mândru de numele asociatiei bacauane. Zestrea “Regimentului” inseamna, astazi, cinci uniforme de dorobanti si cinci de artileristi.

uniforme

Armele sunt din lemn, replici ale celor de acum doua secole, caci e complicat sa achizitionezi pusti si sabii adevarate. Stelian Cojocaru vrea cu orice pret sa salveze de la disparitie traditiile militare si conteaza mult pe noua generatie: “Patria le pare, unora, un cuvânt gol, dar nu este, sustine batrânul. Ne-am dori foarte mult ca alaturi de noi sa vina mai multi tineri. Ii rugam sa vina! E important ca ei sa afle despre inceputurile Armatei Române, despre cum au luptat soldatii nostri, cu ce arme, in ce uniforme, cum au murit… Daca nu stii de unde vii nu intelegi cine esti si unde te duci!”

Neamul românesc si Armata Româna sunt sfinte pentru Stelian Cojocaru si pentru Asociatia “Regimentul 3 Artilerie 1877”, pe care o conduce. Cei care simt la fel si sunt interesati de traditiile militare il pot contacta pe e-mail: [email protected].

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri