29 martie 2024
ContrasensO piesă dintr-un puzzle

O piesă dintr-un puzzle

Nici o săptămână fără un conflict politic major! De data aceasta, președintele țării încearcă să se substituie Guvernului, solicitând informații despre agenda ședințelor sale și amenințând că va participa la fiecare întrunire a Executivului. Constituția este clară în privința asta – premierul nu se subordonează președintelui – însă, într-o țară ca România, Constituția e din cauciuc, poate fi întinsă la nesfârșit.

„Părinții” Constituției, încă de la prima scrisă după 1990, s-au ferit să mai concentreze toată puterea în mâinile unui singur om. Exemplul Ceaușescu era cât se poate de proaspăt. Din păcate, în cei zece ani de președinție, Băsescu a reușit să obțină interpretări ale Legii fundamentale, care i-au mărit puterile iar actualul președinte continuă această campanie, argumentând că România ar trebui să devină o republică prezidențială.

Ajunși în acest punct, putem discuta la infinit plusurile și minusurile unei republici prezidențiale; dar exact aceasta este capcana în care suntem împinși. Pentru că și acest scandal și altele nu au decât un singur scop: să distragă atenția.

De luni de zile, propaganda încearcă să inflameze spiritele pentru a determina căderea Executivului și a-i oferi președintelui propriul Guvern pe care acesta și-l dorește. Sau care îi este cerut. Pentru că trebuie să fii spălat pe creier ca să-ți imaginezi vreo clipă că tot scandalul care nu se mai termină în țară este un produs al unor patimi exclusiv interne.

Tot ceea ce ni se întâmplă trebuie citit în cheia conflictului geopolitic dintre Germania și SUA, doar că, în ultimele luni a intrat în joc și Franța. Adrian Severin are un articol interesant pe această temă, în care expune opinia că asistăm la un joc între patru mari jucători – Franța, SUA, Germania și Rusia – fiecare cu propriile viziuni cu privire la alianțe și dușmani: Franța contra Germaniei, Germania împreună cu Rusia contra SUA sau incredibila alianță între SUA și Rusia contra Germaniei.

Trăim vremuri de criză generate de schimbările geopolitice mondiale ale transferului de putere, de la o lume unipolară la una multipolară, iar aceste schimbări vor genera alianțe strategice dinamice: fiecare se va alia cu oricine, chiar cu foști inamici, pentru a supraviețui. De aceea, să nu ne luăm după ceea ce ni se pare că vedem…

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri