Recunoscută pentru posibilitățile nelimitate, capitala Marii Britanii atrage din ce în ce mai mulți români, mulți dintre ei reușind în foarte multe domenii. Între poveștile de succes o regăsim și pe cea a Oanei Toader, fostă Adiaconiței, originară din Comănești și absolventă a Colegiului Național de Artă „George Apostu” Bacău, promoția 2001.

De curând Oana a reușit să organizeze o expoziție într-o sală de evenimente din centrul Londrei, acolo unde a expus 12 tablouri. Expoziția cu tema „Culture” a cuprins lucrări care au reprezentat cultura românească, în tablouri regăsindu-se dansul urșilor de la Comănești, portul și dansul țigănesc, picturi care prezintă portul național și un tablou intitulat „Maternity” în care este înfățișată o țărancă româncă alăptând. La încheierea expoziției trei tablouri au fost donate unei organizații care luptă împotriva fenomenului bulling.

Oana Toader este studentă în anul I la University of East London, secția Fine Art, însă nu totul a fost pe roze. După ce a terminat liceul în Bacău a plecat în Anglia unde a lucrat ca ospătar în cafenele. Tot acolo l-a cunoscut pe cel care i-a devenit soț, iar de trei ani este mama unui băiețel. Cât a stat în concediul postnatal și-a redescoperit pasiunea pentru pictură și s-a înscris la studiile universitare. Acum pictează și la comandă și aproape pe orice. „În anul I de facultate m-am axat mai mult pe lucrări care prezintă cultura românească. Îmi place foarte mult să le arăt cum e portul național la noi prin lucrările mele dar și prin vestimentația mea.

Îmbrac destul de des ia și mulți mă întreabă ce reprezintă”, ne-a povestit Oana Toader venită pentru o scurtă vizită în țară. Despre prima ei expoziție la Londra, pictorița s-a arătat încântată de numărul mare de vizitatori dar mai ales de faptul că au fost foarte mulți tineri, o parte dintre ei studenți români. Oana Toader ne-a împărtășit și din planurile sale, urmând ca în septembrie să organizeze o nouă expoziție cu tema „Cultura Românească”, o expoziție cu vânzare ce va avea cel puțin 20 de lucrări.
Florin Ștefănescu

„Când termin facultatea vreau să mă întorc împreună cu familia acasă în România. Întenționez să-mi deschid un atelier de pictură. Sper ca statul român să nu-mi bage bețe în roate și să mă facă să fug cu «coada între picioare» înapoi, în străinătate.”
Oana Toader

Alte articole