În perioada 16-22 septembrie 2018 se va desfăşura în municipiul Bacău o nouă ediţie a evenimentului „SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII” (European Mobility Week) – a XVII-a la nivel european și a IV-a la nivel local, sub deviza „Combină și deplasează-te!” (Mix and move!).

Organizatorul acestui eveniment, Municipiul Bacău, reprezentat de Agenţia de Dezvoltare Locală Bacău, invită cetăţenii municipiului să se alăture acestei inițiative, propunând o schimbare la nivel comportamental și oferind opţiuni de transport local și de mobilitate nepoluantă.

Tema din acest an – „Multimodalitatea”- promovează utilizarea și combinarea diferitelor moduri de transport pentru deplasările urbane, atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri. Combinarea diferitelor moduri de transport înseamnă maximizarea beneficiilor pentru locuitori: costuri, rapiditate, flexibilitate, confort, sănătate, cu impact asupra îmbunătățirii calității vieții urbane.

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII ne încurajează să explorăm diferitele opțiuni pe care le avem la dispoziție pentru a ne deplasa și să ne gândim la modalitatea de transport care ni s-ar potrivi cel mai bine călătoriei noastre. De ce să nu încercăm să mergem cu bicicleta, să luăm autobuzul până la serviciu sau să mergem pe jos la cumpărături? Adoptând conceptul multimodalității și introducând metode de transport durabile în deplasările noastre putem fi mai în formă, mai sănătoși, mai fericiți!

Parteneri și sponsori: Agenţia pentru Protecţia Mediului Bacău, S.C. Transport Public S.A, S.C. Barleta S.R.L., Coca-Cola, Cora, Fundația Comunitară Bacău, Federația Tinerilor din Bacău, GAL IDD Bacău, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bacău, Fundația de Sprijin Comunitar Bacău.

PROGRAM

SĂPTĂMÂNAEUROPEANĂAMOBILITĂŢII

Bacău/16-22 septembrie 2018

16 septembrie 2018 „Turul Ciclist al Mobilității Urbane”

START: Parcarea Stadionului Municipal (Tic-Tac), ora 17.00. Lungime traseu – 7,5 km.

Vestele vor fi asigurate de organizatori. Fiecare participant va primi materiale promoționale. Se va organiza o tombolă a mobilității, cu premii constând în biciclete!

17 septembrie 2018 „Info-Mobilitate”

Evenimentul va include acțiuni de mediatizare și informare a elevilor din școlile partenere, prin distribuirea de materiale educative (mape, pliante, postere, flyere). Acțiunea va avea loc în zonele din vecinătatea școlilor și în zona centrală, cu implicarea diferitelor ONG-uri și a voluntarilor.

18 septembrie 2018 „Combină și deplasează-te!”

Ziua va fi dedicată multimodalității – mersului pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport public local. Angajații instituțiilor publice, toți locuitorii municipiului Bacău sunt invitați să aleagă și să combine mijloacele de deplasare spre și de la serviciu.

În această zi transportul va fi gratuit pe autobuzele S.C. Transport Public S.A!

18 septembrie 2018 „Masa Rotundă privind Săptămâna Europeană a Mobilității.”

Incepând cu orele 11, în sala de conferință situată în incinta Centrului de Afaceri și Expozițional, va fi organizată masa rotundă privind Săptămâna Europeană a Mobilității. Se vor discuta aspecte legate de Politica de Parcări în Municipiul Bacău, poluarea fonică, transportul urban multimodal, din perspectiva Planului de Mobilitate Urbană Durabilă.

20 septembrie 2018 „Să ne imaginăm vehiculele viitorului ”

„Ne dăm întâlnire în curtea școlii cu biciclete, triciclete, trotinete, role”. Concurs „Cel mai trăznit mijloc de deplasare fără motor”. Activitatea se va desfășura cu participarea elevilor claselor gimnaziale din școlile partenere. Cele mai originale idei vor fi premiate.

21 septembrie 2018 „Eco-Transport, concurs de desen și expoziție” . Activitatea se va desfășura cu participarea elevilor claselor primare, din școlile partenere. Cele mai frumoase desene și obiecte confecționate de copii, pe tema mobiltății urbane nepoluante, vor fi premiate.

22 septembrie 2018 „Ziua fără mașini”

În această zi va fi restricționat accesul autoturismelor în zona centrală a orașului. Se vor desfășura diferite activități, în colaborare cu organizațiile partenere: semi-maraton, crosuri, curse. Complementar, pe parcursul zilei vor fi măsurate de către A.P.M. calitatea aerului și indicele poluării fonice. În încheierea evenimentului SĂPTĂMÂNAEUROPEANĂAMOBILITĂȚII, începând cu orele 16.00, băcăuanii sunt invitați la o promenadă, pe acorduri muzicale, în zona centrală.

Alte articole