29 martie 2024
ActualitateO nouă ediție a Revistei ATENEU. „N-am uitat chemarea vocalelor'' și câteva...

O nouă ediție a Revistei ATENEU. „N-am uitat chemarea vocalelor” și câteva observații asupra viitorului omenirii

Dacă tot trăim într-o lume cotropită de poezie, ca să-l parafrazez pe poet, încep prezentarea ediției pe luna aprilie a revistei ATENEU (632), cu inspirata alegere de a publica, în pag. 8-9, a unui grupaj de poezii, semnate de trei poeți cunoscuți și citiți astăzi: Marta Petreu, Val Mănescu și Nichita Danilov, premiați ai revistei, în anii trecuți. Poeți care contrazic unul dintre „Cristalele de fum” ale lui Vasile Ghica: „Scriitorii noștri nu mai pot lepăda doliul. Pentru că cititorii dispar unul câte unul, și alții nu se mai nasc”, pe care le găsiți la pag. 10.

Cum paradigma lecturii-cititului preocupă atât pe creator cât și pe critic, vă recomand „atelierul de lectură” a lui Daniel-Ștefan Pocovnicu: „Compasiunea cititului”, din care redau: „Problemă acută sau deja cronică a culturii e criza lecturii. Unii socotesc a-i fi găsit soluția, puțini o mai caută, câțiva s-au împăcat să conviețuiască alături de ea”. Citiți mai departe!

După ce i-a venit rândul la lectura criticului (și a dospit suficient), Adrian Jicu aduce în fața cititorilor (revistei) noul volum al scriitorului Petru Cimpoeșu „Scrisori către Taisia” (Editura POLIROM 2021), „un poem elegiac despre îmbrătrânire și despre cum ne raportăm la propriul trecut (…) o autoficțiune tulburătoare prin sugestiile referitoare la fragilitatea umană” (pag. 3).



La rubrica Cărți și autori, Marius Manta semnalează o carte de eseuri a scriitorului, criticului și poetului Cassian Maria Spiridon: „Gândurile cu vedere ale lui Nichita Stănescu”, Editura „Cartea Românescă Educațional” (pag. 11). Teatrul și problemele lui sunt permanent în atenția revistei, în această ediție, o cronică teatrală și a unei cărți superbe, semnate de Carmen Mihalache, critic de teatru și director al revistei. Mihai Chiuaru a cucerit definitiv publicul băcăuan, prin excelenta expoziție personală ARHETIP, de la Galeriile ALFA, și acum pe simeze, „arătată” cititorilor de criticul ieșean Maria Bilașevschi. Expoziție este fabuloasă.
Gheorghe Iorga revine cu un eseu despre Arthur Rimbaud: „Fețele mitului”, Cornel Galben, neobosit, tenace, sondează „personalități băcăuane”: „Centenar Idy Ilian”, prozator, critic muzical, născut în Bacău, stabilit apoi în Israel. M-a incitat și frapat titlul cronicii semnată de Cristina-Casandra Pașcanu:

„Unii dispar, alții caută”, la romanul lui Cosmin Perța – DISPARIȚIA (Ed. Polirom, Iași), care „poate fi considerat un roman fantastic, inspirat dintr-un caz real, trama pune în scenă dispariția unui număr mare de săteni dintr-o localitate din Ardeal”. La Cartea străină, Ionel Savitescu publică cronica-eseu „Câteva observații despre viitorul omenirii”, temă eternă și mereu actuală, la cartea lui Bernard Russell: „Viitorul omenirii și alte eseuri deloc populare”, apărută în 1950, an în care scriitorul a primit Premiul NOBEL pentru literatură, volumul a apărut la Editura Humanitas, 2021. Închei cu un excepțional reportaj, semnat, nu surprinzător, de un artist, un pictor-poet: Ioan Burlacu – „Calea Romei”, de pe ultima pagină a revistei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri