27 mai 2024
CulturăO nouă ediție a atelierelor de creație ,,Japonia departe-aproape de Bacău”

O nouă ediție a atelierelor de creație ,,Japonia departe-aproape de Bacău”

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Japonia și România, în municipiul Bacău a avut loc, la mijlocul săptămânii trecute, cea de a patra ediție a evenimentului „Japonia departe-aproape de Bacău”, organizat de Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” și găzduit de Casa Memorială ,,George Bacovia”.

În cadrul manifestării s-au desfăşurat două ateliere inedite de scriere creativă, de poezie kaiku, la care au participat mai mulți copii de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” și Școala Gimnazială „Mihai Drăgan” din Bacău.

Copiii au fost purtați într-o scurtă călătorie în Ţara Soarelui Răsare, după care au aflat despre elementele care definesc un haiku, cum se creeză, ce pot spune cititorului şi mai ales ce lasă nespus, ce este acela un kigo, care sunt regulile. Într-o atmosferă creativă, s-a lucrat, retuşat iar astfel rotiţele imaginaţiei au fost puse în mişcare.



,,Mulţumesc din suflet tuturor celor implicaţi, şi o să încep cu  colega şi prietena mea, muzeografa și poeta Tincuţa Horonceanu Bernevic, care a fost nu doar colaborator în acest proiect, dar şi gazda noastră în cele două zile, apoi colegului  Mihnea Baran care  a realizat afișul, a filmat și  fotografiat, doamnelor profesoare Lidia Sabău, Mirela Spiţă, Monica Creangă, tuturor copiilor care au fost, după caz, captivaţi, implicaţi, entuziasmaţi, interesaţi, participanţi, motivaţi, ceea ce a dus în final la reuşita  acestor ateliere”, a spus muzeografa Mihaela Băbușanu, de la Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu”, iniţiatorul şi coordonatorul evenimentului, ea însăși o autoare de volume de poezii haiku.

Printre noii creatori de haiku s-au numărat elevii Andrei Gavrilă, Robert Caunic, Maria Filip, Ariana Taghiev, Lucia Stanciu Viziteu, Andrei Rotaru (Școala Gimnazială ,,Alexandru Ioan Cuza”) și Maria Solomon, Matei Oprea (Școala Gimnazială ,,Mihai Drăgan”).

Colaboratori ai acestui eveniment au fost: Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” (prof. Mirela Spiţă și prof. Monica Creangă); Școala Gimnazială „Mihai Drăgan” (profesor Lidia Sabău ); Revista de cultură și atitudine „Plumb”.

Romulus-Dan BUSNEA

   

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri