16 aprilie 2024
ActualitateO noua contestatie la Legea Pensiilor: Pensiile magistratilor ar putea fi reduse

O noua contestatie la Legea Pensiilor: Pensiile magistratilor ar putea fi reduse

Magistratii contesta noua Lege a Pensiilor. Ei vor sa se asocieze intr-un sindicat si sa isi sustina cauzele la Curtea Constitutionala. Expertii din Ministerul Justitiei declara ca nu au fost consultati inainte de a se decide asumarea raspunderii Guvernului an Parlament. Conform noii legi, pensiile magistratilor ar putea fi reduse.

Proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice, sustin judecatorii si procurorii, este neconstitutional. “Nu exista nicio sansa ca aceasta lege sa treaca de Curtea Constitutionala. Daca intra in aceasta forma in vigoare, legea va genera din start 200.000 de cauze. Sunt incalcate deciziile Curtii Constitutionale, cat si cele ale CEDO (Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, n.r.), care pe general prevad ca un drept castigat nu poate fi luat”, ne-a declarat un magistrat bacauan, care are aceeasi parere cu toti colegii din tara. Magistratii vor sa se asocieze antr-un sindicat pentru a contesta la Curtea Constitutionala noua lege a pensiilor.

Magistratii, integrati in sistemul public



Daca acum magistratii, personalul auxiliar si cel asimilat din instante pot iesi la pensie la 60 de ani, indiferent de sex, potrivit noii legi, femeile vor fi pensionate la 58 de ani si 9 luni iar barbatii, la 63 ani si 9 luni. Totodata, toti cei care lucreaza in Justitie vor fi integrati in sistemul public de pensii, deci vor plati aceeasi contributie ca toti salariatii si vor avea o pensie corespunzatoare acesteia. Asadar, angajatorul lor va achita 20,8 la suta din fondul de salarii iar angajatul, 10,5 la suta din veniturile salariale brute. In termen de sasea luni de la aparitia noii legi, toate pensiile aflate in plata si stabilite potrivit legilor speciale vor fi recalculate dupa principiul contributivitatii. Pensiile speciale care depasesc suma de 10.000 lei ar putea fi recalculate astfel ca este posibil sa ajunga la o treime din valoarea actuala.

aLa noi e o brambureala”

[ad#stire] Daca magistratii vor pensii mai mari decat in sistemul public vor trebui sa contribuie, in plus, la cel suplimentar. “In vestul Europei pensiile speciale si de serviciu se regasesc in alte piloane de pensii, respectiv in cel facultativ si ocupational, ne-a declarat Liviu Cretu, directorul coordonator al Casei Judetene de Pensii Bacau. Acolo toata lumea primeste pensie pe principiul contributivitatii. La noi este o brambureala acum, nu exista echitate si solidaritate. Din moment ce vorbim de sistemul public, consider ca toti cei care realizeaza venituri trebuie inclusi in el si sa li se acorde pensia proportional cu contributia.” In timp ce marea majoritate a pensionarilor iau pensia in raport de toata perioada lucrata (stagiul de cotizare), magistratii primesc 80 la suta din veniturile salariale pe ultimul an sau luna.

Roxana Neagu,
Elena Tintaru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri