23 aprilie 2024
CulturăO nouă carte despre „obsedantul, deceniu”, semnată de Victor Enăşoae

O nouă carte despre „obsedantul, deceniu”, semnată de Victor Enăşoae

Lansarea unei cărţi, apărută după aproape 20 de ani de când a fost scrisă (manuscrisul rămânând în posesia familiei, după ce autorul a decedat), este nu numai un eveniment, dar şi o curiozitate, întrebările cu privire la soarta acestui manuscris rămânând nerostite, dar ele erau formulate la intrarea în Sala Multimedia a Bibliotecii Judeţene „Costache Sturdza”, vineri, 15 iunie, 2018.

Scrisă în mai puţin de doi ani (10.08. 1997 – 20.04. 1999, după cum menţionează Victor Enăşoae, autorul manuscrisului ce poartă titlul „O lumânare pe malul Prutului”, a rămas nepublicat, unul dintre motive fiind moartea acestuia, în toamna aceluiaşi an. Manuscrisul a stat o vreme la fratele mai mare, Mircea, după decesul lui, a ajuns la fiica lui Victor Enăşoae, Oana, ca în final să intre în posesia unul alt frate, Ioan. Abia în anul 2017, cu ocazia omagierii lui Victor Enăşoae în cadrul Cenaclului Literar LIRA 21, coordonat de scriitoarea Cristina Ştefan, s-au pus bazele unei înţelegeri, care a vut ca punct final publicarea manuscrisului, astfel că, la sfârşitul lunii mai 2018, editura ”artbook” reuşeşte să tipărească cartea.

„Mi-am asumat această muncă de transcriere, de culegere, redactare şi corectură a acestei minunate cărţi, conştientă că nu-mi va fi uşor. Un an am lucrat şi sunt mulţumită şi mândră de ceea ce a ieşit”, a spus Cristina Ştefan la lansarea volumului „O lumânare pe malul Prutului”.



„Dedic această carte unei generaţii de aur, generaţia anilor 60-70, care a pus bazele noului oraş Bacău, care a lăsat în urma ei câteva repere importante în economia, dar mai ales în cultura municipiului nostru, din această generaţie a făcut parte şi Victor Enăşoae.

Mi-am dorit ca la această întâlnire să-i omagiem, de aceea mulţi dintre ei sunt acum în sală. Vă invit să citiţi cartea, este o carte despre „obsedantul deceniu”, despre dragoste, sacrificiu, dar şi despre tragediile născute din ruperea Basarabiei din trupul ţării”, a mai spus Cristina Ştefan. Invitaţi la lansare au fost Carmen Mihalache, director al Revistei Ateneu, care l-a cunoscut pe omul politic şi scriitorul Victor Enăşoae:

„Era un domn printre tovarăşi. Un om inteligent, nonconformist, cult, curajos, mereu în căutarea adevărului, care avea şi un dezvoltat simţ al relativismului. Ne-a lăsat o carte frumoasă, scrisă cu verb, cu personaje al căror destin tragic este bine conturat, autorul înnobilând femeile din roman cu nişte caratere puternice, frumoase, intuitive, cu frumuseţi interioare demne de marile romane renascentiste. Felicit familia pentru gestul frumos de a publica această carte”, a completat Carmen Mihalache portretul autorului. Despre roman, despre reuşitele şi neîmplinirile lui a vorbit romancierul şi dramaturgul Viorel Savin, care s-a bucurat, în tinereţe de prietenia autorului volumelor „Obsesia apei”, lansat în 1999, şi „O lumânare pe malul Prutului”: „Victor Enăşoae nu era un om obişnuit, parcurgea biblioteci, parcurgea drumurile printre oameni, inteligent, cu talent de mare scriitor, păcat însă că s-a stins prea devreme. Romanul este scris repede, în mare grabă, de parcă ar fi ştiut că timpul nu-i mai este prieten, de aici, cred, şi faptul că unele personaje nu sunt suficient de conturate, unele acţiuni sunt precipitate, însă cartea cuprinde mai multe metafore, extrem de bine definite, evident cu mijloace literare. Este o carte interesantă, pe care v-o recomand să o citiţi.”

Despre testamentul moral şi politic cuprins în roman, dar mai ales despre semnificaţia metaforelor a vorbit celor prezenţi şi criticul literar Petre Isachi, iar istoricul literar Cornel Galben a scos în relief talentul gazetarului Victor Enăşoae, ale cărui mijloace de exprimare le-a folosit şi în carte: acurateţea limbajului, realismul, fraza scurtă, concentrarea acţiunii în spaţii mici. „Sunt convins că, dacă mai trăia, ar fi realizat o trilogie de mari proporţii, începând cu «Obsesia apei», «Obsesia întunericului» (cu a fost titlul iniţial al cărţii lansate astăzi) şi ar fi urmat, logic, «Obsesia luminii». Chiar şi aşa, Victor Enăşoae rămâne în istoria literară a Bacăului ca un scriitor important, un talent autentic, de aceea este cu atât mai mare meritul Cristinei Ştefan, care a scos la lumină un manuscris ce părea pierdut, aşa cum s-a mai întâmplat şi se mai întâmplă şi astăzi cu alţi scriitori”, a încheiat Cornel Galben.

La acest inedit eveniment, remarcabil prin prezenţă dar şi prin consistenţa discursurilor, au participat fraţii şi surorile autorului cărţii „O lumânare pe malul Prutului”, nepoţi, rude şi prieteni. Remarcabil este şi efortul acestora de a finanţa cheltuielile pentru tipărirea cărţii.

Gheorghe Bălţătescu
Foto: Liviu Maftei

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri