24 aprilie 2024
CulturăO noapte ca-n poveşti în „Noaptea Muzeelor"

O noapte ca-n poveşti în „Noaptea Muzeelor”

Nu, nu este pe lista Academiei din Suedia acordarea unui premiu Nobel numai pentru idei. Dar ar merita instituit şi acordat celui/celor care au avut ideea, acum 14 ani, de a propune şi apoi de fi aprobată de forurile europene, o „Noapte a Muzeelor”, pe data de 19 mai. A fost îmbrăţişată imediat de aproape toate statele europene, devenind aşadar „Noaptea Europeană a Muzeelor”. Dacă n-ar aparţine unor oameni cu minte şi dragoste pentru cultură ai zice că este o idee trăsnită, dar nu e, este genială. Geo Popa, secretar de stat în Ministerul Culturii, pe care l-am întâlnit la Muzeul de Artă, dar şi la cel de Istorie, îmi spunea că această „noapte” a fost iniţiată, inventată, organizată, ca să nu-i treacă cuiva prin cap să facă noapte din zi!

Într-o singură noapte, milioane de oameni, maturi, tineri şi foarte mulţi copii intră într-un muzeu şi uită să mai plece. Descoperă, împreună cu muzeografii, cu voluntarii (am rămas surprins sâmbătă, 19 mai, de numărul lor, dar mai ales de competenţele lor în Muzeul de Istorie, de Etnografie şi de Artă din Bacău), cu alţi specialişti din domeniu o lume, o altă lume, fie că este din neolitic, din Evul Mediu, din perioade mai apropiate de noi, adevărate bijuterii ale istoriei noastre, dar şi din lumea vegetală şi animală, la Muzeul de Naturale, lumea de deasupra noastră, la Observatorul Astronomic şi, nu în ultimul rând, lumea artelor vizuale. Am uitat ceva? Este posibil, însă, sunt sigur că miile de băcăuani (în 2017 s-au înregistrat peste 20.000 de vizitatori în toate muzeele şi galeriile de artă din judeţul Bacău), nu au omis niciun exponat oferit spre vizitare, gratuit, în „Noaptea Muzeelor”.



Debut cu o expoziţie fabuloasă de artă plastică

Anul acesta, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” a deschis manifestările din „Noapte…” cu o expoziţie fabuloasă, o expoziţie eveniment, la Muzeul de Artă. După negocieri care au durat aproape un an, pe simezele muzeului expun 15 artişti din Bucureşti, reuniţi în proiectul „é-l-u-c-u-b-r-e-r”, Marius Barb (preşedinte al UAP din Bucureşti), Zuzu Caratănase (care este şi curatorul expoziţiei), Gheorghe Dican (vicepreşedinte al UAPR), Răzvan Dragoș, Alexandru Ghilduș (preşedinte de onoare al UAPR), Ovidiu Ionescu, Petru Lucaci (preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România), Ștefan Pelmuș, Florin Stoiciu, Ion Anghel, Brîndușa Bontea, Emilia Kisś, Rareș Pantea, Cosmin Paulescu, Mariea Petcu). Proiectul expoziției de grup „é-l-u-c-u-b-r-e-r” , cei mai reprezentativi ai artei vizuale contemporane, artişti aparținând unor generații diferite, și, prin domeniile specializării lor, care acoperă întreaga diversitate de manifestare a artei vizuale contemporane. (asupra acestui eveniment voi reveni într-o ediţie viitoare).

De la urşi şi fluturi la…stele

Am vizitat împreună cu băcăuanii Muzeul de Ştiinţele Naturii, o nebunie totală, puzderie de copii, pierduţi de părinţi şi bunici în imensele săli doldora de exponate, de la animale mari, la gândaci, fluturi şi furnici, la păduri şi apoi în frumoasa şi interesantă seră. Nu degeaba am spus că ideea merită premiată cu un Nobel, ce bucurie poate fi mai mare pentru muzeograf să-şi vadă munca răsplătită cu aplauze, cu bucuria de pe feţele vizitatorilor.

Ca în fiecare an, str. Trotuş, acolo unde este Observatorul Astronomic, nu a mai fost loc nici pentru a parca o bicicletă. Sute de curioşi, mai ales copii şi tineri, au năvălit, încă de la ora 18.00, în faimosul turn. Ce au făcut ei acolo nu ştiu, că nu am mai avut loc. Dar ştiu că au avut ce vedea.

Valori inestimabile la Etnografie şi Istorie

Neapărat, am fost rugat de Iulian Bucur, şeful Secţiei Etnografie a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, să vizitez noutăţile pregătite pentru vizitatorii din acea Noapte… L-am găsit lipit de un grup, pe care nu l-a părăsit până nu i-a arătat şi explicat, da, are un dar a lui de povestitor, tot ce are în muzeu, inclusiv marea noutate: o gospodărie ţărănească (casă şi curte), Casa Tradiţională Românească”, cu tot mobilierul autentic şi ustensilele necesare unei familii. Cine nu a văzut-o în „Noaptea Muzeelor”, trebuie să-şi facă neapărat timp, petru a o vedea.

La Secţia de Arheologie, casele din neolitic au atras ca un magnet vizitatori, colecţiile de monede etc., iar la Istorie, nouatea a fost expoziţia „Casa Regală a României”. Am asistat şi la un spectacol pentru copii oferit de Secţia Animaţie a Teatrului Municipal „Bacovia”, care a venit şi cu o bogată recuzită, pusă la dispoziţia copiilor. Au fost şi filme documentare, au fost şi expoziţii de artă, de arhitectură. Cui i-a mai rămas timp, a tras o fugă la Casele memoriale „George Bacovia” şi Nicu Enea”.

A fost o „Noapte” frumoasă, lungă şi…bogată. Ne vedem la anul. Dar, poate, n-ar fi rău să fie câte o „noapte” în fiecare lună. Ar fi frumos!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri