25 aprilie 2024
OpiniiEditorialO lume normala la cap; lumea cealalta

O lume normala la cap; lumea cealalta

Din ce în ce mai multe comunitati locale vor sa preia controlul asupra retelelor de energie sau de apa, pentru a recupera profiturile generoase ale acestor activitati încredintate sectorului privat. Pentru ca dorinta sa devina posibila, simultan cu alegerile parlamentare de ieri a fost organizat si un referendum pe aceasta tema.

Nu va fie teama: E-ON si C.R.A.B. nu sunt în pericol.

Demersul acesta rational a avut loc în Germania, tara europeana cea mai normala la cap din punct de vedere economic.

Într-un orasel, administratia locala a anuntat ca un pod din localitate, care urma sa fie reparat, va fi închis circulatiei pentru 24 de ore.

Revoltati din cauza disconfortului care urma sa le ravaseasca existenta timp de o zi, cetatenii au protestat, iar administratia a reparat podul în decursul a doua nopti, fara sa întrerupa, pe un fir, circulatia.

Povestea asta – nu cred c-ati avut emotii… – a fost consemnata în Statele Unite, nu în România.

Privesc de câtiva ani la panarama nationala care vizeaza reconstruirea unui amarât pod de la Lespezi-Bacau si, admirând exemplul american, ma gândesc la anii lumina care ne despart, ca mentalitate, de altii. Înainte de debutul anului scolar, elevii si parintii îsi aleg profesorii.

Când vin în prima zi la scoala, unii profesori se trezesc, din acest motiv, someri. Îndepartati de la catedra, pe motive strict profesionale, într-o societate în care concurenta si valoarea sunt vedete, acesti profesori nu declara greva foamei, nu ameninta ca-si iau zborul de pe macarale, nu recurg la serviciile avocatilor, ci-si poarta crucea cu demnitate.

V-ati prins din nou: vorbim despre tari normale la cap, nu despre… Încercati în România sa-l aruncati, astfel, pe tusa, pe un profesor neprofesionist, care nu face altceva decât sa plimbe catalogul, si veti vedea ca nu aveti nicio sansa.

Câstiga în instanta fara probleme dreptul de a profesa, desi… În tarile normale la cap, cadrele didactice sunt testate riguros din punct de vedere psihologic. Daca, din pacate, unui profesor îi fileaza putintel „lampa”, nu este admis în sistemul educational.

Un manager român de scoala îmi spune ca, la începutul acestui an scolar, la cunoscutul control psihologic, un profesor care avea, într-adevar, probleme de comportament, nu a primit avizul psihologic. Deranjat, profesorul s-a dus la un alt cabinet de specialitate si, împotriva evidentei, a adus a doua zi patalama de om sanatos tun.

Si ce-ai facut?, l-am întrebat pe director. Am stat în banca mea, mi-a raspuns el. Vrei sa ma dea în judecata? Câstiga fara probleme, în tara asta anormala la cap…

Ion Fercu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri