24 aprilie 2024
EconomieO imensă centrală pe fotovoltaice va fi construită la Onești

O imensă centrală pe fotovoltaice va fi construită la Onești

Peste 3.200 de panouri fotovoltaice vor fi instalate, în acest an, pe un teren care a aparținut fostei CET Onești. Centrala de fotovoltaice va asigura energie verde de 1.428 MWh pe an. Investiția face parte dintr-un plan mai amplu prin care actualii proprietari ai fostei termocentrale de la Borzești și-au propus ca, în următorii 3 ani, să amenajeze o uriașă instalație de producere a energiei solare, pe 74 de hectare de teren de pe raza municipiului Onești și în comuna Gura Văii.

Până în toamnă, o centrală electrică fotovoltaică va fi amplasată pe circa 12.500 mp, din zona fostei platforme petrochimice Borzești. Mai exact, centrala electrică va fi amenajată pe un teren părăsit, al fostei termocentrale de la Borzești, unde, în trecut, a funcţionat o societate care asigura reparațiile la echipamentele energetice ale fostului CET. În acest sens, inițiatorul proiectului, firma Borzești Power, a încheiat un contract de superficie (dreptul de a avea sau de a edifica o construcție pe terenul altcuiva) pe 99 de ani cu proprietarul terenului, respectiv Electrocentrale Borzești (fosta Infinite Gas Development care a cumpărat, în 2019, istorica termocentrală Borzești), deținută de oameni cu vechi conexiuni cu sectorul energetic(așa-zișii „băieţi deştepţi” din energie).

Energie „verde” de 1.428 MWh pe an



Cert este că obiectivul va avea o capacitate de 1,19MWP și va fi compusă din peste 3.200 de panouri fotovoltaice monocristaline cu tehnologie half-cut (cu randament energetic bun și cu o eficienţă bună obţinută în producţie), achiziționate de la producători consacrați din domeniu (WINAICO, JINKO, SOLAR, AEG, TRINA SOLAR), fiecare dintre ele având o capacitate de 370Wp. Panourile, conectate la un invertor solar central cu o capacitate de 2.200 kW, vor fi montate pe o structură metalică și orientate spre sud, cu o înclinație de 30° față de sol, astfel încât să poată absobi maximum de energie solară, având, totodată, posibilitatea reglării sezoniere a inclinației (opțional). Centrala fotovoltaică va genera o cantitate de energie electrică regenerabilă de aproximativ 1.428 MWh anual, care va fi livrată Sistemului Energetic Naţional, prin Stația electrică de 220 kV de la Gutinaș. Valoarea investiției se va ridica la 700.000 de euro, lucrările urmând fi încheiate până cel târziu la începutul lunii septembrie 2023.

Locuri de muncă și bani la bugetul local

Scopul investiției este de a valorifica potențialul solar al județului Bacău cu consecințe benefice asupra mediului, prin înlocuirea/suplimentarea energiei electrice produse în instalații termoenergetice, cu energie electrică produsă din surse regenerabile. „Producerea de energie electrică prin conversia fotovoltaică a energiei solare nu provoacă emisii de substanţe poluante în atmosferă şi fiecare kWh produs prin sursă fotovoltaică permite evitarea răspândirii în atmosferă a 0,3 – 0,5 kg de CO2 (gaz responsabil pentru efectul de seră) rezultate din producere unui kWh prin metoda tradițională termoelectrică”, se menționează în proiectul depus la autoritatea de mediu. Pe de altă parte, realizarea proiectului propus prezintă și utilitate publică majoră prin crearea de noi locuri de muncă, precum și creșterea veniturilor la bugetul local și la cel al județului Bacău. De reținut că acesta este doar începutul, proprietarii fostei Termocentrale de la Borzești având în plan construirea, în total, a unui parc fotovoltaic de circa 30 de milioane de euro, format din aproape 140.000 de panouri monocristaline, cu putere instalată de 48,8 MW (și una nominală de 51,77 MW), evident, tot pe amplasamentul termocentralei. Instalația va fi amplasată pe un teren de 78 de hectare din zona Oneștiului și a comunei vecine, Gura Văii. Proiectul ar trebui finalizat în trei ani.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri