25 aprilie 2024
CulturăO ediţie de Excelenţă a Simpozionului Naţional „Vasile Pârvan”

O ediţie de Excelenţă a Simpozionului Naţional „Vasile Pârvan”

Opinii unanime: ediţia din acest an a Simpozionului Naţional „Vasile Pârvan” a fost una de Excelenţă, desfăşurat sub egida Anului Centenar. Comunicările în plen şi pe secţiuni au abordat teme fundamentale ale istoriei şi arheologiei naţionale, vieţii spirituale, cât şi dedicate unor personalităţi din perioada luptei pentru Unirea cea Mare din 1918. Prima conferinţă ştiinţifică a avut ca temă „Armata şi biserica în timpul Războiului de Reîntregire Naţională şi a Unirii din 1918”, susţinută de dr. Corneliu Ciucanu, de la Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană Iaşi.

A urmat prezentarea Proiectului de reorganizare a Expoziţiilor Permanente ale Muzeului Judeţean de Istorie Bacău, atât cea de Istorie cât şi cea de Argheologie, autori fiind Lăcrămioara Istina, şefa secţiei şi designerul Florenţa Bogdan, o nouă concepţie care are ca punct central îmbogăţirea patrimoniului şi punerea lui în valoare.

Au participat cercetători, profesori universitari, muzeografi şi arhivari din oraşe şi centre universitare din ţară, Iaşi, Bucureşti, Suceava, dar şi de la muzee şi institute de cercetare din Botoşani, Neamţ, Vaslui, Sfântu Gheorghe, Caransebeş, Constanţa, Timişoara. Cu această ocazie a fost lansată şi ediţia cu numărul 50 a Revistei «Carpica», editată de Complexul Muzeal «Iulian Antonescu», prezentată de prof. Costin Scurtu de la Constanţa, cât şi Anuarul Arhivelor Naţioanale, Filiala Bacău «Acta Bacovenisia», aflată la nr. 13, al cărui sumar a fost adus în faţa publicului de Vilică Munteanu, iniţiatorul şi coordonatorul revistei.



„Un moment aparte a fost marcat de înmânarea unor diplome, instituite de Consiliul Ştiinţific şi Consiliul de Administraţie ale instituţiei noastre, Diploma Centenar, acordată celui care a dat denumirea acestei instituţii, prof. Iulian Antonescu, considerat părintele muzeologie româneşti, preluată de doamna Eugenia Antonescu, soţia regretatului om de cultură. O a doua diplomă, de data aceasta de Excelenţă, a fost acordată cercetătorului şi profesorului Ştefan Gorovei, un apropiat şi un colaborator al instituţiei noastre, prezent aproape la fiecare ediţie a simpozionului, care anul acesta a împlinit 70 de ani”, ne-a declarat Mariana Popa, managerul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”.

În acceaşi zi a avut loc şi vernisajul expoziţiei „Alexandru Artimon şi civilizaţia medievală urbană din sud-vestul Moldovei în secolele XIV-XVII (Bacău-Tg. Trotuş-Adjud)”, prezentată de dr. Lăcrămioara Istina, susţinută de un film documentar. Regretatul arheolog Alexandru Artimon şi-a dedicat aproape întreaga viaţă cercetării acestei zone, fiind, o perioadă director adjunct al Muzeului, de la a cărei trecere în nefiinţă s-au împlinit 10 ani, fiindu-i înmânată, soţiei acestuia, Elena Artimon, o Diplomă de Recunoştinţă.

Lucrările în plen au fost urmate de cele pe secţiuni, Arheologie, Istorie, Personalităţi, Muzeografie, Viaţa religioasă.

Foto: Sebi Sascău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri