Acum un an, șase copii din Somușca, reuniți sub numele de RoboKids, surprindea comunitatea locală cu succesul neașteptat obținut la un concurs de robotică și calificarea la campionatul mondial din Houston, SUA. Ulterior, medaliile câștigate de membrii echipei au continuat să se adune, dovedind că succesul inițial nu a fost întâmplător.
În exuberanța generată de performanțele copiilor proveniți din mediul rural, centrul American Corner Bacău avea să-și propună o nouă provocare: să pregătească un grup de copii romi pentru participarea la competiția FIRST Lego League Explore 2024.
După mai multe tatonări, a fost aleasă comunitatea de romi ursari din comuna Valea Seacă.
Timp de 3 luni, cei șapte copii romi selectați au beneficiat de un program intensiv de pregătire, în urma căruia a rezultat o machetă cu elemente robotizate și un poster ilustrând problematica aleasă și modalitatea de rezolvare a provocării sezonului MasterPiece.
Macheta realizată de copii, având ca temă generală tradițiile romilor, cuprinde mai multe zone de interes, care sugerează: un concert de muzică tradițională și un studio TV mobil care asigură transmiterea acestuia pe internet; un cinema 3D unde publicul poate urmări un documentar despre romii ursari; o zonă de realitate augmentată pentru ca publicul să afle despre meșteșugurile tradiționale ale romilor; o zonă de realitate virtuală unde publicul ar putea trăi experiența unei nopți într-o șatră de romi; un muzeu în aer liber ilustrând momente din istoria romilor; zona de muzică în care publicul poate asculta melodii interpretate de cântăreți de etnie romă; zona cu holograme supradimensionate unde doritorii pot asista la concerte susținute de mari lăutari romi din trecut. De altfel, macheta cuprinde coduri QR care pot fi scanate pentru a accesa materiale audio și video corespunzătoare zonelor menționate anterior.
Inovația din proiectul echipei RoboRrom constă în modul prin care comunitatea romă poate transmite publicului larg elemente din istoria și tradițiile etniei: prin experiențe proprii, cu ajutorul artei (muzică) și tehnologiei (realitate virtuală, realitate augmentată, holograme, cinema 3D, coduri QR).
Duminică, 11 februarie, echipa RoboRrom a participat la concursul FIRST Lego League Explore, organizat la Universitatea Politehnică din București, reușind să câștige Marele Premiu “Soluția Provocării”!
Acest premiu certifică faptul că echipele care îl câștigă au obținut punctaj foarte bun la toate categoriile (machetă, programare, poster și valori fundamentale), au oferit o soluție creativă și inovatoare la provocarea sezonului MasterPiece și au reușit să dovedească faptul că proiectul lor poate avea impact asupra comunității din care provin.
Juriul a fost impresionat de felul în care membrii echipei RoboRrom au reușit să atragă atenția asupra comunității rome și a calităților membrilor acesteia. Dovadă stă și numărul foarte mare de vizitatori ai standului, care au adresat întrebări și s-au fotografiat cu membrii echipei și cu proiectul realizat de aceștia.
Echipa RoboRrom este formată din: Ionică Sofia, Stoica David, Roman Esefora, Radu Daniel, Roman Lavinia (Monica)și Călin Zelea – completați de Fălcaru Manix, și este pregătită de Oana Jianu, coordonator al Centrului ”American Corner Bacău”.
Gândurile noastre de mulțumire se îndreaptă în primul rând către Ambasada Statelor Unite care, prin programele oferite de American Corner Bacău, sprijină copiii din medii defavorizate, oferindu-le acces la oportunități educaționale nesperate.
Mulțumim, de asemenea, domnului primar Ion Pravăț, care a răspuns propunerii noastre inedite de a găzdui clubul de robotică chiar în incinta Primăriei Valea Seacă, oferindu-ne astfel spațiul necesar desfășurării activităților nu doar în timpul programului de lucru ci și în zile libere și weekenduri. Desigur, nu-l uităm nici pe domnul mediator Gelu Călin, care a intermediat dialogul cu membrii comunității rome locale, ajutându-ne să câștigăm încrederea părinților.
Anul acesta, România nu are alocate locuri pentru echipe Explore la campionatul internațional de la Houston, SUA. Totuși, centrul American Corner Bacău intenționează să aplice la selecțiile internaționale pentru eventuale locuri suplimentare/rezerve, trimițând proiectul realizat de copii (prezentare video, foto și text) către organizatorii de competiții FLL Explore.