Cladirea in care a functionat, in secolul trecut, Scoala Comerciala Superioara este scoasa la vânzare de proprietarul imobilului – Camera de Comert si Industrie Bacau. Situat in strada Cuza Voda nr. 1, impunatorul obiectiv beneficiaza de o amplasare ultracentrala, fiind situat vizavi de Colegiul Ferdinand I, in apropierea noii cladiri a Tribunalului Bacau.

Imobilul structurat pe subsol, parter, etaj si mansarda, dispune de o suprafata desfasurata de 1.012 mp, si teren, cu o suprafata de 1.556 mp. „Cladirea a fost câstigata in instanta de Camera de Comert. Procesul este finalizat cam de vreo doi ani, dar a mai durat ceva timp cu intabularea si restul documentelor”, a declarat Mihai Tulbure, directorul Camerei de Comert Bacau.

Proprietarul cladirii a facut deja anuntul de vânzare, cerând un pret de 450.000 euro A TVA. Initial, in aceasta cladire a functionat Scoala Comerciala Superioara Bacau, edificiul fiind apoi confiscat de regimul comunist instalat dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

PUBLICITATE

Pâna prin anul 2013, aici a functionat Sistemul de Gospodarire a Apelor – SGA – Bacau din cadrul Administratiei Bazinale de Apa (ABA) Siret – Bacau (fosta Directie a Apelor), când institutia s-a mutat in noul sediu, amplasat in imediata vecinatate a cladirii monument istoric.

Tot aici, si-au mai avut sediul serviciul de prevedere a vremii din cadrul INMH Bucuresti, Statia de Hidrologie, precum si Statia seismologica din cadrul Institutului de Fizica a Pamântului Interesant de mentionat ca imobilul poarta inca la vedere semnatura celebrului arhitect L. Vulcanescu.

Istoric

Ilustrata de epoca, reprezentând fostul Liceu comercial, din colectia personala a lui Mihai Ceuca
Ilustrata de epoca, reprezentând fostul Liceu comercial, din colectia personala a lui Mihai Ceuca

Dintr-o monografie editata de Camera de Comert Bacau aflam ca Scoala Comerciala Superioara din Bacau a aparut dupa infiintarea Scolii Comerciale Elementare (1921), din „necesitatea continuarii studiilor pentru cei care absolveau cursurile scolii elementare, situatia economica a regiunii si nevoia de cadre pregatite pentru activitatile de comert si industrie”.

Din 1926 si pâna în 1930, cele doua institutii de invatamânt au functionat in acelasi loc, insa, în mod distinct una de alta. Cert este ca, aici, copiii comerciantilor si ai satenilor gaseau „îndrumarea necesara pentru a se putea îndrepta spre comert, întrucât s-a vazut, din aratarea numarului stabilimentelor comerciale si industriale, necesitatea de a avea contabili bine pregatiti”.

Scoala Elementara de Comert, întretinuta de la înfiintare pâna în 1925 de Camera de Comert si Industrie Bacau, a functionat întâi într-o cladire particulara închiriata, iar apoi într-o cladire a Liceului Ferdinand I. Diriguitorii Camerei de Comert si Industrie au promovat ideea construirii unui imobil propriu, care a fost realizat si dat în folosinta la 1 septembrie 1925.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ