O bătălie pierdută

6

Probabil puțină lume își mai imaginează că lupta care se dă pe eșichierul politic mai are vreo legătură cu politica și cu jocul democratic. În fapt, iluzia că am trăi într-o democrație, în care există legi, proceduri și pârghii care să mențină societatea în afara sferei de influență a unor grupări oculte este spulberată pe zi ce trece.

Auzim ecourile luptei dar nu vedem luptătorii, cei care se încaieră la televizor nu sunt și cei care dețin Puterea. Lupta se dă în subterane iar războiul este complicat de faptul că se petrece la adăpostul unor evenimente mult mai importante, cum ar fi scufundarea visului european, problema imigrației arabe ori ascensiunea economică și politică a Chinei la nivel mondial.

Când se întâmplă astfel de lucruri, care concentrează atenția întregii lumi, nimeni nu mai stă să vadă care este, în realitate, jocul din România. Bruxelles-ul, Londra, Washingtonul au propriile probleme și bătăi de cap; ca pe vremuri sultanii pe care nu-i interesa cine și cum domnește în Principatele dunărene câtă vreme haraciul, mita, grânele și turmele de oi luau, cu regularitate, drumul Stambulului.
În aceste condiții e tot mai greu să speri că democrația va învinge și că luptătorii din subterane vor fi aduși la ascultare de factorul politic.

PUBLICITATE

Din contra, ne așteptăm ca factorul politic să încapă și mai vârtos sub controlul vectorilor de putere din subteran, vectori pe care se bazează cei care controlează, din exterior, resursele țării.

Să ne amintim care sunt factorii de producție: munca, natura și capitalul. Bogățiile naturale deja sunt, de multă vreme, amanetate și exploatate de străini. Capitalul românesc aproape că nu mai există și este pe cale să fie distrus de autoritățile naționale care nu se ating cu nici un chip de companiile străine. Munca este prost plătită iar bătălia care se dă pentru a menține scăzut salariul minim ne arată că stăpânii României nu vor să renunțe prea ușor la această pârghie de control.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

 1. Frate,ai dreptate;multi constata dar cati mai stiu de teza a Xl a batranului MARX?LA ce bun constatari peste constatari daca nu schimbi nimic?Ai o solutie?LA concret,fara teorii pe bani si atat.

  • Treaba mea e fix asta: sa constat. Ziaristul este un istoric al clipei, nu e nici revolutionar, nici politician, nici o resursa nesfarsita de idei. Treaba mea este sa analizez, sa studiez si sa trag o concluzie pe care sa o prezint publicului. Atat.

 2. De obicei nu sunt de acord cu dumneata domnule Bibire. Dar aridicolul de azi, reda întruchiparea unei Europe rămasă în pana de idei și de soluții. De clasa politica românească, nu are rost sa comentăm. ..

 3. Europa, pană de idei și de soluții? Fugi, dom’le de-aici. Zvonuri. Ei sunt mereu vigilenți și atenți. Atenți la noi, ăștia corupți și hoți, să nu cumva să le murdărim fața de masa când ne cade supa din gură….
  La ei totul e sub control, nimic nu-i ia pe ne pregătite.
  La fel ca domnul Pictor Vițurcă care zicea după un meci pierdut acasă cu 1-0 că adversarul nu l-a surprins cu nimic, așa apar și autoritățile franceze, belgiene, germane, britanice, etc, după fiecare atentat și ne spun: „Stați liniștiți, nu ne-au surprins cu nimic, îi cunoșteam pe băieții aștia foarte bine, aveau fișa S, totul era limpede. Știam că vor comite un atentat, numa’ nu știam când. Ei bine, acuma știm, s-a comis, toată lumea acasă, aprindeți lumânări, puneți steagu pe turnu’ Eiffel pe perete la voi pe fakebuk, că acuși ies președinții și cancelarii noștri iluminați să condamne, care mai de care mai ferm, aceste atentate lașe la adresa lumii civilizate și pregătite de orice…Inchaalah”
  Așa și ieri, cică iar la Londra, pac, buf, morți, răniți, iese tanti Tereza Mai și zice că omu „era născut în Marea Britanie și a fost anchetat de MI5 pentru legături cu extremismul violent.” Adică, vedeți, noi ne-am făcut treaba, l-am anchetat, voi îngropați-vă morții și intrați în casă că trage curentul. În rest, ne ocupăm noi, după ce rezolvăm problema cu corupția din România, că așa nu se mai poate…
  Liberté, égalité, atentaté…

LĂSAȚI UN MESAJ