La Gradinita „Roza Venerini”, o sedinta cu parintii a incins spiritele, la sfârsitul saptamânii trecute. Asta dupa ce conducerea unitatii i-a anuntat ca Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau a inchis unitatea. Totul ca urmare a unui control efectuat pe 12 aprilie, de catre Inspectia Sanitara, ce a fost precedat de o adresa, trimisa prin scrisoare cu confirmare de primire, in care se scria negru pe alb: dispozitie de retragere / anulare a autorizatiei sanitare de functionare pentru „neindeplinirea conditiilor asumate prin declaratia pe proprie raspundere”, cu specificarea ca se interzice si functionarea obiectivului.

„Vrem doar sa inchidem, fara a pune nimic in loc!”

Concret, in acel control se arata ca in urma verificarilor efectuate s-a constatat: in cabinetul medical se asigura apa curenta, dar nu si in interiorul izolatorului (o camera cu un pat, in care este asezat copilul sub supraveghere pâna vine parintele sa-l ia, n.r.); baremul afisat pe dulapul de urgenta nu este semnat si parafat de medic; sursele de incalzire nu dispun de grilaje de protectie; buletinul de analiza al potabilitatii apei arata ca este corespunzatoare. Si cam atât!

In momentul in care parintii prezenti la sedinta au auzit toate acestea, revolta a fost in masa. „Nu e normal. Ce masuri sunt astea? Cum e normal asa ceva?” au strigat toti, intrigati. „Sunt masuri abuzive! La ce conditii sunt aici, la cât de frumos se poarta cadrele didactice din gradinita cu cei mici, nu cred ca e cazul sa se ridice o autorizatie. Am copil aici de trei ani si sunt foarte multumit de tot. De ce vin altii acum sa inchida? Pentru ce? Nu stim ce vom face. Dar daca trebuie, vom iesi si in strada”, ne-a spus Marian Miclaus, parinte. „Vom depune si un memoriu la Prefectura, daca este cazul. Mi se pare aberant tot ce se intâmpla. Nu cred ca suntem ultima gradinita din Bacau, ca sa ne-o inchida asa, pentru lipsa unei stampile pe o hârtie in cabinetul medical sau pentru niste grilaje de protectie la calorifer! E derizoriu. Vom recurge la orice masura este necesara pentru ca autoritatile sa inteleaga ca noi, parintii, suntem nemultumiti de aceasta decizie”, a aratat si Claudiu Damoc.

Revolta a atins cote maxime si nimeni nu accepta ca unitatea de invatamânt prescolara sa fie inchisa. „Nu este normal ce se intâmpla. Eu vin in aceasta gradinita tocmai de pe strada Nufarului, din cartierul Bistrita Lac. Nu am o gradinita in zona, ci trei. Dar am ales Gradinita «Roza Venerini» tocmai pentru conditiile de aici. La stat nu gasesti asa ceva. Sunt gradinite ale statului in care copiii nu sunt supravegheati, in care se ascund cazuri de scarlatina sau TBC, in care se manânca prost, in care vii cu bani grei de acasa. Iar noua ni se inchide gradinita pentru niste grilaje sau o stampila. Sunt atâtea gradinite in Bacau care sunt cu probleme si au gasit-o chiar pe a noastra. Adica vin niste straini si investesc in oras, fara nicio alta pretentie, ci doar ca sa ajute, iar autoritatile de aici ce fac? Inchid gradinita, ca asa e mai simplu. Câte gradinite s-au construit in Bacau? Doua. Si când? Acum 16 ani. De atunci nimic. Vrem doar sa inchidem, fara a pune nimic in loc. De ce nu se discuta si cu noi, parintii, de ce nu ne intreaba si pe noi daca suntem multumiti”, ne-a declarat si Raluca Axinte, mama a trei copii, din care doi invata in aceasta gradinita. Parerile erau aceleasi, oricine ar fi vorbit. Si erau cel putin 100 de voci!

Nemultumiri pe toate fronturile

Gradinita, fiind una privata, dar acreditata de Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, percepe o taxa de numai 330 de lei pe luna, cu tot cu optionale, cu masa si tot ce trebuie. „La stat dai mai mult, si cica e gratuit. Nu e corect ce se intâmpla. O sa facem contestatii, o sa iesim in strada, mergem si la Prefectura daca e nevoie, sa salvam aceasta grdainita. ce interese sunt sa se inchida?”, mai spuneau parintii. Prezenta la sedinta a fost si educatoarea Maria Popa, acum pensionara, dar care colaboreaza cu gradinita de la inceputul acestui an scolar. Si aceasta s-a alaturat nemultumirilor parintilor si s-a aratat intrigata de decizia inspectorilor sanitari cu privire la retragerea autorizatiei sanitare de functionare.

„Am lucrat peste 30 de ani in sistemul de stat, insa aici am gasit un cadru excelent de educare si un mediu foarte cald pentru copii. Gradinita are toate conditiile pentru un act instructiv educativ modern, iar ce se intâmpla acum este un lucru nejustificat, cu atât mai mult cu cât au mai fost controale si totul a fost bine. E nedrept”, ne-a declarat. „Noi ne dorim sa facem tot ce trebuie, numai ca banii nu vin de la stat. Pentru grilajele de la calorifere s-a facut deja comanda, dar costa, in bai s-au montat gratare la chiuvete, e curatenie peste tot, avem circuite functionale, niciodata nu au fost probleme cu mâncarea. Nu intelegem de ce acum s-a luat o astfel de decizie”, ne-a precizat si sora Cristina, reprezentantul Congregatiei de care apartine gradinita.

Decizii contestate

„Am luat legatura cu sefa de la Inspectia Sanitara, dar nu am gasit deloc dialog. Am vrut sa intram in audienta la directorul de la DSP, dar nu ne-a primit. Am facut o contestatie si la DSP, care ne-a fost acceptata. Toate aceste acte sunt inregistrare in termenele legale. Noi avem toata bunavointa, daca sunt unele lucruri de remediat, le vom face, dar de aici pâna la a inchide gradinita e prea mult. Am contestat in instanta decizia de retragere / autorizare a autorizatiei sanitare de functionare, vom depune si un memoriu daca este cazul. Motivele de ridicare a autorizatiei sunt puerile. Din punctul meu de vedere conditiile de aici sunt impecabile si nu sunt motive de inchidere a ei. Speram ca instanta sa fie mult mai cerebrala decât cei de la DSP Bacau. Respectam decizia, incercam sa remediem ce se poate remedia, dar credem ca, raportat la alte gradinite din Bacau si la alte controale care au mai fost, nu se impunea o masura atât de dura”, ne-a precizat si Irinel Dumea, parinte de profesie avocat, care a avut copii in aceasta gradinita.

Ce spune Directia de Sanatate Publica?

La Directia de Sanatate Publica Bacau se stia de situatia Gradinitei „Roza Venerini”, insa conducerea a preferat sa discute cu presa doar prin intermediul purtatorului de cuvânt care ne-a transmis ca: „pe 22 septembrie 2015, reprezentantii unitatii de invatamânt « Roza Venerini» au declarat pe propria raspundere ca obiectivul este conform OMS 1955/1995 pentru aprobarea Normelor de igiena privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor. Declaratia a fost depusa in contextul documentatiei necesare obtinerii Autorizatiei Sanitare de Functionare. Personalul de specialitate desemnat a verificat conformitatea cu normele de igiena si sanatate prevazute de reglementarile legale. Au fost constatate neconformitati si s-au acordat termene de remediere. Dupa expirarea acestor termene, s-a efectuat recontrol, constatându-se nerespectarea in continuare. In consecinta, s-a dispus masura anularii Autorizatiei Sanitare de Functionare.” Ieri, la primele ore ale diminetii, reprezentantii Gradinitei „Roza Venerini” au depus la DSP Bacau dosarul de reautorizare.

Gradinita „Roza Venerini”, cu program prelungit, este situata in zona de nord a Bacaului. Unitatea functioneaza din 1998 si are in prezent inscrisi 105 copii. Gradinita apartine de Congregatia Maestre Pie infiintata in Italia, care mai are astfel de institutii educative in toata Europa, in America Latina, in America de Nord, in India, Nigeria, Camerun etc. Dupa cum ne-a spus si sora Ana, director, „in aceasta gradinita nu se tine cont de situatia financiara a copilului, de religie sau de altceva. Aici functionam doar dupa sloganul Congregatiei: «Educare pentru a salva»”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

28 COMENTARII

 1. Tanti de la dsp a facut o gluma proasta fiind obisnuita probabil cu controalele de la chioscuri si tonete in piata.Cu aceasta ocazie gradinita Rosa Venerini poate fi vizitata de reprezentantii altor gradinite si “autoritati” pentru a vedea cum trebuie fie o gradinita .

 2. Acest DSP mi se pare o ciudatenie! In loc sa aiba o atitudine corecta si de indrumare, parca sunt supraoameni! Ma intreb daca cineva ar autoriza locul unde isi au sediul!!

 3. Ar fi interesant de verificat ultimele 10 controale ale inspectorilor Dsp la alte institutii si cum de au ramas acele institutii cu autorozatia in vigoare. Cu siguranta la gradinita Roza Venerini nu s a dat spaga si de aceea oameni bolnavi care nu stiu cum pot dormi noaptea au retras abuziv o hartie care poate schimba viata a sute de oameni.

  • Joji , vorbesti pe margina , nu ai vazut si nu vei vedea o asemenea institutie precum gradinita Rosa Venerini . In toata Moldova nu o sa gasesti conditii si cadre didactici cum sun la aceasta gradinita.
   Cucoanele de la D S V sa mearge in scolile de stat sa vada conditii de mizerie absoluta .
   Tanti DSV mergi la scoala 18 si vezi in ce hal arata grupurile sanitare , miroase ca la gara .

   • Nu trebuie Sa citesc aberatiile si prostia celor de la dsv , Este destul Sa stii cum sunt angajati cei de la dsv .
    Cat priveste gradinita draga Anca , afla ca am avut doi copii in aceasta gradinita , ii ducesm si ii aduceam cu zambetul pe buze.
    Auzi Tu gratate la Calorifere…iti repet mergi prin scoli si vezi Calorifere care atarna in pereti precum carpetele cu rapirea din serai.
    E campanie electorala sitrebuiesc banuti ( domnu Necula Cosmin astia sunt oameni vostri )

   • Anca doar de curiozitate mergi in vizita la aceasta gradinita , din simpla curiozitate…sa nu fi rapusa de emotii iti pot spune ca vei fi intampinata de o curte mare in care copii se jucau , un petic de pamant plin de flori cu un parfum care cu greu il vei uita , vei observa ca nascucul te
    obliga sa stai in loc sa simti mirosul de flori sa vezi culori…. Anca la usa te asteapta sora Tereza , citesti in ochi ei si pe fata daruirea pentru cei nevoiasi , intreaba cate persoane nevoiase vin la usa gradinitei si cum pleaca cu pachetelul de mancare calda. Paseste pragul cu incredere Anca , de aici vei simti emotii , liniste , pace, atmosfera din acest lacas te oblica sa pasesti incet dar cu incredere , priveste, observ, intreaba Anca pune intrebari si raspunsurile vor veni singure .Intreba de sora Cristina , intreba de sora Ana , mergi cu incredere Anca , ve pleca cu inima curata.
    Nu uita sa te opresti in parcul de joaca din spatele gradinitei , Anca este vacanta parcul e pustiu aseazate pe leagan si inchide ochi , asculta iarba cum creste , auzi copii razand ?

    Ps. paste fericit oameni buni.
    ps.

    • Comentariul Meu a fost pentru Doamna Jojo, nu pentru d-voastra, domnule Nicu!
     Comentariul Meu s-a actualizat Imediat dupa al d-voastra, insa eu Ii raspunsesem comentarii lui rautacios al doamnei Jojo, care s-a grabit Sa comenteze Fara Sa citeasca in prealabil articolul.
     Mie nu trebuie Sa Imi prezentati gradinita, pentru ca eu lucrez ca si cadru didactic la aceasta Gradinita…

  • Cred ca nu ai citit motivul retragerii autorizatiei – lipsa unor aparatori la calorifer, in conditiile caloriferele au yn sistem special ca nu permit supraincalzire si mai mult erau protejate cu mobilier tip bancute..restul motivelor sunt niste motive inventate fara baza legala ..daca se gaseau motive serioase eram de aceiasi opinie ..trebuie sa stii ca Gradinita este impecabila ..in comparatie cu celelalte nici nu exista comparatie ..

 4. Incredibil….o unitate model, o institutie in care se lucreaza eficient si cu placere si…. sa o inchidem! Stimati angajati DSP, ati vizitat vreodata toaletele din scolile publice din Bacau? Sau acolo nu aveti timp sa ajungeti…E solicitant sa stai degeaba la birou, pe facebook si doar din cand in cand sa te ridici si sa dai cu bata in balta!

 5. asta se intampla cand ii dai autoritate unor specimene de genul care il vedem in ultima vreme la dsp, garda de mediu, itm…fac abuz din orice , nu sunt capabili sa interpreteze prevederile legale si le aplica fara un pic de discernamant. de ce? pentru ca aceste functii se ocupa pe “cunostinte”, pe linie de partid, sau alte criterii total neprofesionale. si credeti ca le puteti contesta decizia? mergi pana la minister, trimit ei un expert pentru reevaluare, dar dascalit bine sa nu sifoneze imaginea institutiei, si rezultatul ramane acelasi. sper sa scapam odata de generatia asta bolnava scolita inainte de ’89…

 6. Gata …s-a rezolvat.Parintii au stans in total 500€ (2000 lei) , pe care i-au donat doamnei de la DSP si totul e ok acum.Copii pot reveni dupa vacanta linistiti.Pt un pumn de bani s-a facut atata tevatura.Si gura lor (DSV) mananca miel de pasti.
  Amin

 7. Am avut si eu copiii la aceasta gradinita si am fost foarte multumita. Acum sunt mari la liceu dar nu regret de unde au pornit. Lucrurile bune mereu le stau in calea celor invidiosi.

 8. Bună seara, Am aflat cu stupoare ce s-a întâmplat la Rosa Venerini si asta m-a determinat să vă povestesc despre faptul că am doi copii care timp de opt ani de zile (fiecare la vremea lui) au venit la această grădiniță tocmai din Șerbănești. Am convingerea că mediul , condițiile și OAMENII întâlniți aici au avut un rol covârșitor în formarea copiilor în primii lor ani de viață. Vorbim si acum cu drag despre surorile Maria, Monica, Iuliana, Bernaveta, Cristina, sora Lori(Dumnezeu s- o ierte!) si ne amintim de cât de dedicate, modeste și profesioniste au fost și fără îndoială că sunt și astăzi. Aș dori ca cei care nu cunosc această grădiniță să facă un efort și să o viziteze, surorile ii vor primi cu brațele deschise, așa cum ne-au primit și pe noi cu 14 ani în urmă, doi părinti de mână cu o fetiță de abia doi anișori. Era în timpul anului școlar, noi am bătut la ușă și sora Maria ne-a condus prin toată grădinița ca să ne-o prezinte. Din acea zi ne-am hotărât că la această grădiniță vor merge copiii noștri, și nu neapărat pentru condițiile de acolo( care erau- si sunt- cu mult peste ce am văzut la alte grădinițe), ci pentru ceva ce eu nu prea pot descrie, ceva ce așa cum a spus un părinte îți umplea inima de bucurie. Copiii mei sunt mari acum și la școlile unde au ajuns au fost apreciați pentru nivelul de cunoștințe și abilități căpătate în viața de preșcolar.Vizitați Rosa Venerini, vedeți cu ochii voștri, povestiți si la alții și din toată povestea asta surorile vor fi mai cunoscute si apreciate.Cat despre cei care au luat această măsură, ce pot să spun? Trebuie să fii mânat de multă ură sau dispreț față de semenii tăi, trebuie să-ți lipsească mai multe organe de (bun)simț ca să nu observi diferența față de alte așezăminte de acest fel, sau dacă o observi, aceasta să-ți pută.Asta îmi amintește de un proverb asiatic: “În lacul cu lotuși, mistrețul nu apreciază decât noroiul”

 9. Oameni buni , in zilele noastre MOR copii inecati in Haznalele din scolile si gradinitele autorizate De acesti “oameni De bine ” De LA DSP .
  Acolo e o cloaca De incompetenti si Spagari
  RUSINE

 10. <>

  Bine punctat,

  in cea de la Sc. 19 (centru de centru), e caca pana si pe faiantza de pe peretzi, dar acolo DSP intra doara-n cancelarie…iara curtea scolii? ciment, ciment, si vesnicele pubele de gunoi. Halal organizare!

 11. Sa nu facem confuzie intre DSV si DSP,,,,??
  Deoarece cunosc Sistemul Sanitar,cred ca s-a facut un ABUZ iar domnisoara
  Dr.MARCU,,,,DIRECTOR la acest serviciu din cadrul DSP,avea obligatia sa verifice
  personal,daca echipa de control Nu si-a depasit atributiunile????
  Eu recomand ca conducerea acestei Gradinite sa faca o CONTESTATIE si sa mearga
  direct la dl Director dr,Bustiuc Marin, si vor gasi intelegere>>>>>
  PASTE FERICIT,,,,,

 12. Ce interese sunt pentru retragerea autorizatiei?
  Nu exista in toata zona Moldovei astfel de gradinite si persoane dedicate profesiei cum sunt la aceasta gradinita!
  Frica de Dumnezeu este mai mare decat frica de DSP!

 13. Oamenii se revolta de obicei când vad nedreptati facute de autoritati. Imi pare rau sa aflu ca in Bacau sunt persoane puse sa respecte legea si care fac nedreptati. Poate indreapta lucrurile prefectul sau primarul!!!

LĂSAȚI UN MESAJ