Că urmare a unei avarii apărute pe conducta de aducțiune Valea Uzului – Bacău, în zona comunei Ardeoani, în noaptea de 01.04.2018, s-a trecut la restricționarea furnizării apei în vederea asigurării stocurilor minimale, anunță Compania de Apă Bacău.

Pentru ziua de duminică, 1 aprilie, furnizarea apei potabile se va face după programul 08.00 – 10.00 / 18.00 – 20.00.

Ultima avarie majoră pe conducta de aducțiune de la Valea Uzului a avut loc pe 7 martie, când aceasta s-a spart în zona comunei Mărgineni. Atunci, în urma unei decizii a Comitetului pentru Situații de Urgență, s-a distribuit apă potabilă și nepotabilă populației. Avaria a fost remediată în trei zile, apa revenind la robinete cu program normal în data de 10 martie.

Se pare că o alunecare de teren produsă ca urmare a topirii zăpezii a rupt conducta care aduce apa de la Valea Uzului.

“În dimineața zilei de duminică s-a produs o avarie la conducta de aducțiune apă de la Valea Uzului. Avaria a fost localizată într-o zonă greu accesibilă, pe raza comunei Ardeoani (aprox. 40 km de Bacău)”, a anunțat primarul Bacăului, Cosmin Necula, într-o postare pe Facebook.

“Din primele informații disponibile de la fața locului, rezultă că avaria s-a produs în contextul unei posibile alunecări de teren, cauzată de topirea zăpezii în ultimele zile (apa s-a infiltrat în pământ generând fenomenul de alunecare)”, a mai scris edilul.

UPDATE 10.10: Echipele S.C. CRAB S.A. intervin la locul avariei. La aceasta ora se lucreaza la degajarea terenului de apa scursa din conducta. Imediat ce va fi posibil din punct de vedere tehnic vor incepe si sapaturile in vederea identificarii cu exactitate a cauzei avariei. Dupa primele estimari, cauza este o demufare a doua tuburi, generata de o alunecare de teren. Zona este foarte accidentata si greu accesibila.

Asociația Betania asigură apa nepotabila din sursa proprie pentru uz gospodăresc populatiei din zona Miorita – strada Nordului, etc.

Primele estimari ale Companiei de Apa, revenirea la situatia normala s-ar putea produce miercuri seara.

Se distribuie apă

La ora 11.00 a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, care a dispus următoarele măsuri vizând distribuirea de apă potabilă și nepotabilă în locații din Municipiul Bacău:

1. Distribuirea de APĂ POTABILĂ în 11 locații din oraș:
– Biserica ”Fericitul Ieremia” – str. Digul Bârnat nr. 4; 
– Direcția de Asistență Socială a Municipiului Bacău – str. Ștefan cel Mare nr. 17A; 
– Poliția Locală a Municipiului Bacău – str. I. L. Caragiale, nr. 2; 
– Biserica Ortodoxă ”Sf. Nicolae” – str. B-dul Unirii, nr. 4; 
– Teatrul Municipal Bacovia – str. Iernii, nr. 7; 
– Primăria Municipiului Bacău – str. Mărășești nr. 6; 
– Biserica Ortodoxă “Sf. Dumitru” – str. Narciselor nr. 2; 
– Primăria Municipiului Bacău sediul Serviciului Public de Evidență a Persoanelor – str. Henri Coandă nr. 2; 
– Școala Gimnazială ”Octavian Voicu” – str. Bicaz, nr. 17; 
– Colegiul Tehnic de Comunicații N. V. Karpen – str. Mioriței, nr. 76 bis; 
– Centrul de Zi ”Clubul Pensionarilor” – str. Aleea Ghioceilor, nr. 2 A.

2. Distribuirea de APĂ NEPOTABILĂ în 17 locații din oraș:
– str. Aeroportului intersecţie cu str. Republicii; 
– Complex Aviatori; 
– zona Narcisa – Potcoava; 
– Piaţa Sud; 
– str. Cornişa intersecţie cu str. Pictor Andreescu; 
– Pasaj Muncitorul; 
– str. Alexandru cel Bun (magazin Adriatica); 
– str. Mihai Viteazu (Biserica ortodoxă „Sfântul Nicolae”); 
– str. Neagoe Vodă intersecţie cu str. Martir Horia; 
– str. Ştefan cel Mare (zona mall); 
– str. Aprodu Purice (staţia de autobuz); 
– str. Gării (magazin Evrika); 
– str. Electricienilor (locul de joacă pt copii); 
– str. Republicii (Bartolo); 
– str. 9 Mai, nr.78 (zona ING Bank); 
– str. Mioriţei – stație de autobuz PTTR; 
– Piaţa Nord.

De asemenea, la ora 13.30 a fost convocat, în ședință extraordinară, Consiliul Local Bacău care urmează să dispună alocările financiare pentru îndeplinirea măsurilor instituite de Comitetul Local pentru Situații de Urgență.

Update 14.00

La aceasta ora va putem informa cu exactitate ca avaria care a avut loc pe conducta de aductiune in zona localitatii Ardeoani, s-a produs prin demufarea (smulgerea din imbinare) a unui tub din FGM DN 800mm, ca urmare a deplasarii terenului (alunecare), in urma precipitatiilor abundente din ultima perioada.

Ca urmare, estimam durata de restrictionare a programului de furnizare a apei in Municipiul Bacau si comunele Margineni si Hemeiusi (Fantanele) pana in seara zilei de 04.04.2018, determinata de perioada necesara pentru efectuarea reparatiilor si reumplerea completa a conductei de aductiune.

In aceasta perioada furnizarea apei potabile la parametrii normali se va face intre orele 6.00-8.00 / 18.00-20.00, in functie de stocurile acumulate din celelalte surse. Avand in vedere programul scurt de furnizare, este posibil ca in zonele mai inalte ale municipiului – Republicii, Miorita, Cornisa, Centru si in timpul programului de furnizare apa potabila sa nu ajunga la etajele superioare.