9 septembrie 2024
ActualitateO administrație aproape de oameni: investiții de amploare la Dămienești

O administrație aproape de oameni: investiții de amploare la Dămienești

În comuna Dămienești, localitate aflată pe malul stâng al Siretului, la granița cu județul Neamț, se modernizează infrastructura rutieră, educațională dar și cea de apă și canal. Primarul Vasilică Cătălin Răileanu, un om harnic și implicat în problemele comunei, a reușit în primii doi ani de mandat să imprime o dinamică accelerată a proiectelor și investițiilor.

Se bucură și de susținerea deplină a Consiliului Județean Bacău dar și a conducerii Organizației Județene Bacău a Partidului Social Democrat. În prezent, comuna beneficiază de finanțări, pentru proiecte majore, din fonduri naționale și de la Uniunea Europeană.

Consiliul Județean Bacău a finalizat lucrările de modernizare a drumului DJ207D, parte a drumului strategic ce traversează județul Bacău, din Neamț, în Vrancea, cu ajutorul unei finanțări europene de peste 40 de milioane de euro. Urmează asfaltarea și reabilitarea altor drumuri județene din comună, dar și a unor drumuri comunale, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Proiectul de alimentare cu apă și canalizare pentru satele Dămienești și Călugăreni, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro a fost finalizat în 2017, în timpul administrației condusă de primarul Puiu Ciobanu. Un proiect bun, necesar pentru cele două sate, care este pus în aplicare de actualul primar, Vasilică Răileanu. Primăria Dămienești suportă mai bine de trei sferturi din suma necesară pentru branșarea cetățenilor, decizie care i-a încurajat pe oameni să se racordeze la rețeaua de apă și canalizare.

Este un exemplu de bună practică, care nu este copiat, din păcate, în toate comunele din județul Bacău.

”Deși comuna Buhoci are o rețea de apă și canalizare finalizată de aproape 10 ani, pentru care s-au cheltuit 11 milioane de euro, nici acum nu este funcțională. Țevile ruginesc în pământ iar cetățenii trebuie să -și cumpere apă la bidon. Incompetența și lenea primarului Cristian Iștoc sunt strigătoare la cer. Nu este în stare să finalizeze restul de executat, să primească avizele și autorizațiile necesare și să sprijine populația pentru a se branșa la rețea., a declarat, revoltat, consilierul județean Adrian Nistor.

La Dămienești lucrurile nu stau așa. Comuna are stație de epurare a apei uzate, stație de tratare a apei, două puțuri și două bazine de acumulare a apei potabile. Mai mult, primăria a obținut și avizul DSP.

Căminul de bătrâni

”Avem deja aproximativ 300 de case branșate și 200 de beneficiari ai ai acestei rețele de apă și canalizare. O parte din personale branșate încă nu au tras utilitățile în casă. Odată cu cererea de branșare, ei au de achitat doar 830 de lei, restul suportă primăria. Suntem la faza de autorizare a rețelei de apă și avem avizul favorabil al Direcției de Sănătate Publică. Totodată căutăm sursa de finanțare pentru extinderea rețelei în celelalte sate, Drăgești și Pădureni”, a precizat, pentru ziarul Deșteptarea, primarul  Vasilică Răileanu.

Cheia succesului pentru administrația din Dămienești: munca în echipă

Meritul primarului de la Dămienești este că a înțeles că doar în echipă se pot face investiții durabile, de care să se bucure cetățenii care l-au ales. În momentul de față, comuna beneficiază de finanțări importante, care se vor materializa în investiții fără precedent. Pentru ca asta să se întâmple, pentru ca proiectele Dămieneștiului să devină eligibile, a fost nevoie de muncă și de sprijin.

 

”Vasilică Răileanu are susținerea conducerii PSD Bacău. Este un primar bun, care comunică foarte bine iar noi facem tot posibilul ca proiectele și inițiativele lui să devină realitate.Europarlamentarul Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea, dar și parlamentarii social democrați din Bacău au susținut o listă de proiecte de o valoare considerabilă, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, prin care se vor moderniza mai multe drumuri județene și comunale din Dămienești”, a declarat deputatul Ionel Floroiu.

În următorii ani, în Dămienești se vor asfalta și moderniza peste 16 kilometri de drum județean și comunal. În Damienești și Călugăreni se vor asfalta 6,5 kilometri de drum de interes local, printr-o finanțare de 9,5 milioane de lei asigurată prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

”Vom reuși să asfaltăm o bună parte din drumurile comunei. Consiliul Județean Bacău ne-a sprijinit și a inclus prin acest program național de investiții două artere foarte importante pentru noi, Dămienești-Pădureni-Valea Ursului (limita județului Neamț) și Pădureni-Roșiori, care vor fi reabilitate și modernizate. Este o finanțare importantă, de  aproape 10 milioane de euro, care ne ajută foarte mult”, a mai spus Vasilică Răileanu.

GALERIE FOTO: stația de tratare a apei

Investiții în infrastructura educațională. Dămienești va avea trei cămine culturale

Un an alt obiectiv al administrației Răileanu este modernizarea infrastructurii educaționale a comunei. În urmă cu doi ani a fost finalizată anveloparea școlii gimnaziale din satul Călugăreni și anul trecut, înainte de termen, a fost finalizată construirea și dotarea grădiniței din satul Drăgești, investiție de aproximativ 1 milion de lei. Și căminul de bătrâni din localitate a fost reabilitat integral iar acum oferă cele mai bune servicii persoanelor vârstnice.

Prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), în perioada pandemiei de COVID-19, s-a reușit obținerea unei finanțări, de aproximativ 400 de mii de lei, pentru ca elevii să primească tablete și laptopuri, pentru situația în care cursurile erau online. Deocamdată, banii alocați pentru acest program s-au terminat. Aceeași situație, de blocaj financiar, este și în cazul proiectului de reabilitare a sistemului de iluminat public cu LED-uri, proiect depus la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), unde fondurile s-au epuizat. În ambele cazuri este așteptată reluarea programelor și alocarea sumelor necesare.

Munca echipei din Primăria Dămienești este evidentă și prin numărul mare de proiecte și solicitări de finanțare. Prin Programul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) sunt depuse trei solicitări: pentru construirea unei case pentru specialiști, pentru un sistem de monitorizare video a comunei dar și pentru reabilitarea căminului cultural din Dămienești. Prin același program, se încearcă depunerea unei solicitări și pentru căminul cultural din Drăgești. Prin AFM s-au solicitat fonduri pentru reabilitarea energetică a sediului primăriei dar și pentru o stație de încărcare pentru mașinile electrice, în condițiile în care localitatea va avea un microbuz electric pentru elevi. Totodată, a fost predat amplasamentul către Compania Națională de Investiții pentru construirea unui cămin cultural în satul Călugăreni. Acum totul depinde acum de CNI. Este așteptată semnarea finanțării și apoi licitația pentru execuția lucrărilor.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img