Oamenii il ascultau si se uitau cruciti la insul din fata lor. Mai beau o gura de rachie, dadeau din cap si se minunau. Afara ploua marunt. Pe terasa unui bar, din satul Tatarasti, se faceau calcule cu sansele candidatilor la prezidentiale.

Mai era o saptamâna pâna sa mearga la urne. Omul le spunea ca este numerolog(!), amator, face precizarea, si, dupa calculele lui, presedinte va fi Elena Udrea. Are toate datele. Demonstratia lui ii nauceste: Ete, mai, sa fie! Si, mai aduce un argument, care chiar ii afunda si mai mult in ceata indoielilor: mi-a iesit si cu Basescu, la Referendum.

Am zis ca nu „pica” – n-a picat! Basescu are noroc cu numarul 13! I-am spus Elenei Udrea, la Bucuresti, la miting, ca va câstiga daca il ataca pe Iohannis. A doua zi, a inceput „numar cu numar” sa-l bage pe neamt in corzi. Ati vazut? Au vazut oamenii, ca unii au televizor, altii vin la terasa pentru stiri. Acolo este esenta campaniilor electorale. In alt sat, la Letea Veche, spre seara, la Market, mai multe doamne o dadeau ca sigura tot pe Udrea, barbatii, in minoritate, il aveau la inima pe domnul Dan: asta are bani, n-ai vazut ca a vrut sa cumpere combinatul ala.

Si a venit Duminica Bogatului Nemilostiv. N-au iesit preferatii cunostintelor mele de o zi. Oamenii, cei mai multi de la tara – nu-i vorba ca si in orase sunt destui „numerologi” -, voteaza orbeste, cum aud prin crâsme, pe ulite, la moara sau pe câmp.

Nu se oboseste nimeni, partide sau lideri, sa-i lumineze, sau daca se intâmpla, o fac cu ulei, cartofi sau cu o sticla de vin: il votez pe al nostru. Sa traiesti. La atât se reduce campania electorala pentru care peste 500 de parlamentari parasesc Parlamentul, mii de presedinti de organizatii raporteaza zilnic mitinguri, numarul banerelor de pe stâlpi, a afiselor de pe garduri, iar votantii se distreaza cu numarul arestatilor de catre armata DNA: câti de la unii, câti de la altii.

In ziua alegerilor, in Traian, Bijghir, Buhoci, in Serbanesti sau la URA, majoritatea electorilor au spus ca „am votat pentru schimbare”. Care schimbare, a cui schimbare? Noi alegem presedintele, nu premierul, nu Guvernul etc.

Mai sunt vreo 10 zile pâna la turul II. Pe cine alegem? Ponta vrea schimbare, Iohannis vrea schimbare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ