25 aprilie 2024
ActualitateNumarul victimelor traficului de fiinte umane ramane ridicat

Numarul victimelor traficului de fiinte umane ramane ridicat

Trafic de carne vie

Numarul victimelor traficului de fiinte umane, identificate in 2007 in Romania, a ajuns la aproape 1.800, de la circa 2.500 in 2006, dar fenomenul se mentine la cote ingrijoratoare, circa 200.000 de femei din Balcani fiind traficate anual, potrivit estimarilor facute de Natiunile Unite.

Secretarul de stat din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), Anghel Andreescu, a declarat, luni, la lansarea unui proiect privind cresterea implicarii autoritatilor locale in lupta impotriva traficului de persoane, ca desi dimensiunea traficului de fiinte este la cote ingrijoratoare, fenomenul este in scadere in Romania inca din anul 2006, cand s-au inregistrate circa 2.500 de victime. Din datele centralizate de Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane (ANITP) s-a constatat ca in anul 2007 Romania a fost tara de origine pentru victimele traficului de persoane, insa numarul acestora este in scadere. Astfel, anul trecut au fost identificate 1.780 de persoane victime ale traficului, 726 dintre ele fiind traficate pentru prima oara in cursul anului 2007. Potrivit ambasadorului Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, Jaap Werner, din estimarile facute de Natiunile Unite, circa 200.000 de femei din Balcani sunt traficate anual, in timp ce Europa de Vest, considerata centrul acestui fenomen, intregistreaza peste jumatate de milion de femei si copii care sunt victime. Werner a precizat ca de cele mai multe ori, chiar daca victimele reusesc sa fuga sau sa alerteze autoritatile, ele sunt in continuarea traumatizate din cauza respingerii familiei si a comunitatii. aEste o problema de proportii privind drepturile omului. Toate guvernele ar trebui sa faca eforturi pentru remedierea acestei probleme”, a declarat ambasadorul Regatului tarilor de Jos la Bucuresti. Proiectul aCresterea implicarii autoritatilor locale in lupta impotriva traficului de persoane”, implementat de MIRA prin ANITP, are drept scop cresterea calitatii serviciilor acordate victimelor prin instruirea personalului din institutiile responsabile cu acordarea de asistenta si desfasurarea de activitati de prevenire, combaterea traficului de persoane prin dezvoltarea cooperarii cu politia si conturarea cadrului institutional la nivel regional. Valoarea totala a proiectului, realizat in colaborare cu specialisti olandezi, este de 400.000 de euro, acesta urmand sa fie implementat timp de doi ani in zece judete: Dolj, Botosani, Galati, Arad, Constanta, Giurgiu, Bucuresti, Covasna, Bihor si Brasov.



Parteneri din Olanda

Initiatorii isi propun ca in cei doi ani sa creeze planuri regionale de actiune pentru implementarea strategiei nationale impotriva traficului de persoane, sa imbunatateasca aptitudinile personalului ANITP si de la directiile judetene de asistenta sociala si protectia drepturilor copilului, dar si schimbul de informatii si programul de coordonare a victimelor intre Inspectoratul General al Politiei Romane si institutiile si organizatiile nonguvernamentale cu responsabilitati in domeniu. Proiectul lansat luni este o continuare a unei actiuni realizate sub indrumarea partenerilor din Olanda, in cadrul careia s-a elaborat Planul National de Actiune 2008 – 2009 precum si ghidul metodologic de implementare a standardelor nationale minime de asistenta a victimelor traficului de persoane.
Scris de mediafax

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri