Ministrul Sanatatii pregateste un pachet de legi ale carui scopuri declarate sunt: o mai buna colectare a asigurarilor sociale de sanatate, o mai buna alocare a acestor fonduri publice si un control mai eficient al costurilor in sanatate. Toti romanii care beneficiaza de asistenta medicala vor fi obligati sa plateasca o contributie la asigurari. Scutitii vor fi &#8222sponsorizati&#8221 de la buget.

Pachetul de legi propus va modifica legea asigurarilor private pentru a permite functionarea sistemului de asigurari voluntare, care sa asigure fonduri suplimentare pentru sanatate. Ministerul anunta ca va reforma sistemul astfel incat toate persoanele care beneficiaza de servicii medicale platite de catre sistemul social de asigurari de sanatate sa fie contribuabili la acest sistem. Asta nu inseamna ca pensionarii vor fi obligati sa suporte din pensia lor aceste contributii, insa cineva trebuie sa plateasca pentru acele persoane scutite de plata directa, din veniturile proprii, a acestor asigurari de sanatate. De exemplu, somerii care au contribuit pe perioada cat au fost salariati la fondul de somaj, prin acea contributie si-au asigurat riscul de somaj, ceea ce inseamna ca s-au asigurat ca pe perioada cat sunt someri, statul le va plati un venit care sa le asigure existenta, dar si obligatiile la stat, deci si obligatiile pentru fondul asigurarilor sociale de sanatate. Un alt exemplu il constituie pensionarii care au contribuit la fondul de pensii si si-au asigurat prin acea contributie dreptul de a primi pensia, adica venituri care sa le asigure existenta, dar cel care gestioneaza acele contributii platite de pensionar pe perioada cat a fost angajat trebuie sa-i plateasca acestuia si obligatiile pentru asigurarile de sanatate.

Sprijin numai pentru beneficiarii Legii 416

Un ultim exemplu se refera la asigurarile de sanatate ale copiilor. Statul va suporta serviciile medicale doar pentru copiii familiilor ale caror venituri sunt insuficiente pentru plata contributiilor la sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Insa si in acest caz, scutirea familiilor cu venituri mici de la plata contributiilor obligatorii la sanatate va insemna ca statul preia aceasta sarcina de a plati in locul lor. Pentru restul, cei mai multi, plata asigurarii de sanatate pentru copii va cadea in sarcina parintilor. &#8222Nu e bine, ne-a declarat dr. Valeriu Bologan, medic de familie la Vultureni. In primul rand, e vorba de starea financiara aparintilor. Majoritatea nu-si pot permite o cheltuiala in plus. Apoi, e vorba de educatie. Munca de lamurire poate dura decenii. Avem in comuna familii cu stare sociala buna, agricultori, dar care nu s-au asigurat. Nu se indura sa plateasca contributia nici pentru ei, dar pentru copii? Din toata saracia mea, sunt nevoit sa cumpar eu medicamente si sa lemai dau neasiguratilor&#8221. In iulie, dr. Bologan are pe lista de asigurati sute de copii (180 numai cu varsta pana in patru ani). Acestia ar putea ingrosa lista neasiguratilor daca proiectul va deveni lege.

Multi primesc, putini platesc

In acest moment, din cei peste 700.000 de asigurati din judetul Bacau, doar 140.000 platesc contributia la fondul asigurarilor sociale de sanatate. Restul sunt copii, pensionari sau beneficiari ai unor legi speciale, care ii scutesc de la plata asigurarilor sociale de sanatate. Acesta este si unul dintre motivele pentru care la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate deficitul (diferenta dintre sumele colectate si cele cheltuite cu asistenta medicala) in primele sase luni ale anului a fost de aproximativ 40 de miliarde de lei.

Scris de Doina MINCUPUBLICITATE