29 martie 2024
OpiniiEditorialNu reusim singuri

Nu reusim singuri

Este extraordinar, pentru orice fiinta umana, sa aiba noroc. Iar când spun asta nu ma gândesc la lucruri marunte, ci la insusiri si situatii care iti influenteaza in mod fundamental viata: sa te nasti sanatos, sa ai un coeficient de inteligenta ridicat, sa ai parinti care te iubesc si care te pot invata ceva… Si inca multe altele. Suntem tabula rasa, la nastere, in privinta cunostintelor, dar suntem inzestrati cu sensibilitate artistica, imaginatie, capacitate de gândire, proiectare, emotivitate, energie. Toate aceste insusiri sau unele dintre ele, dezvoltate, ne pot aduce, la maturitate, satisfactii, bani, putere.

Daca suntem in stare sa impartim mici portii din “averea” noastra celor care sunt merituosi dar nu au, din punct de vedere financiar, suficiente resurse ori au depasit lipsurile materiale dar un sprijin i-ar ajuta sa devina si mai buni, si mai importanti in comunitate inseamna ca am inteles ca trebuie sa rostogolim talantul. Mecenatul a fost introdus, inca din 1998, si ca notiune juridica in legislatia româneasca fiind un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica, numita mecena, transfera, fara obligatie de contrapartida, bani sau bunuri catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domenii ca medicina, cultura, cercetarea stiintifica etc. Important e sa existe si persoane care sa doreasca sa sponsorizeze valorile unei comunitati.

Atunci când sustii financiar educatia si cultura poti fi sigur ca nu ai risipit, nu ai aruncat in vânt sperantele tale, banii tai. Cu prilejul organizarii unei gale, am aflat ca, din fericire, exista astazi câteva companii care au inteles sa faca ceea ce organizatiile (una dintre ele e Betania, care lucreaza cu sârg in Bacau) faceau deja: investitii in educatie. Aceste firme au acceptat ideea de a deveni actori sociali, de a avea responsabilitati sociale, de a fi incubatoare sau modele sociale. E bine sa ne gândim la faptul ca a fi singurul bogat intr-o societate foarte saraca nu e o situatie confortabila, dar si la faptul ca nimeni nu reuseste singur.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri