20 aprilie 2024
ActualitateNu ne confiscați Unirea!

Nu ne confiscați Unirea!

Deputatul PSD Ionel Floroiu a susținut în Parlament o declarație politică referitoare la atitudinea parlamentarilor din Opoziție care provin din Ardeal față de programul Centenarului. Alesul băcăuan a demascat pornirile egoist-regionaliste ale celor care consideră că doar Transilvania merită fonduri pentru evenimentele din acest an și a făcut apel la bun -simț și rezonabilitate într-o chestiune în care demersurile populiste nu-și au locul. Deputatul Floroiu le-a solicitat politicienilor să trateze cu echilibru și sincer patriotism sărbătorile Unirii.

Declarație politică a deputatului Ionel Floroiu

Nu ne confiscați Unirea!

Doamnelor și domnilor colegi, în ultimele luni am impresia că unii parlamentari de peste Carpați aflați în băncile Opoziției cred că au venit la București cu Unirea în buzunar!

De parcă în 1918 nu Transilvania s-ar fi unit cu România, ci Regatul s-a alipit Transilvaniei! Cel puțin așa rezultă din atitudinea belicoasă, intolerantă și prin multe locuri absurdă a celor care cer să mutăm peste munți 99 la sută dintre manifestările dedicate Centenarului. Îi informez cu multă prietenie, dar și cu multă hotărâre pe colegii parlamentari ardeleni din Opoziție că nu au niciun drept să încerce confiscarea acestei sărbători naționale, care este a tuturor românilor, nu doar a dumnealor.



Ca unul născut și crescut pe vechea graniță dintre Moldova și Ardeal, știu pe de rost văile Cașinului și Oituzului unde, între 1916 și 1918, armata română a luptat eroic. Copil fiind, am crescut cu poveștile despre bătălii sângeroase în care soldații moldoveni, munteni, olteni au murit sau au fost răniți pentru ca visul Unirii să rămână viu.

Și au rezistat eroic acolo, la porțile Carpaților, în timp ce armatele germane și austro-ungare ocupaseră mai mult de jumătate din țară. Și au rezistat și la Mărăști, și la Mărășești, și unde a fost nevoie pentru ca România să supraviețuiască.

Să vă întreb ceva, dragă puriști ai Centenarului – știați că din Bacău a plecat zborul Unirii, care a adus la Blaj documentele care au stat la baza actului de la 1 decembrie 1918? Vă citesc din articolul ”Prima solie” apărut acum 100 de ani în ziarul Unirea din Blaj: ”Din Ţara Românească ne-a sosit azi la ora 1 după-amiază locotenentul pilot Niculescu din Armata română şi căpitanul Precup, originar din Transilvania: au sosit cu aeroplanul, împrăştiind apelul pentru Blaj.

Dânşii au plecat de la Bacău şi au parcurs drumul până la Blaj în două ore. Lumea a alergat în toate părţile, aclamând aeroplanul cu culorile româneşti. După câteva virajuri peste oraş, aeroplanul a aterizat pe Câmpul Libertăţii. Toată lumea a grăbit într-acolo, prin gheaţă, zăpadă şi tină, ca să se strângă mâna fraţilor ce ne-au adus solia mântuirii.

Ei ne-au spus că Armata română a trecut Carpaţii prin zăpada de peste 2 m şi că vin să ne îmbrăţişeze cu dragoste de fraţi şi să anunţe locuitorilor străini de pe plaiurile româneşti că vin în numele păcii şi a libertăţii tuturor neamurilor”. Da, frați ardeleni din Opoziție, așa scriau străbunicii dumneavoastră despre Unire, căci ei nu aveau fudulia unora de astăzi, care cred că știu cel mai bine cum trebuie să sărbătorim.

În Ardeal se construiesc autostrăzi, în restul țării, nu prea. În Ardeal au venit investitorii mari. Tot în Ardeal se trăiește cel mai bine din toată țara. Nu ne pare rău de toate astea, și nici măcar nu ne întrebăm de ce nu suntem toți egali în România. Dar, în acest an al Centenarului, nu aveți dreptul să vă izolați neromânește și să interziceți celorlalți să participe la bucuria comună.

Nu de alta, dar noi știm să trecem Carpații chiar și prin zăpadă de 2 metri, chiar și fără autostrăzi, pentru că Unirea am făcut-o și noi, moldovenii, muntenii și oltenii, nu doar dumneavoastră, ardelenii!

„Unirea nu e breloc pentru politicienii răi de gură!”

-Domnule deputat, declarația dumneavoastră din Parlament este una destul de dură, cu un ton rar întâlnit la tribună. Ce v-a determinat să adoptați o asemenea poziție?

-Mie nu mi se pare că am fost dur, dimpotrivă, mi-am cenzurat foarte mult frazele în fața unei atitudini cel puțin nepotrivite a unor parlamentari ardeleni din Opoziție. Pur și simplu, ei vor ca mai toate sărbătorile Centenarului Unirii să se desfășoare dincolo de Carpați, dintr-un orgoliu care nu este românesc. Deși eu și colegii mei din Moldova, Muntenia, Oltenia sau Dobrogea credem că este o sărbătoare a întregii Românii, ei s-au încăpățânat ca totul să se învârtă în jurul municipiului Alba Iulia, de parcă Transilvaniei i se cuvine totul, de la fonduri și până la organizarea evenimentelor.

-Credeți că atitudinea dumneavoastră îi va potoli pe acești parlamentari fanatici?

-Eu sper, pentru că, altfel, toți românii vor avea de suferit în acest an, care trebuie să fie unul al bucuriei comune. Însă ar trebui să vedeți cum, în comisiile parlamentare care se ocupă de eveniment, acești patriotarzi mai că își smulg cămașa de pe ei aruncând cu lozinci de care le-ar fi rușine celor ce-au înfăptuit Unirea în urmă cu 100 de ani. Nu poți să vii cu sute și sute de cereri de finanțare, unele ridicole, și să blochezi orice altă inițiativă, de parcă transilvănenii ar fi venit cu arma în mână peste Carpați ca să elibereze Regatul, și nu invers. Să fim serioși și să punem mâna pe cărțile de istorie care spun altceva!

-Cum vedeți dumneavoastră acest an al Centenarului?

-În primul rând, nu este doar acest an, pentru că Unirea s-a realizat doar în parte în 1918. Au fost mai întâi bătăliile crâncene din 1917, când la Oituz, Mărășești și Mărăști ostașii noștri și-au dat sângele pentru a opri armatele germane și austro-ungare, salvând România ca țară. După acele victorii s-a aprins speranța în România Mare, ceea ce s-a întâmplat anul următor prin unirea Basarabiei, Bucovinei și, la 1 decembrie 1918, a Transilvaniei. Au urmat negocierile de pace dificile, tratatele semnate și, în 1922, încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca regi ai României Mari la Alba Iulia. Așa că sunt multe evenimente care trebuie organizate, și anul acesta, și în anii următori, dar organizate serios, pe baze istorice, nu cu istericale regionale care nu fac cinste unui parlamentar.

-Ce înseamnă pentru dumneavoastră această sărbătoare?

-Când eram copil, m-am jucat prin cazematele rămase după Primul Război Mondial pe Valea Cașinului și am ascultat de la bunici poveștile despre bătăliile în care moldoveni, munteni sau olteni au murit și au fost răniți în trecătorile Carpaților. Știu că, dacă nu rezistam aici, în Moldova, România arăta astăzi altfel, probabil mai mică, probabil cu mai puțini români. Să privim mai senini și cu mai multă generozitate Centenarul, pentru că Unirea nu e breloc pentru politicienii răi de gură!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri