29 aprilie 2024
ContrasensNu există cale de mijloc!

Nu există cale de mijloc!

Protestul fermierilor și al transportatorilor pică foarte prost pentru actuala Putere. Atât de prost încât, inițial, Guvernul a tratat cu indiferență protestele pentru că, ulterior, într-un atac de panică, să scoată din beci argumentele militienesti și să se apuce să facă dosare demonstranților, să-i ancheteze, să-i cheme la secție și să-i amendeze.

Să recunoaștem, că o asemenea atitudine este ciudată, mai ales în contextul în care am avut serii de demonstrații zilnice, cu blocări de străzi, cu amenințări sângeroase pe rețelele sociale și autoritățile nu au făcut nimic pentru a domoli furia, preferând să încaseze. Tocmai din acest motiv, reacția de acum pare disperată.

În paralel cu aceste reacții dubioase, autoritățile au început un dialog cu protestatarii, deși, să fim sinceri, nici dacă ar vrea nu ar putea să îndeplinească cerințele minime ale demonstranților care s-au prins de faptul că au o putere mai mare decât studenții și galeriile de fotbal.

Iar asta pentru că bugetul național scrâjnește din toate încheieturile sub presiunea solicitărilor de a decarta bani pentru Ucraina și pentru armamentul din SUA. Asta după etapele în care țara s-a împrumutat din răsputeri pentru a cumpăra inutilele vaccinuri și tot felul de echipamente și materiale împotriva “pandemiei”.

Pur și simplu, nu mai există fonduri suficiente pentru a ține echilibrul bugetar pe linia de plutire, mai ales că ajutorul pentru Ucraina nu s-a încheiat și România continuă să alimenteze țara vecină fără să țină seama de propriile interese.

Chiar și recenta inițiativă cu e-factura trebuie citită în aceeași cheie, a încercării disperate de a atrage fonduri pentru buget. În aceste condiții, Guvernul va încerca să promită pentru a tempera fermierii și transportatorii și pentru a descuraja alte categorii sociale să se alăture protestelor. Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe.

Situația, deși nu pare, este complicată și autoritățile nu mai au controlul naratiunii pentru că populația a început să renunțe la “sursele oficiale” care cenzurează mai mult decât informează și își ia știrile de pe rețelele sociale. Dar nu de pe cele care cenzurează informațiile, nu de pe Facebook, ci de pe Tik-Tok, telegram sau X (fostul Tweeter).

spot_img

Alte titluri

spot_img

Ultimele știri