Nu contează unde te-ai născut, ci unde și cine vrei să ajungi

Comuna mea natală, Lipova, un tărâm fără prea multe artificii, cu locuitori ancorați în propriile interese şi aspirații, de la țărani simpli, până la oameni cu pretenții, ascunde povești de viață uimitoare. Dincolo de micile excepții, acest tărâm, aflat la aproximativ 45 km de agitația civilizată a oraşului Bacău, este luminat de prezența unor adevărate valori culturale.

Şcoala primară ”Gheorghe Vrănceanu”, din satul Valea Hogei, la care am învățat și eu în copilărie, nu poartă întâmplător acest nume, ci, dacă ne aruncăm privirea pe partea cealaltă a străzii, dăm cu ochii de casa memorială a marelui matematician, născut pe aceste meleaguri, într-o familie modestă de țărani, în anul 1900. Răsărind ca o luminiță din întuneric, mintea sclipitoare îi este remarcată rapid de învățătorul şcolii đin satul natal, la a cărui insistență decide să își continue studiile la un liceu din oraș. Aici, pasiunea pentru matematică îi este hrănită din ce în ce mai mult şi, grație profesorilor de care a avut parte, porneşte pe drumul cunoaşterii. Astăzi, în casa lui Gheorghe Vrănceanu locuiesc rude îndepărtate. În memoria matematicianului, în curtea fostei sale locuințe i s-a ridicat un bust, pe care încă de mică mă chinuiam să îl zăresc mai îndeaproape, privind printre găurile gardului care îl înconjoară. Mai mult decât atât, în școala care-i poartă numele a fost amenajat un muzeu ce-i este dedicat întocmai. Se găsesc acolo câteva dintre amprentele pe care matematicianul le-a lăsat urmaşilor.Ca o plăcută coincidență, în acelaşi sat Valea Hogei îşi are rădăcinile paterne fosta jurnalistă şi actualul primar general al municipiului Bucureşti, Gabriela Vrânceanu Firea, o femeie care a luptat pentru a-şi îndeplini visurile. Deşi făcea parte dintr-o familie simplă, cu patru copii, nu a încetat să creadă în propriul potențial.

Punând față în față portretele celor două personalități, acestea au în comun dorința de a excela. Marele Gheorghe Vrăncenu a făcut din matematică o artă, iar controversata Gabriela Vrânceanu Firea a dovedit că este, înainte de toate, o femeie care ştie să îşi managerieze viața.

Iuliana-Daniela Răchită, elevă, în a XII-a, la Colegiul Economic ”Ion Ghica” Bacău și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor BacăuAbonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"