Cel mai mic pacient cu transplant de ficat se chinuie in comuna Poduri

In trei anisori de viata, Marta a trecut prin multe suferinte, dar a ramas un copil vesel si prietenos. Durerile fetitei s-au mutat pe chipul mamei, cea care a stat cu ea prin spitale, de când a nascut-o. Iuliana Busuioc, din Poduri, mai are si un baietel, Dan Antonio, de zece ani, care e sanatos. Simptomele mezinei familiei au aparut la trei luni, dar abia dupa o jumatate de an i s-a pus diagnosticul: glicogenoza hepatica, o boala ereditara rara si grava. La un an si o luna, copilul a suportat o operatie dificila, fiind cel mai mic pacient din România supus unui transplat de ficat. Interventia a fost realizata la Fundeni, de o echipa coordonata de dr. Irinel Popescu. „Tatal ei i-a donat o bucata de ficat, asta a fost norocul Martei”, marturiseste Iuliana. Au urmat tratamente, controale, apoi, brusc, o complicatie – stenoza biliara anastomica – si, bineinteles, alta interventie. „Evolutia e buna, asa spun medicii, dar ca sa se refaca are nevoie de un regim special, fructe, lapte fara lactoza, medicamente… Numai laptele dietetic costa 50 de lei la 3 zile”, explica mama, deprimata si obosita de cei trei ani de lupta cu necazurile. Alti bani se duc pe pampers, seringi si pansamente, caci Marta mai are un dren in burtica.

Saracia, mai tare decât boala!

Ca persoana cu handicap, fetita primeste 91 de lei, iar mama ei, ca asistent personal, un salariu de 610 lei. Cu alocatia de 42 de lei, pentru doi copii, venitul familiei ajunge la 743 de lei. „Ne socotim la toate, dar ne descurcam foarte greu! Eu sunt tâmplar de meserie si am cautat serviciu, dar nu am gasit. Toti spun «Vino mâine!». Vreau sa muncesc si caut, mi-am luat si atestat de agent de paza, am depus o gramada de CV-uri, dar nimic! Nici pamânt nu avem!” Primaria i-a mai ajutat, din când in când, dar nevoile fetitei sunt permanente, iar datoriile tot mai mari. Saracia pare, pentru ei, mai greu de invins decât boala. „Eu nu vreau pomana, vreau un loc de munca”, spune tatal, printre lacrimi. Nici casa nu are, sta la socri, intr-o anexa, dar asta nu merge la nesfârsit, caci sunt patru familii intr-o casa si doua bucatarioare. „Am vrea si noi sa ne luam niste materiale, sa ne facem o casuta, dar nu reusim! Abia avem ce pune pe masa”, spune Dan. Simte ca nu mai are ce sa spere, ca drumul se infunda, iar curajul i se topeste. Batalie pierduta? Nu, nu se poate! Cu

Marta este cel mai mic pacient cu transplant de ficat din România. Ca sa se refaca dupa operatie, fetita are nevoie de vitamine, materiale sanitare, lapte fara lactoza etc. Toate astea insemana bani. Cu speranta ca exista bacauani sensibili, care vor dori sa o ajute, publicam numarul de cont deschis la BRD pe numele mamei, Busuioc Iuliana, in care se pot face donatii: RO35BRDE426SV53305564260.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE