27 mai 2024
Zona zeroEu știuNu a murit nimeni de Omicron

Nu a murit nimeni de Omicron

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu are până la această oră informaţii despre un eventual deces asociat noii variante Omicron care provoacă COVID-19, a declarat vineri la Geneva un purtător de cuvânt al OMS, relatează AFP. “Nu am văzut niciun raport despre decese asociate Omicron”, a declarat Christian Lindmeier, la conferinţa de presă săptămânală a OMS de la Geneva. Având în vedere că multe ţări fac teste pentru a detecta noua variantă, vom avea “mai multe cazuri, mai multe informaţii, precum şi – sper să nu fie cazul – decese”, a precizat el. Noua variantă, clasificată ca îngrijorătoare de OMS, a fost depistată iniţial în Africa de Sud, însă de când autorităţile sanitare sud-africane au alertat OMS despre primul caz la 24 noiembrie, infectările cu Omicron au fost constatate în aproape 30 de ţări de pe toate continentele, unele depistând infectări anterioare datei primului anunţ despre această variantă. Deşi în afara Africii de Sud, primele infectări au fost raportate la persoane care au călătorit în regiune, primele cazuri cu transmitere locală au apărut deja în Statele Unite sau în Australia. Potrivit OMS, există o posibilitate “ridicată” ca Omicron să se răspândească la nivel global, deşi rămân în continuare semne de întrebare legate de contagiozitate, eficacitatea actualelor vaccinuri, sau gravitatea simptomelor bolii.

“Nu intrați în panică!”

Coordonatoarea ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan, a declarat vineri că noua variantă de coronavirus Omicron este foarte transmisibilă, însă oamenii nu ar trebui să intre în panică, relatează Reuters. Swaminathan a declarat într-un interviu în cadrul conferinţei Reuters Next că omenirea trebuie să pregătească o reacţie corectă şi precaută şi că nu ar trebui să intre în panică din cauza noii variante a virusului SARS-CoV-2. “Cât de îngrijoraţi ar trebui să fim? Trebuie să fim pregătiţi şi precauţi, nu panicaţi, pentru că ne aflăm într-o situaţie diferită faţă de acum un an”, a spus Swaminathan. În ceea ce priveşte apariţia noii variante de coronavirus, ea a afirmat că omenirea este mult mai bine pregătită în prezent, având în vedere dezvoltarea de vaccinuri anti-COVID-19 după declanşarea pandemiei. Rămân multe necunoscute despre varianta Omicron, depistată iniţial în Africa de Sud luna trecută şi detectată de atunci în aproape 30 de ţări. În această perioadă, mai multe regiuni din Europa se confruntă cu un val de infectări provocate de varianta Delta. “Trebuie să aşteptăm, să sperăm că este (o variantă) mai uşoară … însă este prea devreme pentru a trage concluzii generale despre noua variantă”, a adăugat reprezentanta OMS. OMS a îndemnat ţările să-şi sporească capacităţile de asistenţă medicală şi să-şi vaccineze populaţiile pentru a lupta împotriva unei creşteri a cazurilor de COVID-19 cauzate de varianta Omicron, spunând că restricţiile de călătorie ar putea să ajute omenirea să câştige timp în lupta împotriva noului coronavirus, însă, doar ele în sine, nu reprezintă o soluţie viabilă pentru această problemă de sănătate publică. “Varianta Delta reprezintă 99% din infecţiile din întreaga lume. Această (nouă variantă) ar trebui să fie mai transmisibilă pentru a deveni dominantă la nivel mondial. Este posibil, însă deocamdată nu se poate prezice acest lucru”, a mai spus Soumya Swaminathan.



OMS: E nevoie de timp

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că va fi nevoie de între una şi trei săptămâni pentru a analiza şi a concluziona pe baza datelor ştiinţifice culese privind noua variantă Omicron şi a determina cu mai multă claritate capacitatea sa de transmitere, gravitatea bolii pe care o poate cauza şi, mai ales, impactul său asupra eficienţei vaccinurilor anti-COVID-19, relatează EFE. “Marea întrebare este legată de vaccinuri şi vom avea nevoie de mai mult timp pentru a înţelege impactul său asupra lor. Această variantă are un mare număr de mutaţii pe unele le cunoaştem, pentru că deja le-am văzut la alte variante, astfel încât avem unele piste privind o posibilă scădere a eficacităţii vaccinurilor”, a declarat epidemiologul Maria Van Kherkove, una dintre expertele OMS în combaterea globală a pandemiei de COVID-19. “Încă nu avem toate informaţiile şi vom avea nevoie de încă o săptămână sau trei”, a subliniat ea. Varianta Omicron a fost deja identificată în 38 de ţări, potrivit ultimelor date ale OMS. Van Kherkove a precizat că recrudescenţa cazurilor de COVID-19 din ultimele săptămâni – mai ales în Europa, cu o creştere a spitalizărilor în mai multe ţări – nu are legătură cu Omicron, fiind mai ales o consecinţă a circulaţiei intense a variantei Delta. Este însă clar că, dacă adăugăm “o nouă variantă, lucrurile se vor complica şi mai mult”, a subliniat experta ONU. Ea a făcut apel guvernelor să ia măsuri mai aspre acum când se înregistrează primele cazuri de COVID-19 provocate de Omicron, pentru a împiedica răspândirea acesteia cum s-a întâmplat cu varianta Delta.

Unii experți afirmă că varianta Omicron ar putea fi tratată ca gripa

Noi date publicate weekendul acesta au confirmat și alte date preliminare care sugerează că varianta Omicron a coronavirusului este mai infecțioasă dar mai puțin periculoasă, afirmă prof. Dror Mevorach, doctor la Centrul Medical al Universității Ebraice Hadssah din Israel, citat de Jerusalem Post. „Trebuie să spunem asta cu multă precauție dar dacă ne uităm la informațiile disponibile, există motive să credem că varianta se răspândește repede dar poate că nu este la fel de periculoasă”, afirmă Mevorach. Potrivit datelor publicate de oficialii din districtul Tshwane, focarul variantei Omicron din această țară, 80% din spitalizările din anterioarele două săptămâni au fost ale unor persoane cu vârsta de sub 50 de ani, vasta majoritate a acestora neavând nevoie de oxigen medical. Acest lucru poate fi explicat în mai multe feluri, un factor putând fi vârsta mai scăzută a pacienților sau faptul că varianta Omicron a coronavirusului este mai ușoară, au dezvoltat forme ușoare ale COVID-19. Unii experți au sugerat că dacă varianta Omicron este într-adevăr mai puțin severă ea ar putea fi tratată într-un mod asemănător cu tratarea gripei. Mevorach este de aceeași părere, afirmând că „ar fi o veste cu adevărat bună pentru lume. Cred că am avut semne că persoanele vaccinate se infectează [cu varianta Omicron] dar că forma bolii dezvoltată de aceștia este ușoară”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri