– în primul rând se vor organiza doar două etape de admitere și nu trei, cum a fost anul trecut
– cel mai important însă este creșterea ponderei mediei de la examenul de Evaluare Națională și scăderea celei privind notele de la clasă din cei patru ani de studii din gimnaziu, atunci când se calculează media generală de admitere în liceu

Din acest an școlar, ponderea mediei de la Evaluarea Naţională creşte de la 75% la 80%, iar notele de la clasă vor reprezenta doar 20%, în loc de 25%, din media de admitere în clasa a IX-a. Aceasta este cea mai importantă modificare privind admiterea în învățământul liceal. O modificare care privește și pe cei peste 5.500 de elevi care acum sunt în clasa a VIII-a în școlile băcăuane și care deja se pregătesc intens pentru primul lor examen național.

 

PUBLICITATE

O altă noutate se referă la faptul că prima etapă de admitere se va desfăşura în perioada 22 mai – 21 iulie (care cuprinde înscrierea, desfășurarea examenelor, dar și repartizarea finală), iar a doua, între 24 iulie și 8 septembrie. Deci vor fi doar două etape, nu trei, ca în anii trecuți. Pentru a veni în sprijinul elevilor și al părinților, Inspectoratul Școlar Județean Bacău va scoate broșura de admitere, care cuprinde oferta de școlarizare, până pe 2 mai, cel târziu.

Aici vor fi aduse la cunoștința celor interesați toate informațiile privind admiterea în liceele și colegiile din tot județul Bacău, de la numărul de locuri, medii de admitere în anul trecut sau număr de clase pe fiecare profil, până la modalitatea de calcul a mediei de admitere și calendarul examenului, dar și al admiterii în sine. Și școlile gimnaziale vor trebui, ulterior emiterii acestei broșuri, să organizeze ședințe de instruire cu părinții și elevii în ceea ce privește procedurile de admitere și planul de școlarizare, în perioada 11-31 mai 2017.

Simularea examenului

Pentru a veni în sprijinul elevilor, în sensul că aceștia să se acomodeze cu modalitatea de susținere a unui examen național, începând cu 13 martie, în toate școlile gimnaziale, elevii de clasa a VIII-a vor susține o simulare a Evaluării Naționale 2017.

Astfel, pe 13 martie 2017 va fi simularea la Limba şi literatura română – probă scrisă, pe 14 martie 2017, simularea la Limba şi literatura maternă – probă scrisă, iar pe 15 martie 2017, simularea la Matematică – probă scrisă. La sfârșitul lunii, respectiv pe 31 martie 2017, se vor afișa și rezultatele, însă notele obținute nu se vor trece în catalog, ci vor fi discutate la clasă (individual și colectiv) pentru ca ulterior să se poată lua măsuri suplimentare privind corecția anumitor lacune în studiul acestor discipline.

Când are loc examenul propriu-zis

Pentru că au de sustinut un examen, absolvenții claselor a VIII-a vor intra în vacanța de vară cu o săptămână mai devreme decât ceilalți elevi, respectiv pe 9 iunie 2017. Proba scrisă la Limba și literatura română este programată pe 19 iunie, cea de la Matematică pe 21 iunie, iar la Limba și literatura maternă, pe 22 iunie. Afișarea primelor rezultate va fi pe 26 iunie, iar a celor finale, după rezolvarea eventualelor contestații, pe 30 iunie.

Calculul mediei de admitere

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Conform Calendarului admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2017 – 2018, admiterea în liceu se face în continuare prin repartizarea computerizată a absolvenţilor clasei a VIII-a, în funcție de media de admitere și de opțiunile înscrise în fișa de admitere. Repartizarea se face într-o singură etapă. Candidaţii care au participat şi au rămas nerepartizaţi în urma primei etape vor fi repartizaţi de către comisiile de admitere judeţene pe locurile rămase libere, în perioada de rezolvare a situaţiilor speciale (a doua etapă).

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ