18 aprilie 2024
CulturăNoutate mondiala in dezvoltarea pedagogiei ca stiinta

Noutate mondiala in dezvoltarea pedagogiei ca stiinta

Amfiteatrul “Spiru Haret” al Colegiului National Pedagogic “Stefan cel Mare” din Bacau a fost gazda unui eveniment editorial de exceptie. Profesorul univ. dr. Liviu Filimon, fost elev si invatator al scolii bacauane, profesor cu o experienta didactica si universitara de peste 40 de ani, a lansat elevilor si cadrelor didactice o noua provocare, sub forma unei noi carti – “Pedagogia angajarii eductionale”, aparuta la Editura Didactica si Pedagogica, RA Bucuresti. “Prin continutul ei, cartea se inscrie ca o contributie la fundamentarea pedagogiei ca stiinta, este o noutate pentru pedagogia româneasca, deoarece vorbeste despre pedagogia angajarii educationale si introduce in aceasta stiinta termenul de angajare educationala, a spus prof. dr. Livia Sibisteanu, director al Scolii “Spiru Haret” Bacau, autoare a unei recenzii bazata pe un aparat critic si informational, pe intelesul elevilor si invatatorilor prezenti la lansare. Fiecare capitol are un motto, preluate de autor de la mari gânditori ai lumii, care, la rândul lor, se constituie in exceptionale invataturi, dar mai ales ne obliga la meditatie, cum de altfel face intreaga carte“, a mai spus prof. Sibisteanu. “Prin angajare educationala intelegem participarea totala, fizica si biopsihica spontana si constienta a educatului la activitatile initiate de scoala, familie etc. sau efectuate din initiativa proprie (…) Pedagogia, ca stiinta a angajarii educationale, se diferentiaza de psihologia copilului sI de psihologia dezvoltarii, desi aceste ramuri ale psihologiei studiaza anumite aspecte ale activitatiloe educationale”, afirma autorul in Cuvânt inainte.

Bazata pe o bibliografie impresionanta, noul volum al profesorului Liviu Filimon “Pedagogia angajarii educationale” are ca suport de noutate absoluta, o abordare a educatiei bazata pe cerinte negative formulate sub forma de decaloguri – Decalogurile pedagogice. “Ideea educarii conduitei prin “porunci” formulate negativ ne-a fost sugerata de cele “Zece porunci” scrise pe “Tablele Legii” (Sa nu furi!…Sa nu ucizi!). Asa cum se stie, regulile de comportare sunt mai usor de respectat când sunt formulate negativ, deoarece, in aceasta ipostaza, ele pot fi insotite de sanctiuni”, isi justifica profesorul Filimon Decalogurile… Putem exemplifica cu Decalogul elevului: Sa nu abandonezi scoala!, Sa nu fraudezi coopiind!, Sa nu vii la scoala cu temele nefacute! Sa nu te comporti agresiv! etc. sau cu Decalogul cadrului didactic: Sa nu intri la lectie nepregatit!, Sa nu partinesti! Sa nu primesti cadouri! etc. Sunt extrem de sugestive Decalogurile invatatorului (Sa nu devii invatator daca nu iubesti copii!), Eficientizarii lectiei, Asistentului maternal, Candidatului la casatorie, Decalogurile instinctelor umane, Decalogul vânzatoarei la magazinul alimentar, dar si cel a pensionarului.

Asupra capitolului 6 din carte vom reveni.



In incheiere, prof. Liviu Filimon, autorul cartii, a facut un anunt important, elevii beneficiaza de reduceri substantiale la achizitionarea cartii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri