29 martie 2024
EconomieNoul Cod Silvic: stop jafului din paduri!

Noul Cod Silvic: stop jafului din paduri!

Zilele acestea sunt in dezbatere o serie de modificari ce vor fi aduse Codului Silvic, o lege care ar trebui sa fie de mare importanta pentru sanatatea si refacerea fondului forestier, grav afectat de defrisarile masive practicate in ultimele doua decenii.

Initial, in varianta propusa de fostul ministru delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, au fost introduse o serie de masuri care limitau taierile ilegale si furtul de lemn din paduri, insa aceste prevederi au fost scoase prin amendamente de mai multi deputati PSD. In plus, proiectul de Cod Silvic permite proprietarilor de padure privata sa defriseze si sa construiasca pe maxim 500 mp din terenul forestier. Actualul Cod permite construirea doar pe 200 mp.

L-am intrebat pe Viorel Ghelasa, directorul Romsilva Bacau, daca sporirea suprafetei va insemna un pericol pentru fondul forestier. „As prefera sa discutam despre aceste modificari dupa ce noul Cod Silvic va aparea intr-un document oficial. Totusi, cred ca daca legea va fi strict respectata, aceasta marire a suprafetei nu va constitui un pericol pentru fondul forestier.



Ca si pâna acum, proprietarii vor avea nevoie de aprobari speciale pentru a face defrisari. In plus, exista si aspectul compensatiei, astfel ca in locul suprafetei defrisate trebuie sa planteze o suprafata echivalenta. Si sa nu uitam ca multi dintre proprietari sunt persoane vârstnice, care detin suprafete relativ mici, neinteresate sa isi taie padurea ca sa construiasca”, a spus directorul Viorel Ghelasa.

In judetul Bacau exista peste cinci mii de proprietari de padure, care detin 120.000 de hectare. Alte 170.000 de hectare de padure sunt in administrarea Romsilva.

Modificari controversate

Modificarile la Codul Silvic urmau sa fie discutate ieri in plenul Camerei Deputatilor, iar in functie de rezultatul votului din camera decizionala, legea urma sa plece la Presedintie, pentru promulgare, sau sa se intoarca la initiatorii legii, pentru noi ajustari.

„Statisticile referitoare la jaful national al padurilor României sunt îngrijoratoare, dupa 1990 fiind taiate peste 80 de milioane de metri cubi de lemn, mai exact disparând circa 2,4% din suprafetele de padure, o cantitate enorma. Efectele acestui jaf sunt contabilizate în pagube imense suferite de comunitatile locale, în inundatiile devastatoare si scurgerile de torenti care au distrus totul în calea lor, dar mai ales în prejudiciile economice produse de furtul de lemn. Conform celebrei organizatii de mediu Greenpeace, România este amenintata sa ramâna fara padure în urmatorii zece ani, deoarece în fiecare an dispar 28.000 de hectare de padure si în fiecare ora sunt retezate trei hectare!
Iata de ce este extrem de important sa facem în Parlament un nou Cod Silvic adevarat, eficace, folositor si pe termen scurt si mediu, dar si pentru ca urmatoarele generatii sa nu ne judece prea aspru!”
– Miron Smarandache, deputat PSD de Bacau

O prevedere buna a acestui proiect este ca lemnul sa fie prelucrat pe plan local. Totodata insa, o prevedere controversata este ca producatorii din industria mobilei au drept de preemtiune la cumpararea de lemn din paduri proprietate publica a statului, ceea ce inseamna ca se incurajeaza prelucrarea superioara a lemnului, dar vor fi afectate micile firme care fac exploatarea si prelucrarea primara a lemnului, care nu pot concura marii prelucratori.

Principala modificare propusa la Codul Silvic, in proiectul initiat de fostul ministru delegat pentru ape si paduri, Lucia Varga, era vânzarea lemnului din rampe primare, masurat, nu ca pâna acum, estimat, din padure. In prezent, proprietarii de padure scot la inceputul anului, la licitatie, cantitatea de lemn pe care o pot recolta in anul respectiv, cantitate estimata (“pe picior”, copacii neputând fi masurati exact daca nu sunt taiati), iar firmele care câstiga licitatia se duc si scot lemnul din padure dupa care il prelucreaza sau il vând mai departe.

Dupa noua modificare propusa la Codul Silvic, lemnul nu va mai fi vândut netaiat din padure, ci din rampe dupa ce va fi taiat de administratorii de padure si adus pâna acolo. Proprietarul unei firme de exploatare si prelucrarea primara a lemnului spune ca aceasta prevedere va scoate firmele românesti de pe piata: “Daca aceasta reglementare va fi pusa in practica, firmele românesti au o singura optiune, sa faca exploatare forestiera in prestari servicii.

Sa faca partea cea mai grea, exploatarea forestiera, sa scoata lemnul din padure, sa-l aduca in depozite, sa-l sorteze si de acolo sigur, firmele românesti nu vor putea concura cu marile companii multinationale la preturile pe care ei vor cumpara din aceste depozite aproape intreaga productie”, spune acesta.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri