21 mai 2024
ActualitateNoua lege de emigrare a fericit peste 2.000 de bacauani / "Omor"...

Noua lege de emigrare a fericit peste 2.000 de bacauani / “Omor” la Pasapoarte

Bacauanii s-au calcat in picioare sa-si ridice pasapoartele retinute pentru depasirea termenului legal de sedere in spatiul Schengen. De la 1 august anul trecut, peste 2.000 de emigranti din judetul Bacau au fost nevoiti sa ramana la &#8222vatra”. De cand au auzit de noua lege, stranierii si-au sunat cunostintele in Italia sa le caute un loc de munca. Dupa ce s-au multumit cu maruntis in tara, sutii si prostituatele isi fac deja planuri pentru castiguri mari.

Zeci de bacauani s-au calcat ieri dimineata pe picioare in incercarea de a intra in posesia pasapoartelor retinute pentru depasirea termenului legal de sedere in strainatate. &#8222Am auzit de noua lege privind regimul liberei circulatii in strainatate, dar nu credeam ca pot sa-mi recuperez pasaportul, ne spune in culmea fericirii Ioana M., din Balcani. Am ajuns dimineata la ora 9.00 la Serviciul Pasapoarte. Am stat la o coada infernala, dar am reusit sa-mi iau documentul de calatorie. Pana nu m-am vazut cu el in mana, nu m-am linistit. Si acum mai am emotii. Ma bucur ca s-a dat aceasta lege. Eu am lucrat in Italia, iar in august anul trecut am venit acasa. Am ramas fara pasaport. Acum ma pregatesc sa plec iarasi peste hotare. Am vorbit cu patronul unde am lucrat si ma asteapta. Am locul rezervat pentru inca un an. Lucrez ca menajera, dar fata de salariile de aici din tara, in Italia castig bine”. Unii dintre bacauanii care au ramas fara pasapoarte in ultimele sase luni s-au dovedit mai sceptici in privinta posibilitatii recuperarii actului de emigrare. Ca sa se convinga ca nu e vorba de o cacealma si-au facut drum pana la Serviciul Pasapoarte. &#8222Nu e o pacaleala, intr-adevar, afirma Dumitru I., din Hemeiusi. Vad ca se returneaza pasapoartele. Dar eu nu am de gand sa stau astazi (ieri n.a.) la coada. Este prea mare si nu stiu daca pana spre seara as reusi sa rezolv problema. Bine ca stiu ca pot sa-mi iau pasaportul. Am ramas fara el chiar la 1 august 2005, cand am venit in vacanta. Acum trebuie sa-mi fac un plan de bataie pentru viitor. Cu siguranta ca voi pleca iarasi la munca in Italia. Nu am un loc stabil, dar cred ca-mi voi gasit ceva la negru. Asa am lucrat de cand am emigrat”. Merita remarcat faptul ca in prima zi de restituire a pasapoartelor retinute ca urmare a depasirii termenului legal de sedere in strainatate s-au bulucit mai ales persoanele tuciurii si tinerelele fardate si machiate strident. &#8222Eu am lucrat ca menajera”, spune zambind in coltul gurii Diana P. Tinand cont de varsta ei (18 ani) si de aspectul fizic este greu sa ti-o inchipui pe tanara plimband batranii sau schimbandu-le plosca.

Peste 2.000 de bacauani asteapta sa intre in posesia pasapoartelor



Desi in noua lege se precizeaza clar ca se restituie pasapoartele doar persoanelor care au depasit termenul legal de sedere in spatiul Schengen, ieri dimineata si-au incercat norocul si cei care au incalcat legile tarilor unde au emigrat. &#8222Nu am reusit sa-mi iau pasaportul, pentru ca nu a trecut termenul pentru care sunt consemnat in tara, spune Marius D. Am fost returnat din Franta si mai am de asteptat. Stiam ca doar cei care au depasit cele 90 de zile in strainatate pot sa-si ridice pasaportul, dar am facut si eu o incercare”. Din luna august a anului trecut, vamesii au trecut pe lista neagra peste 2.400 de bacauani care au depasit termenul legal de sedere in strainatate. Dintre acestia, doar 381 si-au putut relua activitatea peste hotare, dupa ce au prezentat autoritatilor acte justificative.

Persoanele returnate, pedepsite sa ramana in tara chiar si cinci ani

Legea privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate stabileste si sanctiunile care se pot aplica pentru diverse abateri. Astfel, in cazul celor returnati, interdictia va fi in prima faza de trei ani, iar daca cel sanctionat intentioneaza sa incalce aceasta masura, sanctiunea va fi majorata automat la cinci ani. O alta noutate este ca restrictiile vor fi aplicate numai de instantele de judecata, la solicitarea Directiei Generale a Pasapoartelor sau a celorlalte autoritati care detin informatii cu privire la incalcarea legii – politie, ambasade sau alte institutii de stat. Si, tot ca element de noutate, interdictia va putea fi aplicata numai pentru un stat anume – cel in care s-a petrecut ilegalitatea. Astfel, cineva care se va alege cu interdictie pentru Spania, Italia sau Franta, va putea calatori fara probleme in celelalte state ale Europei, inclusiv in celelalte state membre ale Spatiului Schengen.

Pasapoarte valabile zece ani

De anul acesta se schimba si modelul documentului de emigrare. Valabilitatea pasapoartelor simple va fi de 3 ani pentru copiii care nu au implinit inca 14 ani. Acestia vor fi inscrisi pe pasaportul unuia sau al ambilor parinti, deoarece, potrivit legii, pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali. Copiilor sub 14 ani nu li se pot elibera pasapoarte individuale decat in situatii speciale: tratament medical in strainatate, calatorii de studii (demonstrate prin documente) sau, in cazul unui divort, numai dupa ce neintelegerile familiale sunt rezolvate de catre instanta. De asemenea, pentru copii se pot elibera pasapoarte cu valabilitate mai mica de trei ani, numai la cererea parintilor. Sunt si pasapoarte cu valabilitate de 5 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 25 ani si pasapoarte valabile 10 ani pentru cele care au implinit 25 ani.

Persoanele cercetate, date in consemn la frontiera

Legea vine sa faca ordine si in ce priveste regimul celor anchetati penal. Astfel, daca pana acum acestia puteau iesi din tara, daca nu se aplica interdictia de catre judecatori, de acum inainte cei cercetati – invinuiti sau inculpati – vor fi in consemn la frontiera. Dupa ce hotararea instantei ramane definitiva si irevocabila, serviciul public comunitar consemneaza in pasaport interdictia, mentionand perioada de suspendare, precum si statele unde este interzisa intrarea persoanei in cauza. Iar daca pana acum nu se putea vorbi de suspendarea sanctiunilor, noua lege aduce precizari in acest sens. Potrivit noilor reglementari, cei cu interdictii pot calatori in afara tarii, dar numai in urma unei alte decizii judecatoresti si numai pentru cazuri deosebite – operatii medicale in strainatate, insotitori.Scris de Lili ADOCHITEI

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri