Bratul lung al fiscului a intrat adând in buzunarul agricultorilor, odata cu adoptarea noilor impozite care vizeaza activitatile agricole. Astfel, de la 1 februarie, pentru veniturile pe care le realizeaza din vânzarea produselor, dar si pentru subventiile pe care le primesc an de an vor avea de platit statului contributii si impozite sub o forma diferita decât cea practicata pâna in prezent. Daca pâna acum acestia achitau o taxa pe venitul declarat, in viitor vor plati impozit pe suprafata sau numar de animale. Scapa de aceste masuri cei care detin maxim doua hectare sau doar un numar mic de animale, care satisfac doar autoconsumul. Masura va afecta direct mai mult de 600.000 de agricultori, exclusiv persoane fizice, care primesc anual subventii, dar nu au fost in stare sa inregistreze profit si nu plateau impozit statului. Scopul noii fiscalizari este de a impozita cât mai mult din activitatea agricola si de a ajuta la comasarea trenurilor, dupa cum declara ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.

Iritare printre agricultori

Agricultorii sunt insa iritati de modificarile fiscale. “Noua fiscalizare omoara satul. Impozitarea trebuia facuta diferentiat, in functie de calitatea terenurilor, de investitiile in culturi si de rentabilitate. In al doilea rând, nu este clar câte animale trebuie sa ai pentru autoconsum, astfel incât sa nu platesti impozite. Nu este reglementata nici succesiunea, ceea ce va produce anomalii in plata impozitelor. In plus, exista situatii diverse, când de pe urma unei exploatatii traiesc doua persoane, carora le mai ramân si produse pentru vânzare, dar sunt si familii de zece persoane, care produc doar pentru autoconsum. Iar impozitele sunt la fel si pentru unii si pentru altii. Iar despre incurajarea asocierii terenurilor nici nu poate fi vorba, ci doar despre farâmitarea marilor exploatatii”, apreciaza Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România.

Biruri peste biruri

Conform reglementarilor stabilite de Guvern, producatorii de cereale persoane fizice cu mai putin de doua hectare nu vor fi impozitati, ca si pâna in prezent, cei care detin intre doua si cinci hectare si care achitau un impozit de 214,5 lei pe hectar vor plati 96,5 lei, iar proprietarii a mai mult de 50 de hectare de teren, care plateau tot 214,5 lei pe hectar, vor fi taxati cu 84,94 lei pe hectar. “Scaderea impozitelor este praf aruncat in ochii lumii. De fapt, agricultorului i s-au pus noi biruri. Terenul lui este taxat si la primarie, apoi mai plateste si o taxa la bugetul de stat si mai achita si impozit pentru ceea ce vinde. Toate aceste lucruri nu fac decât sa degradeze si mai mult viata de la tara. Ar fi trebuit gasite cai de impozitare a persoanelor fizice care au luat in arenda sute de hectare, primesc si subventii, dar nu achita mai nimic la bugetul de stat”, a mai spus Laurentiu Baciu.
Noile reglementari prevad ca 5,5% din sumele colectate din impozitare vor ajunge la Fondul National de Sanatate, iar agricultorii vor plati impozitul dupa ce incaseaza banii din productie, in doua transe, pe 25 octombrie si 15 decembrie.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Probabil ca aveti dreptate ,dar sa astepta impactul acestor taxe pentru ca nu este normal ca de la Bacau pana la Timsoara sa vezi 10 vaci pe camp,de la Bacau pana la Botosani sa vezi mii de hectare nelucrate iar noi sa importam mancare.Este o problema cu privire la autorizarea micilor producatori,exmplu ,daca faci gem,dulceata,compot ,zacusca in casa,pe care o mananca familia,prietenii,dar ca sa le vinzi iti trebuie sute de autorizatii.Asta este de fapt problema in Romania,sa te feresca D-zeu sa te apuci sa faci ceva ca te omoara din start,odata functionarii care efectiv au o mentalitate de bacterie si o mare parte din populatie care tiar da foc ,s-au vor sa te vada arestat ,ca na,vrei sa te imbogatesti.

  2. mi se face greata cind aud de atitea scumpiri si atitea taxe.dar rominul e prost si tace,prefera sa plece din tara in loc sa se lupte cu hotii.o sa ajungem sa mincam piine cu ceapa daca o sa ne mai permitem si aia.dormiti oameni buni,ca somnul nu cere de mincare.

  3. Ei cauta numai impozitarea,nicidecum ajutorarea micilor agricultori.O regula care se aplica peste tot ,indiferent de domeniu:industrie(care aproape este inexistenta);piscicultura;materii prime,de toate felurile.;comert;turism,etc.

  4. Taranul si agricultura sunt beliti cu taxele, iar in conceptia guvernantilor de doi bani cica de aici ar cam pleca saracia romanului. Dar am o intrebare pe toti speculantii colorati din toate pietele cine ii taxeaza? De acolo pleaca saracia cronica a romanului,de acolo incepe tragedia.Aceste ciume jumulesc taranul si tot ei jumulesc cumparatorul.Statul si guvernantii ca sa incurajeze taranul si agricultura ar trebui de urgenta sa inceapa eutanasierea acestor maidanezi,dar nu o fac pentru ca au si ei parte la o cota din profit.Sumele cistigate de un bisnitar intr-un an sunt ametitoare. Intr-o zi,intimplator am ascultat ,,spovedania,, a doi speculanti. Unul dintre ei concluziona : ca reusind sa puna deoparte 8000 lei si 150.000 de euro a facut un profit rezonabil.Citi din cei ce muncesc din greu reusesc intr-o viata sa adune un asa profit rezonabil? Putini si asta datorita iubirii cu care ne inconjoara nepretuita noastra clasa politica………

LĂSAȚI UN MESAJ