Zeci de tineri din Bacau au participat, miercuri, la conferinta de lansare a Caravanei Nationale “Pune orasul TAU pe Harta Voluntariatului”, organizata de Federatia VOLUM, care are sediul in Bucuresti. Evenimentul a debutat cu prezentarea agendei evenimentului. Federatia VOLUM e formata din 70 de organizatii din toata tara, intre care si FSC, care e membru fondator, Gabriel Magurianu, coordonatorul Centrului de Voluntariat, fiind membru in Comitetul Director.

“Bacaul este primul oras, dintre cele 11, in care poposim cu caravana”, a declarat Ana-Maria Gradinariu, coordonator programe VOLUM. Scopul actiunii este prezentarea platformei online Hartavoluntariatului.ro, care deja poate fi accesata si care va permite potentialilor voluntari sa-si aleaga domeniul potrivit si sa afle care este oferta, iar ONG-urilor sa gaseasca voluntari. Totul a inceput cu identificarea unei nevoi, nevoia de informatie.

“Nu a existat, pâna in prezent, o platforma pe care organizatiile si voluntarii sa se gaseasca. Am depistat nevoia voluntarilor de a gasi oportunitati de voluntariat, nu stiau unde sa se duca si unde sa le caute, precum si nevoia organizatiilor de a-si cauta targetat voluntari pentru activitatile lor. Noi facilitam comunicarea dintre cele doua parti”, a explicat Ana-Maria Gradinariu.

Certificatul nu e “o bucata de hârtie”

Platforma mai are un rol foarte important: permite eliberarea certificatelor de voluntariat. Concret, VOLUM a creat un sistem de recunoastere si validare a meritelor voluntariatului, proces la care au participat ONG-uri, experti in evaluare, psihologi, profesori universitari etc. “As vrea sa fie un seminar interactiv, asa incât va rog sa puneti intrebari”, i-a invitat Gabriel Magurianu pe participanti. Mihai Caprioara, Fundatia pentru Comunitate, a intrebat “cum se elibereaza certificatul de voluntariat, care sunt pasii”, iar Marta Butnaru, Centrul Antidrog, a dorit sa stie “daca si institutiile pot emite un astfel de certificat sau numai ONG-urile”.

Si institutiile pot elibera, a fost raspunsul, iar cu privire la pasi s-au dat detalii in partea a doua a conferintei, când invitatii au aflat cum se obtine certificatul, dar si la ce foloseste. Caci foloseste, nu e doar o bucata de hârtie. Ca noutate absoluta, certificatul de voluntariat are valoare juridica, perioada respectiva fiind considerata vechime in munca, ceea ce va conta la angajarea intr-o companie.

“Eliberarea se facea pâna acum in mod haotic, nu unitar. Legea Voluntariatului ne obliga sa avem norme de aplicare. Voluntariatul, in sine, va fi considerat experinta in munca, iar faptul ca, la nivel national, exista anumite criterii si o baza de date ii da greutate. Va fi un document care va avea in spate portofoliul titularului si un raport de activitate”, a declarat Gabriel Magurianu. In finalul conferintei a fost lansat ghidul ONG-urilor din judet, care cuprinde date privind istoricul lor, profilul, adresa, proiectele prezente si viitoare.PUBLICITATE