25 aprilie 2024
Zona zeroEu știuNorme tehnice si sanitare ale serviciilor funerare

Norme tehnice si sanitare ale serviciilor funerare

O firma de servicii funerare trebuie sa se remarce prin profesionalism dar si sa dea dovada de respect fata de clienti prin servicii de calitate efectuate in conditii optime. In acest sens, exista mai multe norme tehnice si sanitare ale serviciilor funerare pentru inhumarea, transportul si deshumarea cadavrelor umane care impun efectuarea serviciilor funerare cu respect si decenta pentru persoanele decedate. Drept urmare, toate firmele de pompe funebre sunt obligate sa respecte cu strictete toate aceste norme legislative.

Aceste norme au scopul de a defini conditiile decente in care aceste servicii funerare trebuie desfasurate. Practic, acestea vizeaza nu numai serviciile funerare ci si cimitirele si crematoriile.

Ingrijri mortuare cu respect fata de fiinta umana

Ingrijirea mortuara presupune o serie de operatiuni care se fac asupra persoanei decedate. Sunt incluse manoperele de imbalsamare, de tanatopraxie, de igienizare a corpului decedatului, de imbracare, cosmetizare precum si de manipulare a persoanei decedate.



Inainte de toate, fotografierea corpului defunctului este interzisa atata timp cat nu exista acordul familiei indurerate. Fotografierea mai este permisa si in cazul unor proceduri judiciare, atata timp cat normele legale impun acest lucru.

O firma de servicii funerare care pune accent pe profesionalism si seriozitate este obligata sa arate solidaritate fata de membrii familiei indurerate, iar fiecare serviciu oferit trebuie sa fie efectuat cu multa retinere si grija. Firma Funerare Alexandru respecta in detaliu toate aceste norme tehnice si sanitare din domeniul funerar, punand accent pe calitatea serviciilor oferite, motiv pentru care obtin mereu un feedback pozitiv de la clientii cu care colaboreaza.

Cand este obligatorie imbalsamarea si cand este interzisa

Conform normelor, procedura de imbalsamare devine obligatorie in urmatoarele situatii:

In situatiile in care persoana decedata va fi expusa intr-un loc public, asa cum este casa mortuara de exemplu, iar capacul de la sicriu va fi deschis;

Atunci cand inhumarea se face intr-o alta localitate decat cea in care s-a produs trecerea in nefiinta, distanta de transport fiind mai mare de 30 de kilometri;

In conditiile in care decesul este provocat de o cauza medicala ce impune imblasmare cu rolul de profilaxie.

Dar exista si momente in care imblasamarea este interzisa:

Inainte de obtinerea certificatului de deces;

Atunci cand se impune o autopsie medico-legala;

In cazurile in care decesul este provocat de o boala infectioasa cu agenti biologici inalt patogeni;

Imbalasamarea este interzisa in orice spatiu care nu detine autorizatie in acest sens.

Asa cum imbalsamarea nu ar trebui efectuata oriunde, la fel si procedura de imblasamare nu poate fi efectuata de catre oricine. Normele legislative spun ca:

Serviciile de imbalsamare si de tanatopraxie trebuie efectuate doar de personal specializat cu competente in acest sens;

Procedura de spalare a corpului si de imbracare poate fi efectuata si de catre familie;

Inhumarea si incinerarea poate fi realizata doar de catre persoanele cu competete in acest domeniu.

In ceea ce priveste prestatorii de servicii funerare, aceste norme impun ca activitatile specifice sa fie realizate numai dupa ce s-a obtinut un aviz al consiliului local dar si dupa obtinerea autorizatiei sanitare de functionare emisa de directia de sanatate publica.

Normele de igiena pentru transport si inhumare sunt obligatorii, iar autovehiculele de transport mortuar au nevoie, la randul lor, de autorizatie.

Lista prestatorilor de servicii funerare autorizati poate fi consultata pe site-urile directiilor de sanatate publica. Tot aici ar trebui sa existe si lista cu documentele necesare pentru a obtine toate avizele si autorizatiile.

Indiferent ca decesul are loc la spital sau chiar la domiciliu, preluarea persoanei decedate poate fi realizata doar de catre firma de servicii funerare care va transporta persoana intr-un sicriu cu capac.

Normele serviciilor funerare impun ca imbalsamarea si tanatopraxia sa fie efectuate folosind produse chimice pastrate in conditii optime, conform fisei de securitate.

Pentru a beneficia de servicii funerare conform normelor tehnice si sanitare recomandam Funerare Alexandru, o firma de pompe funebre care vine in sprijinul familiilor indurerare cu suport si servicii la cel mai inalt nivel.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri