Acoperirea politelor RCA va fi limitata la nivelul preturilor la reprezentantele auto

De la anul, toate firmele de asigurare vor fi obligate sa practice, la politele de raspundere civila auto (RCA), un tarif de prima care sa acopere toate obligatiile ce decurg din încheierea contractului de asigurare. Noutatea este prevazuta in Norma nr. 23/2014, emisa de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

In plus, asiguratorii RCA/intemediarii în asigurari nu vor putea oferta, promova si comercializa polite RCA la alte prime de asigurare decât cele rezultate din aplicarea tarifelor de prima notificate ASF.

Aceleasi norme prevad ca asiguratorii RCA vor fi obligati sa practice aceeasi prima de asigurare, indiferent de canalul de distributie utilizat. Va fi interzisa acordarea de avantaje colaterale asiguratilor la încheierea unei polite de asigurare RCA.

Reducerile comerciale, acordate de catre asiguratori în baza tarifului de prima, vor fi limitate, iar pe polita de asigurare va trebui mentionat comisionul de intermediere sau cheltuiala medie de achizitie directa.

„Comisionul de intermediere va fi mentionat pe polita de asigurare RCA atât în valoare absoluta, cât si ca procent aplicat primei de asigurare mentionate pe polita, fiind inclus ca valoare în prima de asigurare totala”, prevede art.20, alin. 5 din Norma 23 emisa de ASF.

Tot de la 1 ianuarie 2015, oferta asiguratorului privind RCA va fi valabila pentru o perioada de cel putin trei zile. Mai mult, acestea vor contine criteriile specifice clientului care sunt utilizate la stabilirea primei de asigurare (cum ar fi vârsta, domiciliul, marca vehiculului etc.).

Politele RCA vor putea fi încheiate cu cel mult 30 de zile înainte de data intrarii în valabilitate a acestora. Vestea buna este ca, de anul viitor, va fi interzisa modificarea tarifelor de prima mai devreme de 12 luni de la ultima ajustare (notificata catre ASF). In cazul rezilierii politelor (cum ar fi la transferul dreptului de proprietate asupra vehiculului), va fi restituita diferenta de prima de asigurare în termen de maximum 10 zile.

La stabilirea cuantumului despagubirilor, acoperirea politelor RCA va fi limitata la nivelul preturilor practicate de reprezentantele auto din România, fiind stabilite unele termene si obligatii privind constatarea daunelor. In aceste conditii, nu este exclus ca preturile politelor RCA sa creasca si mai mult, de la anul. Deja, in acest an, politele RCA s-au scumpit cu 20-50 la suta.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ