6 mai 2024
Zona zeroEu știuNoi reglementări privind venitul minim de incluziune

Noi reglementări privind venitul minim de incluziune

În curând, Legea nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune (VMI) va fi modificată și completată, astfel încât acest act normativ să permită acoperirea unui număr mai mare de persoane și familii aflate în risc de sărăce și excluziune socială și să contribuie la reducerea acestui pericol. Proiectul de ordonanță de urgență, prin care legea urmează să fie schimbată, prevede constituirea VMI-ului din două componente, respectiv prin consolidarea doar a venitului minim garantat (ajutorul social) și a alocației de susținere familială.

Totodată, nivelul de venituri în raport de care se determină VMI-ul și cuantumul beneficiilor unei familii sau persoane singure nu va mai fi raportat la indicatorul social de referință, ci doar la o valoare nominală exprimată în lei. Apoi, prevederile Legii 196/2016 vor fi completate cu alte categorii de surse financiare, care nu se iau în calcul la stabilirea veniturilor nete ale familiei și persoanei singure, precum sumele acordate pentru activitatea prestatorului casnic. O altă noutate are în vedere ca în programul de protecție socială, reglementat prin legea menționată, să fie incluse și persoanele vârstnice, fără venituri și susținători legali, care sunt îngrijite, pe perioadă nedeterminată, în centre rezidențiale.

În același timp, vor fi modificate nivelurile de venituri maxime în funcție de care se acordă beneficiile, precum și cuantumurile acestora. Astfel, venitul minim de incluziune va fi majorat de la 260 lei la 275 lei/adult în cazul ajutorului social, de la 300 lei la 400 lei/persoană vârstnică, respectiv de la 600 lei la 700 lei/adult, pentru cei care au dreptul la alocație de susținere familială (cu copii). Și nivelul veniturilor din muncă deductibile din cele totale ale unei familii vor crește de la 400 la 500 lei. Totodată, beneficiarii de venit minim de incluziune vor fi conectați la sistemul de servicii sociale. În ceea ce-i privește pe beneficiarii de ajutor social, se menționează că persoanele apte de muncă vor trebui să urmeze anumite programe educaționale. În plus, pentru ele se vor aplica aceleași proceduri ca și în cazul șomerilor de lungă durată, respectiv planul de mediere pe piața muncii, acordul de integrare în muncă și contractul de solidaritate.



Nu în ultimul rând, persoanele apte să lucreze, din familiile beneficiare de ajutor, vor fi înregistrate electronic la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă la care se vor prezenta de fiecare dată când această instituție le solicită. Să mai notăm că venitul minim de incluziune reprezintă sprijinul financiar acordat de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal familiilor și persoanelor singure aflate în situație de dificultate.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri