Calistrat Costin – “pastorul” scriitorilor bacauani

Filiala Bacau a Uniunii Scriitorilor din România a inregistrat mai multe dosare din partea unor scriitori pentru a deveni membri, candidati la nemurire. Se scrie, se scrie mult, poezie mai ales, se intâmpla, pe alocuri, sa se scrie bine. Numai in 2014, 31 de persoane au depus pe masa presedintelui filialei Calistrat Costin dosarele si cartile.

Multi sunt candidati cu state vechi, altii doar la prima incercare. Fiecare cetatean care aspira la calitatea de scriitor cu acte in regula cunoaste Regulamentul USR, una din conditii este sa fi scris trei carti, nu maestre? Nu conteaza daca le-ai publicat in regie proprie sau pe spezele unei edituri. Cu acestea fiind zise, Filiala Bacau a inaintat Comitetului Director si Consiliului Uniunii Scriitorilor din România spre analiza si decizie, cele 31 de dosare.

In intelepciunea lor, membrii celor doua organisme de conducere si decizie in materie, doar cinci scriitori propusi au primit mirul USR, astfel ca Mioara Bahna (critic literar – Râmnicu Sarat), Cecilia Moldovan (poeta, Bacau), Eleonora Stamate (Tecuci), Violeta Savu (poeta, Bacau), Eugen Stetcu (poet) au devenit membri ai USR, filiala Bacau.

PUBLICITATE

In 2014, filiala bacauana avea 67 de membri titulari si 26 stagiari, stiut fiind faptul ca, dupa primirea in uniunea scriitoriceasca, o buna bucata de vreme detii titlul de stagiar. La aceeasi sedinta de validare, 25 de scriitori bacauani au fost promovati, de la “stagiar” la “titular”, astfel ca, dupa unele calcule, numarul titularilor se apropie de 100. Printre cei deveniti membri titulari i-am aminti pe Ioan Prajisteanu, Doru Ciucescu, Grigore Codrescu, Ovidiu Bufnila, Tincuta Horonceanu, Sever Bodron, Ion Lupu etc. Felicitari si la cât mai multe titluri.

Din motive care tin de intimitatea subiectilor, câtiva bacauani talentati au apelat la “serviciile” altor filiale, pentru a deschide usa consacrarii definitive. I-am numi aici pe Iancu Grama, Dan Petrusca si Val Manescu, deveniti membri in filiala ieseana a USR, iar Cornel Galben a ales filiala galateana. Insa, de la Viorel Savin citire, primul presedinte al filialei bacauane a USR, din formula actuala fac parte si scriitori din alte judete (Iasi, Timisoara, Vrancea, Suceava, Neamt etc.) si din municipiul Bucuresti.

Or mai fi si alti ratacitori, nu-i important unde legi calul, mai important este ce stie sa faca. Calaretul, evident.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ