16 iulie 2024
ActualitateNoi contre pe taxa de salubritate, episodul Cosmin Necula - Viorica Marcu

Noi contre pe taxa de salubritate, episodul Cosmin Necula – Viorica Marcu

„Demersul lui Cosmin Necula este unul politicianist”, a declarat deputata Viorica Marcu (PNL), care l-a acuzat, in cadrul unei conferinte de presa, pe deputatul Cosmin Necula (PSD) ca nu va putea sa-si respecte angajamentul in fata electoratului de a micsora taxa de salubrizare.

„Nu isi va putea duce la indeplinire o astfel de promisiune, chiar daca ajunge primar. O directiva europeana din 2004 spune clar ca poluatorul plateste. In plus, avem memorandumul ISPA in baza caruia s-a construit depozitul si care impune aceasta taxa”, a explicat Viorica Marcu.Aceasta i-a reamintit lui Necula ca taxa de salubrizare nu include doar colectarea si transportul deseurilor, ci si alte servicii, cum sunt ecarisajul, deszapezirea sau maturatul. „Sunt declaratii specifice debutului de campanie. Este riscant sa faci astfel de declaratii, pentru ca apoi sa fii nevoit sa respecti legea. Oamenii politici trebuie sa inteleaga ca astfel de discursuri trebuie abandonate daca vrem sa facem o schimbare”, a mai spus deputatul PNL.

„Nu e legal? Pai Primaria Bacau e scutita!”

In replica, deputatul Cosmin Necula, totodata presedintele municipalei PSD Bacau, afirma ca liberalii nu au inteles nimic din demersul sau: „Nu e vorba despre reducerea cheltuielilor cu salubrizarea orasului, ci despre modificarea arhitecturii bugetare, astfel incât cetatenii sa suporte colectarea si transportul deseurilor, iar CL Bacau sa suporte investitiile.”

Cu alte cuvinte, nu propune reducerea taxei (orice servicii ar include aceasta), ci acoperirea partiala a taxei de salubrizare din bugetul local. Cu privire la proiectul ISPA si alte reglementari care ar impiedica Primaria Bacau sa suporte o parte din cheltuieli, Cosmin Necula declara: „Daca nu e legal ce am propus eu, de ce nu lasa institutiile sa plateasca aceasta taxa? Exista institutii publice, unele cu sute de angajati, care nu platesc taxa de salubritate!” Intre acestea, Primaria Bacau, Centrul de Afaceri si Expozitii, Politia Locala.

Prima dezbatere publica pe taxe

Tot Cosmin Necula a fost cel care a acuzat municipalitatea ca a prelungit in mod suspect contractul cu SOMA de colectare a deseurilor, pâna in anul 2025. Ironia face ca propunerea sa fi fost inaintata tocmai de un membru al PSD. In 2008, pe atunci consilier local din partea social-democratilor, George Bogatu a fost cel care a insistat pentru prelungirea contractului de colectare si transport al deseurilor cu societatea bacauana, motivând ca “societatea trebuie sa amortizeze investitia de aproape 12 milioane de euro” pe care urma sa o faca.

Roxana Mironescu, consilier local la acea data, a propus ca termenul sa fie de 15 ani, urmând ca in momentul selectarii unui nou operator de colectare a deseurilor, daca SOMA mai are de recuperat bani din investitie sa se adreseze instantei. Pâna la urma, a fost votat amendamentul consilierului Bogatu, cu 17 voturi pentru si 2 abtineri, si ulterior, acelasi consiliu a aprobat prelungirea contractului. „George Bogatu nu mai este membru in CL Bacau”, arata acum deputatul Cosmin Necula, adaugând ca o eroare nu trebuie sa atraga o alta eroare:

„Nu inseamna ca daca un consilier a facut o greseala in 2008, nu mai facem nimic sau nu indreptam lucrurile. In 2008, eu nu eram presedintele PSD Bacau si nu aveam nicio functie la municipiu.” Necula sugereaza ca toata aceasta disputa are si o parte buna: „Pentru prima data, dupa multi ani, avem o dezbatere publica pe tema taxelor locale. Nu mai vine «trupa PNL» sa stabileasca ce este bine si ce nu este bine pentru oras. Deja avem trei opinii: PSD, PNL si Romeo Stavarache. Ei bine, aceasta agenda publica a fost stabilita de PSD!”

Primaria Bacau nu a predat documentatia de licitatie pentru un nou operator

In acest moment, deseurile din municipiu sunt colectate si transportate de societatea SOMA, desi trebuia sa aiba loc o noua licitatie pentru desemnarea unui operator comun pentru municipiu si 22 de comune limitrofe. Aceasta, in baza documentului de pozitie semnat de aceste unitati administrativ teritoriale inca din 2010, la momentul la care a luat fiinta ADIS – Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare – ca organism care monitorizeaza si gestioneaza in comun serviciul de salubrizare din judet.

„Pentru cele 65 de unitati administrativ-teritoriale din judet avem un operator de colectare si transport care a câstigat contractul si lucreaza efectiv. Municipiul Bacau trebuia sa transmita in nume propriu si al celor 22 de comune documentatia de licitatie la ADIS, care este responsabila de organizarea acestei proceduri pentru selectarea unui nou operator de colectare si transport. In ciuda numeroaselor adrese transmise, municipiul nu s-a conformat pâna in acest moment”, a declarat Bogdan Seto, director executiv al aparatului tehnic al ADIS Bacau.

Situatia este cu atât mai grava cu cât, in curând, celula 1 a depozitului de deseuri se va umple, urmând ca ulterior, deseurile produse in toate cele 93 de unitati administrativ-teritoriale din judet sa fie duse la celula 2, construita de Consiliul Judetean. Pentru aceasta, ADIS a organizat o licitatie de atribuire a contractului de depozitare, sortare si compostare. Unul dintre participanti a contestat rezultatul licitatiei, urmând ca o solutie sa vina de la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. Reprezentantii municipalitatii s-au aparat spunând ca ADIS trebuie sa organizeze licitatia pentru un nou operator, dar nu au explicat si de ce nu predau documentatia necesara.

Silvia Patrascanu
Andreea Gavrilaspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri