20 aprilie 2024
ActualitateNoi alegeri pentru halatele albe. Ce se intâmpla la Colegiul Medicilor Bacau?

Noi alegeri pentru halatele albe. Ce se intâmpla la Colegiul Medicilor Bacau?

Colegiul Medicilor Bacau se pregateste de noi alegeri pentru stabilirea componentei consiliului teritorial al organizatiei. Asta dupa ce, la finalul anului trecut, când s-au mai organizat aceste alegeri, ele au fost invalidate. Daca initial s-au facut declaratii de presa prin care se vorbea de un viciu de procedura, ulterior s-a stabilit ca anularea alegerilor a avut la baza nerespectarea legii. Acum, tensiunile sunt si mai mari deoarece unele voci spun ca noile alegeri nu vor fi, din nou, legale. De ce?

Peste câteva zile, mai exact intre 6 si 7 martie, in Colegiul Medicilor Judetean (CMJ) Bacau au loc noi alegeri. De ce noi? Pentru ca cele anterioare (din decembrie 2015), prin care urmau sa fie alesi noii membri ai Consiliului Judetean Teritorial al CMJ Bacau, au fost anulate (invalidate). Singurele alegeri validate au fost cele pentru Adunarea Generala Nationala a Colegiului Medicilor din România – unde Bacaul are deja aprobati (validati) cinci membrii: dr.George Coneac (medicina de familie), dr.Marinela Caliman (medicina de familie si specialist in Gastroenterologie), dr.Catalin Andriescu (medicina de familie), dr.Elena Alistar (specialist in Medicina interna si Cardiologie) si dr.Adorjan Biro (specialist in Neurologie), dar si pentru Comisia de cenzori – validati fiind medicii de familie Elena Antoaneta Stinga, Cornelia Taralunga si Ioan Miron.

 



„De ce s-au anulat alegerile in decembrie? Pentru nerespectarea legii. Asta trebuie sa inteleaga colegii mei si sa vina acum la vot in cunostinta de cauza. Problema principala a fost ca nu s-a respectat prevederea Legii 96 / 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, privind reforma in domeniul sanatatii si care prevede clar, la articolul 449, alin.3, ca numarul de mandate in organele de conducere de la nivel teritorial si national (…) este de maximum doua mandate succesive. Or, la noi, inca de atunci, au fost validate cinci astfel de candidaturi. Oare aceste alegeri vor fi legale acum? Asta e intrebarea noastra. Spun asta pentru ca si pe actuala lista sunt sase astfel de candidaturi. Cine raspunde de toate acestea?”, se intreaba dr. Marinela Caliman, medic de familie, care candideaza acum pe lista consiliului judetean al CMJ Bacau.

„Ca sa nu mai vorbim, adauga si dr. Ofelia Mirfu, tot medic de familie, candidat validat pe noile liste, ca in alegerile din decembrie a fost incalcata si Legea 161 / 2003 privind conflictul de interese, prin faptul ca atunci presedinte de comisie a fost fratele unui candidat. Trebuie sa se inteleaga de ce au fost anulate alegerile si de ce acum sunt din nou suspiciuni privind noile alegeri.” Pe noua lista, validata si facuta publica de Comisia Electorala Locala Bacau, apar 32 de medici candidati, 19 dintre ei medici de familie si 13 medici de specialitate, iar intre acestia sunt, intr-adevar si sase medici care au mai condus CMJ Bacau cel putin doua mandate. E corect, e legal?

„Noi am luat in considerare o notificare, o informare a Consiliului National al Colegiului Medicilor din România care prevede ca nu se mai ia in calcul numarul de mandate ale candidatilor. Asa am validat si actualele candidaturi.”
dr. Laurian Jurca, actualul presedinte al Comisiei Electorale Locale Bacau

Intr-adevar, exista aceasta informare, Decizia 26 / 2015, privind stabilirea datelor organizarii alegerilor din mandatul 2016-2020, adoptarea Regulamentului electoral si aprobarea componentei Comisiei Electorale Centrale si adoptarea unor masuri organizatorice, publicata in Monitorul Oficial si intrata in vigoare de pe 5 ianuarie 2016, numai ca, mai spun contestatarii validarii dosarelor de candidatura, aceasta decizie nu poate anula o lege.

„Conform legii, mai spun atât dr. Caliman, cât si dr. Mirfu, care au studiat legea si isi asuma cele declarate, orice modificare in ceea ce priveste candidatura si numarul de mandate trebuie aprobata de Adunarea Nationala a Colegiului Medicilor, nu de Consiliul National. Iar aceasta adunare nu s-a intrunit pâna acum. Am fost anuntati ca se va intruni abia la sfârsitul lunii, când deja alegerile vor fi gata.”

Bacaul se afla pe lista celor 35 de judete care au avut invalidate alegerile pentru consiliul colegiului teritorial din decembrie 2015. Tocmai prin faptul ca s-au inscris medici care aveau cel putin doua mandate succesive in conducerea Colegiului Medicilor Judetean. Care este miza?, se intreaba toata lumea.

„Puterea! Numai sa stiti ca, având la baza experienta mea de 12 ani in aceasta conducere, asta nu te face sa devii intangibil”, ne-a declarat dr. Elena Antoaneta Stinga, presedintele inca in functie al Colegiului Medicilor Judetean Bacau. Daca nu se va intruni cvorumul la turul I, se va organiza un al doilea tur pe 13 si 14 martie.

„Sunt disensiuni care nu isi au rostul. Noi am mers pe ceea ce spun juristii, ne-am ghidat pe ceea ce spune Colegiul National. Poate ca lucrurile sunt incâlcite, dar noi mergem pe decizii publicate in Monitorul Oficial. E adevarat ca acum mi-am depus din nou candidatura, chiar daca am deja trei mandate efectuate. Nu vizez din nou o functie de presedinte. Ce imi doresc este o echipa de conducere a Colegiului Medicilor din Bacau care sa fie echilibrata, deoarece asa este benefic pentru toata lumea. Din punctul meu de vedere, daca alegerile din decembrie au fost oarecum discutabile, cele de acum vor fi legale.”
dr. Elena Antoaneta Stinga, presedintele CMJ Bacau.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri