26 aprilie 2024
EconomieNiste tarani de succes

Niste tarani de succes

Totul se transforma in bani!

Anul 2013 va fi ultimul in care UE va mai acorda fonduri destinate microintreprinderilor si agriculturii de subzistenta. Din pacate, pentru multe masuri de sprijin, banii sunt pe sfârsite. Din acest motiv, numarul proiectelor a crescut considerabil. In ultima sesiune, locuitorii din mediul rural au cerut bani pentru ateliere, cabinete veterinare, saloane de coafura sau fabrici de peleti.

Maria Antal din Faraoani este, la 40 de ani, o femeie de succes. Nu este nicio exagerare, mai ales ca a plecat de la zero, in afaceri, iar rezultatul a insemnat multa munca, multa alergatura. Inainte de 1990, a lucrat in domeniu AMC – aparate de masura si control – la o firma din Bacau. “Am facut scoala in Baia Mare si specializarea la IMU, apoi am lucrat la o intreprindere de metrologie, marturiseste femeia. Dupa ce au mai crescut fetele, am plecat si eu in Italia, unde era sotul meu. Am strâns bani, m-am intors acasa si am luat un spatiu in cladirea fostului CAP, apoi am infiintat un SRL. E adevarat, am reusit, dar greu si cu mult efort.” S-a ocupat de “cultura mare”, azi are 305 ha in arenda, a infiintat un incubator, pentru ca iarna nu se poate face agricultura, apoi i-a venit alta idee: a solicitat 127.600 de euro, pe Masura 312, pentru prestari de servicii: a cumparat utilaje cu care niveleaza terenul pentru viitoarele constructii. “Suma nerambursabila este de 87.000 de euro, arata Maria Antal. A fost foarte util, ne-a ajutat foarte mult! Iarna, putem face deszapezire cu aceste utilaje. Acum suntem la al doilea proiect. Vrem sa achizitionam o instalatie de fabricat brichete din resturi vegetale si am cerut 147.000 de euro.” E firesc, de vreme ce are 305 ha de teren arendate, pe care cultiva cereale. Pentru Maria Antal, nimic nu se pierde, nimic nu se câstiga, totul se transforma. In bani!



„Ramânem cu niste utilaje performante”

Norocos a fost si Viorel Ilas, din Tescani, agricultor din tata in fiu si actionar intr-o societate agricola in care munceste toata familia: a obtinut 150.282 euro pe Masura 312 destinata microintreprinderilor. “Proiectul e pe prestari de servicii, nu pe productie agricola. Valoarea totala a fost de 214.689 de euro, din care 64.407 euro am pus noi, iar restul e finantare europeana nerambursabila”, arata Ilas. Cu banii astia, oamenii si-au cumparat un tractor de 105 cai putere, o combina de 230 cai putere, un plug si o semanatoare. Utilaje performante care “fac lucrari de inalta calitate si la timp”. Viorel Ilas arata ca la inceput de program sansa de a obtine finantare era mai mare. Din pacate, “multi s-au trezit cam târziu. Acum, ce sa zic, nu e rau ca exista concurenta, iar consultantii iau comisioane mari”, adauga, ironic, agricultorul. Proiectul lui se afla inca in derulare, dar si-a demonstrat deja beneficiile: “Ne-am acoperit cheltuielile, am obtinut un mic profit, iar la sfârsit ramânem cu niste utilaje performante. In plus, clientii sunt multumiti de calitatea lucrarilor, iar angajatii de salarii. Am creat sapte locuri de munca pe care le vom mentine macar cinci ani, asa cum prevede proiectul.”

Inghesuiala la fondurile UE!

Masura 312, destinata dezvoltarii micilor afaceri non-agricole in mediul rural, a beneficiat, in septembrie, de ultima sesiune de finantare. “Au fost depuse 73 de proiecte din care 60 sunt conforme si se afla in evaluare, arata Codrina Pascaru, directorul OJPDR Bacau. Aceasta a fost ultima sesiune, dar exista posibilitatea redirectionarii unor fonduri care au ramas necheltuite pe alte domenii”. Cei mai multi solicitanti provin din comunele situate in apropierea municipiului Bacau: Letea Vechea, Saucesti, Hemeius, Filipesti, Tamasi. S-au depus proiecte si din Sascut, Podu Turcului, Plopana, Damienesti, Agas, Asau, Palanca si Casin. In 10 proiecte, banii au fost solicitati pentru infiintarea de cabinete veterinare sau umane, iar in 50 de proiecte, pe ateliere de productie sau de prestari servicii: prelucrari metalice – 3, fabricare pelleti – 6, bauturi nealcoolice – 4, ateliere mestesugaresti – 3, service auto – 3. Sunt vizate si alte domenii: pregatire teren, frizerie-coafura, fabricarea betoanelor, prelucrarea lemnului. Solicitantii declarati eligibili pot obtine pâna la 200.000 de euro, din care 85 la suta finantarea neramburasbila, indiferent daca e vorba de o fabricuta sau de o tinichigerie.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri