Niste alegeri fara sens

1

Am inteles ca alegerile prezidentiale din Republica Moldova au stârnit agitatii neasteptate in România.

Cu aceasta ocazie m-am prins, intr-un final, ce a fost cu mitingul „pro-unionist” de la Bucuresti si cu agitatia „Basarabia e România” din ultimele zile.

Ceea ce s-a intâmplat la Chisinau, in ciuda tipetelor de groaza de la Bucuresti, reprezinta o reactie aproape normala vizavi de temele politice impuse dinspre Occident.

Este cât se poate de ciudat ca Occidentul nu a luat nicio pozitie fata de faptul ca, desi R.Moldova este o republica parlamentara, conform Constitutiei, Curtea Constitutionala a reinterpretat actul normativ si a dat liber la alegerea presedintelui de catre popor. Este o mizerie, dar „fortele pro-occidentale” s-au facut ca nu vad.

Pe de alta parte este interesant ca Dodon, candidatul considerat pro-rus, a obtinut mai multe voturi la Bucuresti decât candidatul „unionist” Mihai Ghimpu.

Alte mizerii, comune, de altfel, cu cele din România, se refera la atitudinea fata de votul batrânilor sau al alegatorilor din zona rurala.

Formatorii de opinie nu s-au sfiit sa se refere la faptul ca alegatorii din mediul rural voteaza „gresit”, mai ales dupa ce se apuca de baut câte ceva. La fel ca si la alegerile din România, a bântuit ideea de a ascunde buletinul bunicilor ca sa nu mearga la vot, pentru ca ar vota cu „ceilalti”.

Cel mai important a fost ca prezenta la vot a fost extrem de mica: numai 49 la suta, ceea ce a determinat multa lume sa considere ca e vorba de un boicot.

Nu in ultimul rând, românii ar trebui sa treaca peste abordarea romantica a problemei Basarabiei si sa judece pragmatic ceea ce se intâmpla la Chisinau. Faptul ca unii politicieni se vopsesc in albastru, nu inseamna neaparat ca sunt pro-europeni, ci doar ca isi construiesc un sistem de protectie.

Daca ne uitam la istoria recenta, observam ca „pro-europenii” din Republica Moldova n-au avut jena sa fure la fel cu cei considerati pro-rusi.

Cât despre ceea ce va urma, sunt absolut sigur ca ambasadele occidentale de la Chisinau vor sti sa dreaga lucrurile in turul al doilea astfel incât sa iasa „cine trebuie”, spre bucuria fortelor „pro-occidentale”.

Pentru ca, nu-i asa?, unii stiu sa voteze bine, altii nu stiu si voteaza „aiurea”, deci, aia de nu stiu trebuie reeducati. Simplu si „deja vu” pentru noi.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Eu unul nu mai pot cu Republica Moldova asta! Ce dracu’ atâta unire pentru 3 europarlamentari în plus, când vedem cum Vasluiul ocupă prima pagină a ziarelor cel puțin o dată pe săptămână(şi nu pentru premii la literatură ci violuri, cuțite-n spate etc)…ne mai trebuiesc vreo 5 județe din astea? Avem mai mari şanse să ne unim cu Ungaria (măcar acolo toată populația şi-ar dori unificarea cu Ardealul) decât cu R Moldova unde jumătate din populație vorbeşte rusa, şi vorbitorii de limbă română se dau nişte inteligenți şi au nişte arfe de imperialişti mai mari decât însuşi ruşii….eu cred că ar trebui să ne vedem de treaba noastră, şi când ăia vor avea un relaxat 60-70% procent pro-unire, putem să ne aşezăm la masa tăcerii…ăăă, pardon…? masa tratativelor.

LĂSAȚI UN MESAJ