29 martie 2024
OpiniiEditorialNimic nou în grădina guvernului

Nimic nou în grădina guvernului

Din mărețul model economic propus de guvern, de reclădire a României în următorii 10 ani, bazat pe investiții în infrastructură, pe digitalizare și inovare, pe competitivitate și export de produse cu valoare adăugată ridicată, nu am reținut decât foarte puține obiective clare, cu cifre și termene. Una se referă la durată: 10 ani, adică, până în 2030. A doua cifră lansată este ce care cuantifică valoarea acestui proiect: 100 de miliarde de euro și, a treia, că se vor construi 3000 de kilometri de autostradă.

Atât, restul sunt vorbe, vorbe frumoase spuse de președintele Iohannis, altele și mai frumoase adăugate de prim ministrul Orban. În megalomania lui, Ceaușescu, dacă rețin bine, avea și două programe de dezvoltare multilaterală a țării, unul până în 2025 și un altul până în 2050. Se întâmpla prin anii ’80. Acolo viziune, nu ca la liberali doar pe 10 ani! Ce spune președintele? Că va reclădi România, că „Vom pune bazele României Normale”. M-am uitat în dicționar să văd ce înseamnă „a reclădi”. Și înseamnă a clădi din nou, a reface din temelii, a reconstrui. Mai pe înțelesul poporanilor, dărâmăm tot și refacem din temelii.

Suntem mari meșteri la dărâmat, începând cu anul 1990. De ce niciodată nu ne propunem să folosim ce s-a făcut până la noi, cu unele mici ajustări, nu, întâi distrugem și apoi, cu încăpățânare demnă de o cauză mai bună, cu alți bani, cu alte programe, cu mari sacrificii, reclădim, reconstruim. Neapărat, cel ce vine, cei ce vin, neagă tot, dar absolut tot ce au moștenit. Ălă, ăia nu au făcut nimic bun. Să vedeți ce facem noi!

Însă cum în economie, în cercetare, în construcții nu merge cu hocus – pocus, mulți inovatori (nu inventivi) uită că au pornit construcția fără temelie. De productivitate, competitivitate și export bazat pe produse cu valoare adăugată mare, în România se vorbește, da, se vorbește, de prin anii ’70. Credeți că s-a înregistrat vreun procent în plus? Nu. Dacă ne comparăm, și trebuie să o facem, măcar cu state ca Italia, Portugalia, Spania, suntem la aceleași diferențe, în schimb, față de Germania, Franța sau Suedia, am pierdut trenul de 12.00. Visează cineva la Japonia sau Coreea?

E liber să o facă, cum o face actualul guvern, cu Programul de reclădire a Românei, unul, trebuie spus, strict electoral, cu termen de valabilitate redus. 3000 de kilometri de autostradă până în 2030? Cum numai atât! Avem deja 700. Hai, băieți, că se poate.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri