Un subiect despre care nu se vorbește deloc în mass-media și nu apare pe agenda niciunei formațiuni politice este așa-zisul „Pact pentru migrație”, care a fost negociat la ONU și care se pregătește să fie semnat în decembrie, în Maroc. Problema, deși are consecințe cumplite pentru întreagă lume, nu a fost discutată în România mai deloc. Este de înțeles, dat fiind faptul că întreagă politică externă a țării dar și o bună parte a celei interne este ghidonată de Germania. Iar Germania, cunoaștem cu toții, a stat în spatele ultimului val de imigranți care au pus la grea încercare continentul european. Noi am mai fost o dată în această situație, acum 140 de ani, când Germania ne forța să acordăm cetățenie, în grup, fără analiza fiecărui caz în parte, miilor de emigranți evrei sosiți din Rusia și Austria.

Astăzi, situația este mult mai gravă întrucât, conform documentului, fiecare țară trebuie nu doar să-și deschidă granițele către emigranți, dar trebuie și să le ofere informații precise despre cum se ajunge în țara respectivă, ce prețuri sunt, cum se trăiește și, mai ales, să pună botniță oricăror relatări care i-ar pune într-o lumina nefavorabilă pe emigranți. Și, mai ales, să-i lase pe aceștia să aducă propriile obiceiuri, chiar dacă datinile lor intră în contradicție cu datinile și cultura locală. În paranteză să notăm că, zilele trecute, un tribunal din Franța a achitat un imigrant din Bangladesh care violase o elevă de liceu pe motiv de „interpretare culturală” diferită, avocații bărbatului afirmând că acesta nu a avut „codul cultural” necesar ca să-și dea seama ce înseamnă o relație forțată.

Numeroase țări au anunțat că refuză să semneze acest document, SUA nici n-au vrut să participe la negocierea sa. România nu spune nimic, România se duce și semnează. Nici o discuție serioasă în Parlament, nici o analiză în studiourile televiziunilor, nici măcar un comunicat al unui ONG sau un interviu al unui intelectual care-și dă cu părerea despre toate lucrurile. Pentru România, politica externă este coordonată de la Berlin iar dacă Germania spune că așa trebuie, România se execută. Ar fi interesant de văzut și modul în care prevederile Pactului pentru Migrație pe care România se va angaja să-l respecte se potrivesc cu prevederile din Constituția țării, care interzic colonizarea: „Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine” scrie articolul 3 din Legea Fundamentală. O Lege care există doar pentru a fi încălcată și interpretată.PUBLICITATE