Răzvan Bibire

De fapt, lucrurile stau cam așa: PSD, cel care cere revocarea șefei DNA nu dorește cu adevărat ca Laura Codruța Kovesi să plece iar președintele Klaus Iohannis, cel care a făcut zid cu piepitul gol în față atacurilor la adresa ei, ar mătrăși-o în secunda doi, dar nu poate.

Pentru că în politică, nimic nu e ceea ce pare. Oricât ar urî-o pe Kovesi, conducerea PSD nu are nici un motiv s-o vadă plecată pe aceasta din fruntea DNA deoarece, ca și la alegeri, șefa anticorupției face cea mai bună campanie electorală pentru social-democrați.

Cum nu este zi în care să nu mai apară câte o dezvăluire despre presupusele abuzuri ale procurorilor, și cum avem convingerea că, pe măsură ce trece timpul aceste dezvăluiri vor deveni tot mai interesante, timpul joacă în favoarea PSD.

Cine nu crede să facă bine și să se uite la numărul manifestanților din stradă. De la zecile de mii din ianuarie anul trecut, la câteva sute sau zeci astăzi. Asta pe de o parte.

Președintele Iohannis, cel mai vocal luptător anticorupție aleargă pe același culoar cu Kovesi și urmăresc – în ipoteza în care șefa DNA are ambiții politice – același electorat. Își fură voturile unul altuia și eliminarea unuia din competiție ar însemna ca voturile sale să ajungă la celălalt.

Dar Iohannis trăiește cu sabia lui Damocles deasupra capului. Dosarul penal disjuns din dosarul civil al casei din Sibiu, despre care Justiția a spus că a fost obținută cu acte falsificate, stă ascuns într-un sertar. El are imunitate câtă vreme este președinte; soția sa, nu. Dosarul poate fi scos oricând la lumina și să ne imaginăm ce ar însemna ca în debutul campaniei electorale, soția unui candidat la președinție să defileze cu cătușe la mâini prin fața camerelor TV… Mai ales dacă Laura Codruța Kovesi își va depune și ea candidatura…

Desigur, toți actorii politici sunt morali și nu urmăresc decât să se facă dreptate, să triumfe Legea și să fie bine ca să nu fie rău! Ce să mai spunem de ambsadorul SUA?! Un alt stâlp al democrației care nu dorește decât binele națiunii și care sprijină fără tăgadă dorința producătorilor de armament de a întări capacitatea militară a României. Cine spune că s-ar face presiuni prin intermediul organelor de represiune pentru ca politicienii să aprobe miliarde de dolari de la buget, fără licitație, pentru cumpărarea de armament american e doar un agent al lui Putin care ne vrea doar răul și să ne invadeze.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE