Petre si Varvara Biur, din Valea Seaca, comuna Nicolae Balcescu, isi doresc o casa a lor de când s-au casatorit, iar asta se intâmpla in urma cu patru decenii. Au inceput-o in 1986, dar n-au mai reusit sa o termine.

In 1991, Petre Biur, aflat pe tractor, s-a accidentat la coloana, dar multa vreme a ignorat durerile. S-a dus la medic abia atunci când au inceput sa-i amorteasca picioarele, dar era prea târziu: la 42 de ani a ajuns in scaunul cu rotile.

Descoperit, acum, la 61 de ani, de angajatii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), apoi de cei ai Habitat for Humanity Comanesti (HFHC), nea Petre le-a spus povestea lui: cum s-a imbolnavit, cât de greu s-au descurcat cu banii, el si tanti Varvara, si cum nu au mai reusit sa termine constructia.

PUBLICITATE

“A fost o perioada foarte grea. Nu reuseam sa accept faptul ca nu voi mai putea merge… Cum vom reusi sa ne crestem copiii? Viitorul pentru mine era foarte intunecat”, a marturisit Petre Biur. In cele din urma, a fost nevoit sa se resemneze: “Am inceput sa fiu propriul meu doctor, stiu toate diagnosticele si medicamentele pe care a trebuit sa le iau! Na, parca ce altceva mai puteam face decât sa citesc?”

“Eu nu ma las, lupt!”

Petre si Varvara Biur locuiesc si acum in cele doua camere lasate de parinti. “Pentru a se putea deplasa si-a cumparat un moped si un triciclu, pe care a invatat sa si le repare singur deoarece nimeni in sat nu putea sa-l ajute, arata Andrei Chirila, director HFHC. Ii este foarte greu sa se deplaseze deoarece toata gospodaria este in panta. Uneori sta câteva ore asteptând sa vina cineva sa-l ajute sa urce pe prispa casei care nu are rampa.”

Nea Petre se deplaseaza cu dificultate, dar asta nu-l face sa renunte, dimpotriva, isi doreste si mai mult o casa noua, adaptata nevoilor sale, in care sa-si poata chema nepotii sa se joace. “Eu nu ma las, lupt! Imi place viata, imi iubesc familia, mai ales nepotii si voi face tot ce tine de mine sa am o viata normala”, a marturisit batrânul. A strâns banut lânga banut si a inceput sa cumpere lemne, cuie, table, BCA, fier beton.

Habitat Comanesti si DGASPC, parteneri in proiectul “Niciodata nu e prea târziu”, il vor ajuta, dar e nevoie de multi voluntari si sponsori pentru a termina casa inainte de venirea iernii. Exista un plan de actiune, iar cei care vor sa-i ajute pe nea Petre si pe tanti Varvara cu materiale de constructie si bani sau vor sa participe macar o zi la construirea casei pot suna la Habitat for Humanity (0720.550.178).

“Niciodata nu e prea târziu” pentru familia Biur, dar nici pentru o fapta buna nu e târziu, niciodata.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ