Abia daca s-au strâns 2-3.000 de persoane, azi, la Ghimes, de Rusaliile catolice, cu ocazia traditionalului pelerinaj anual pe care maghiarii il fac in România.

Dealtfel, anul acesta a venit un singur tren cu pelerini, in marea lor majoritate trecuti de prima si chiar si de a doua tinerete. Ei au fost indrumati de la gara catre biserica de jandarmii si politistii adusi in numar mare pentru a veghea la buna desfasurare a manifestarilor.

Ca si in anii trecuti au mai venit pelerini cu cu motocicletele, cu masinile personale dar si cu autocarele, acestea fiind mult mai putine decât in anii anteriori. Daca altadata dealul pe care se afla biserica era plin de oameni, de data asta pe coasta abia se afla câtiva care ascultau sluijba.

PUBLICITATE

La fel, cantonul de cale ferata amenajat ca muzeu era aproape pustiu. Animatie era sus, la “cetatea Rakoczy”, fostul punct inarit de granita.

Multa lume a preferat sa ramâna la poalele dealului, unde s-a amenajat un iarmaroc, in care se puteau cumpara de la steaguri – ale Ungariei si ale Tinutului Secuiesc – racoritoare, langosi cu brânza sau cu ciocolata ori “mics” (mici) la exorbitantul pret de trei lei bucata.

Pe drumul de la gara pâna la podul peste Trotus se puteau cumpara produse alimentare si bauturi racoritoare si cu plata in forinti. Cu toaletele se pare ca a fost o problema, cel putin una de orientare. Altfel nu se explica de ce, unii vizitatori preferau tufisurile desi se aflau la numai 50 de metri de wc-ul de lânga cantonul de cale ferata.

Data fiind vârsta participantilor, au lipsit incidentele. N-au mai fost nici pancarte cu Trianonul, nici hartile Ungariei Mari si nici mesaje nationaliste. Cel putin nu la vedere. Autoritatile au mobilizat un numar mare de jandarmi, politisti si pompieri, unii veniti din judetele vecine, fiind vorbitori de limba maghiara.

[wonderplugin_gallery id=”542″]

Manifestarile de la Ghimes sunt punctul final al pelerinajului organizat la Sumuleu Ciuc, in fiecare an. Credinciosii catolici sarbatoresc confruntarea de la 1567 dintre secui si armata principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund, care a încercat sa le impuna religia unitariana. Secuii au iesit victoriosi si, in memoria acestui eveniment istoric, în fiecare an, în sâmbata Rusaliilor catolicii vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Sumuleu Ciuc.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Cetățenii maghiari din Ungaria dar și din România sau convins că românii sunt greu de doborât atunci când dreptatea este de partea lor. În altă ordine de idei este recunoscut faptul ca ”greii” UDMR-ului nu mai au forța deceniului trecut, perioada ”marinarului matrafoxat”, când făceau absolut ce le dorea mușchii lor. Încă mai sper că le-a trecut dorul (a se citi țelul) de a avea un ”Ținut” al lor taman în inima României. Dar mai știi ?!!!!

  2. In. Adevarul e ca in fiecare an la Sumuleu Ciuc sunt prezenti peste 700.000 de pelerini 🙂 80% (sau chiar mai mult) din populatia Romaniei este de confesiune ortodoxa. Totusi,la Nicula niciodata nu vor merge atatia pelerini. La hram au fost prezenti pelerini din Ungaria,Romania,Elvetia,SUA,Germania,Austria si uneori vin chiar ai din Australia. Aici se observa ca Biserica Catolica este o Biserica internationala,nu o Biserica nationala.

  3. Rusine jandarmilor care an de an opresc autocarele la 5-10 km de vechea granita de 1000 de ani,ruinele Cetatii Rákóczi ,fosta gr.austro-ungara ,biserica unde are loc sarbatoarea Rusaliilor si astfel pelerinii sunt obligati sa mearga pe jos, copiii,batranii…Rusine sa va fie! Mai aveti de invatat la capitolul ordine,disciplina,bunavointa si bun simt!!!

LĂSAȚI UN MESAJ