Romeo Stavarache

Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, a fost retinut, astazi, de procurorii DNA, informeaza agentiile de presa Mediafax si Agerpres.

Conform unor surse judiciare citate de RTV, Stavarache este retinut impreuna cu doi oameni de afaceri din Bacau, patroni ai unor organe de presa, fiind acuzati de cinci infractiuni de dare de mita.

Conform unui comunicat al Directiei National Anticoruptie, primarul Stavarache ar fi pretins si primit mai multe sume de bani de la oameni de afaceri:

PUBLICITATE

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a inculpaților:

– STAVARACHE ROMEO, primarul municipiului Bacău, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 5 infracțiuni de luare de mită;
– GOIAN LIVIU, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 3 infracţiuni de complicitate la luare de mită;
– CENUȘĂ LIVIU VASILE, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 2 infracţiuni de complicitate la luare de mită

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a reieșit că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2008 – 2011, inculpatul Stavarache Romeo, direct sau prin intermediul celorlalți 2 inculpați, a pretins și primit, de la 4 oameni de afaceri, mai multe sume de bani după cum urmează:

1. La începutul anului 2008 a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău, aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituţie, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 – octombrie 2011, inculpatul Stavarache Romeo a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 810.670 lei.

2. În luna ianuarie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societăţii comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.

3. În luna aprilie 2009, inculpatul Stavarache Romeo a pretins de la același om de afaceri, un procent de 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală, încheiat între această societate şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe Bucureşti, având ca obiect construcţia unui bloc cu 45 de locuinţe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.

În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 – septembrie 2011, Stavarache Romeo a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.

4. În luna martie 2010, inculpatul Stavarache Romeo i-a solicitat, administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să îşi execute în mod corespunzător obligaţiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 şi aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei, respectiv 30.000 lei.

5. În perioada martie – aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, i-a solicitat lui unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiţi în data de 24.04.2009.

În cauză se desfășoară cercetări și cu privire la alte persoane.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații și al Direcției Generale Anticorupție Bacău din cadrul M.A.I.

Inculpaților Stavarache Romeo, Goian Liviu și Cenușă Liviu Vasile li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 26 iunie 2014, la Curtea de Apel Bacău cu propunere de arestare preventivă.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arata in comunicatul DNA.

“Eu ii apar pe Goian si pe Cenusa. Lor li se retin fapte de complicitate la luare de mita iar primarului mai multe fapte de luare de mita. Azi dimineata la 9.00 s-au emis ordonantele de retinere si astazi dupa-amiaza vor fi dusi la instanta pentru propunerea de arestare preventiva, pentru ca mâine dimineata le expira ordonantele”, a declarat avocatul Cristian Cojocaru, aparatorul celor doi oameni de afaceri.

Pe primarul Stavarache l-a aparat dimineata la DNA Bacau avocatul Liviu Ghioc.

„Pot confirma ca sunt emise trei ordonante de retinere. Domnul primar este acuzat de infractiuni de coruptie. El spune ca nu a luat niciun ban niciodata. Nu am vazut dosarul pentru ca legea s-a schimbat intre timp iar anchetatorii au dreptul ca timp de 10 zile sa nu puna dosarul la dispozitia avocatilor”, a declarat avocatul Ghioc. Se pare ca pentru judecarea cererii de arestare preventiva va veni, pentru apararea in instanta a primarului Stavarache, un avocat de la Bucuresti.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

42 COMENTARII

 1. Nu prea cred in aceste acuzatii; se pare ca profitorii din jurul lui s-au folosit de numele acestuia si au “lucrat” in stil mafiot; orasul nostru a devenit o vacă de la care sug toate hienele din politica; sper ca justitia sa fie dreapta si adevaratii hotomani sa mearga la “mititica”.

  • uite ca mai gasim si oameni ca tine viorele, care stiu ce inseamna folosirea numelui unui om, asemenea in cazul Basescu. Aici a acuzat Casuneanu ca a dat mita pentru autorizatie. credeti ca era Romeo Stavarache atat de imbecil sa ia bani de la el? niciodata oameni bun :)) scapa sigur

 2. aveti mare dreptate domnule viorel asa este sper ca justitia sa fie dreapta si sa faca lumina in acest caz pentru ca nu merita primarul asa ceva la cate a facut pentru orasul nostru decand este primar (a fost lucrat pe la spate cand esti un om bun si corect cazi in plasa hotilor)

 3. Au si aparut ‘SUSTINATORII’ !!! Mai bine sa lasam Parchetul sa isi faca treaba, sunt convins ca “nu iese fum, fara foc”. Iar acest individ care a indatorat orasul pe 30 ani, bani pe care va trebui sa ii platim tot noi din taxe si impozite, a venit cu autobuzul la primarie, iar acum este milionar in euro. Sechelariu a fost un hot marun pe langa acest primar, o sa vedeti ca se vor confirma acuzatiile procurorilor. Sa nu uitam ca firmele din Bacau nu au avut acces la lucrari publice, ca au ramas fara loc de munca mii de oameni. Si la urma urmei, sa lasam justitia sa actioneze, prea au aparut multi indivizi care au devenit adevarati bogatasi. Cum de si-au consolidat averi de milioane de euro? Si sa ne uitam ce palate, ce situatii materiale au acesti indivizi. Cum si-a construit un adevarat castel si un bloc in centrul orasului Dragos Benea ?? Iar in declaratia de avere are 2 ceasuri vechi ?? Hai sa fim rezonabili, si sa nu mai acceptam sa fim jefuiti !!

 4. Este un hot ordinar, care a facut din banii bacauanilor o vaca de muls pentru societatile sale clientelare, sa dea Domnul sa-i dea tot atatia ani cat are de mandat, adica cel putin 10, mama lui de escroc!

 5. domnilor AS. Ionut si Viorel , ce inscenare!!! ma faceti sa rad!!! nu ati citit bine articolul?! are suport de la SRI si MAI!!! i-au ascultat telefonul cat si ambiental!!!
  domnilor cand DNA face acuzatii sunt fondate si mai ales cand are suport de la o institutie atat de veridica ca SRI!!!
  asa ca la puscarie cu toti care fura si nu le mai ajunge!!!

 6. unde este cinstea si onoarea, urla cat il tineau bojocii SECHE IN SUS SECHE IN JOS, acest individ a furat Bacaul mult mai mult , seche era atat de naiv incat spunea tot si de toate, (cainele care latra nu musca ) STAVA A TACUT SI A FURAT prostind lumea cu albume si fotografii, tichete si cadouri dati din banii nostrii, se pare ca nu l-au mai ajutat sfintii. Sa vina IOACHIM sa faca o festanie pt eliberarea lui .

  nimic nu ramane nerasplatit in functie de faptele fiecaruia.
  sa vina POPOVICI LANGA EL nu poate scapa acest individ .

 7. Urmeaza si Benea…dar degeaba inchide un primar si voi doi oamenii…daca DNA nu inchide caracatita de la Bucuresti…de acolo se ordona firmele care vor lucra in anumite judete etc….acuma e doar un foc mic ca sa se faca uitat cazul cu fratele presedintelui (Basescu).

 8. Mai sunt in primarie la Avize , Tataru si Otetea care stiu mai multe despre afacerile lui Stavarache.
  Otetea a pretins si el la rindul lui ca Stavarache marfa de la diverse firme de constructii si electrice, numai spatiul de langa Scoala 10 care-l are , e facut din spaga.

 9. Este imperios necesar ca vechea lege 18/1968 (a ilicitului) să fie repusă în codul penal. Nu cred că mai există țară în UE unde să trebuiască 3 structuri ale statului(SRI, DNA, DGA) pentru a te lua la întrebări care-ți sunt veniturile cu care ți-ai consolidat averea. Vă dați seama câți bani a cheltuit statul român din impozitele noastre pentru a menține în curs o anchetă ce datează din 2008 – adică ȘASE ani !? Câți polițiști și procurori, câte ore de filaj, câți bani dați pe echipamente performante de urmărire ambientală pe când era mult mai simplu și mai ieftin dacă te chema Fiscul să te întrebe ce documente ai care să ateste cum ți-ai procurat banii cu care ți-ai construit vila de 500.000€ ?!

 10. Cam tarziu afla SRI -ul ceea ce era evident pentru bacauani.
  Sa speram ca ii ies acum pe nas banii de pavele si borduri cu care se putea face ceva cu adevarat util pentru oras.

  Desi mai degraba cred ca va fi scos basma curata intr-un fel sau altul si va putea zice: “Vedeti ce om corect sunt, am fost si ascultat si investigat si n-au gasit nimic”

 11. Romeo Stavarache, desemnat cel mai bun primar din România
  Primăria municipiului Bacău a fost din nou premiată. De data aceasta, premiul s-a acordat la gala premiilor Revistei Române de Administrație Publică Locală.

  Romeo Stavarache, desemnat cel mai bun primar din România

  În cadrul acestui eveniment, primarul Romeo Stavarache a obținut distincția de cel mai bun primar de municipiu reședință de județ din România. Premiul a fost obținut pentru proiectele întocmite și sumele atrase de municipalitate. La stabilirea ierarhiei s-a ținut cont și de complexitatea proiectelor și a domeniilor de intervenție a administrației publice locale băcăuane.

 12. Sunt total coruptii ,s-au folosit de naivitatea comunitatii ,nu stiti cinei acest primar Stavarache ,Goian ,Cenusa – si pocaitul Rotaru care au supt din averea Bacaului .Goian are postul de televiziune tvr1bacau cu sediul sin evidenta la Suceava si are datorii imense pe care le achita ingerul Stavarache din bani publici ,va rog domniilor de la D.N.A. sa verificati toate licitatile facute de firmele lui Goian sunt cu documentaie falsa ,toate documentele false trase la serox de contabila lui ,care nu avea un ban in cont si se folosea de relatiile cu Stavarache… Domniilor de la D.N.A. forte multa documentatie de la firmele lui Goian se gasesc la domiciliu sau la subsolu vilei ,acest infractoe periculos care paveaza orasul Bacau cu o firma din Suceava si Falticeni – oamenii din subordinea lor ,care o face pe milogul in fata publicului Bacaoan si nu le sunt confiscate averiile. Sper in dorinta dreptati sa li se confiste averiile si sa plateasca pt. toate excrocheriiile lor.

 13. Tine doamne, departe de secțiile de vot și de taste, tâmpiții care cred ca de alde Romica și co. sunt victime și nevinovați. Uite de asta am ajuns în halul asta, ca exista prostime cu duiumul, care se lasă înșelată de niște lucrări realizate, uitând ca sunt făcute din banii nostrii, la preturi supraevaluate, pt a se imbuiba javrele astea care clamează cinstea!

 14. Ole ole stavarache nu mai e…..la puscarie cu voi…sarbatorim jn strada diseara jn fata primariei…nenorocitule ti.a venit randul la cat rau ne.ai facut.

 15. Cred ca este bine sa desconspiram, sa spunem tot ceea ce stim despre acesti nemernici care au jefuit bugetul orasului. Si este bine sa se spuna totul, despre toti smecherii din oras, despre politicieni, patroni, etc. Sa avem acest curaj, poate asa scapam de acesti nenorociti !!

 16. Doamne-Doamne, ceresc tata, noi pe Tine Te rugam, sa randuiesti asa cum crezi ca este mai bine pt noi toti bacauanii! si cei corupti si vinovati sa plateasca atat in bani cat si cu libertatea lor, ca ei o duc nemaipomenit de bine iar noi ….

 17. dar despre copilul de suflet al primarelui asa zisul Spital Municipal nu se spune nimic?Despre lucrarile ale caror costuri au crescut in fiecare zi, despre aparatura care zace prin depozite si iese din garantie nu se stie?Si acolo sunt bani muuulti.

 18. Trebuia sa se incheie cumva. Ma rog, a fost eliberat, ca pericol public nu e si nici nu mai poate distruge probe: are DNA tot ce-i trebuie de sase ani. Pacat! Poate vor mai urma si altii ca sa fie distractia mai mare!

 19. La parnaie cu acesti puscariabilii!!! Astia erau arestabili de ani de zile, doar ca melci de la DNA, SRI, etc..se misca in replay, asta e timpul lor standard de lucru, 5-6 ani, pana sa puna sub urmarire penala asemenea criminalii, oricum, sper sa mai urmeze si alte dosare penale si alte retineri, ca slava domnului au de unde, sant din belsug la Bacau, sau adunat multi puscariabili aici in oras ca era lapte si miere de supt, plus de asta nu-i deranja nimeni aici, lume nu stie in ce datorii ne-a bagat acest primar si gloata lui de puscariabili, lumea se bucura ca se duceau la sala sa vada un meci de handbal si cred ca e meritul acestui puscariabil, dar nu e, sant multe de spus, toata lumea stie cate ceva, altii mai mult, altii mai putin iar altii deloc si asta e cel mai grav, ca sant oameni care nu stiu nimic de acest puscariabil, dar l-au votat si sustinut in toti acesti ani, in fine, sa speram ca ca o sa fie bine si pentru noi astia saraci, prosti, etc.. care am asteptat 7-8-9-10 ani ca sa primim un amarat de ANL( care sa ne cada tavanul in cap la copii) si bineinteles ca nu am primit nimic. Si inca ceva ca era sa uit, sper ca la anul de Paste (cum avea obiceiul sa trimita) urmatorul plic cu felicitare de la acest puscariabil sa scrie: CU STIMA ROMEO STAVARACHE , dar, la domiciliu sa scrie: .Str. General Ştefan Guşe nr. 3.

 20. Stam si comentam..stam si ne uitam la televizor de 25 de ani cum ne jefuiesc nenorociții ….dar noi oamenii de rand cand ne vom face auziti?cat vom mai suporta umilint asta?cand vom iesi in strada sa ne cerem dreptatea…?cum sa traim cu 800 lei lunar
  Iar ei cu sute de miliarde furate???????? Cat vom mai accepta sa fim prostiti pe fata?ce mai asteptam domnilor?ar trebui sa iesim in strada …..ar trebui sa ne facem auziti…..ar trebui sa ne TREZIM ODATA…nu se mai poate trai in asemenea conditii….sa fim furati.prostiti si mintiti in asemenea hal…chiar nu avem sange deloc in noi?cand l.au umilit pe seche au iesit toti nenorocitii in strada …acum de ce nu iesim si noi sa il alungam si noi pe stavarche din primarie????recunosc il urasc pe romeo stavarache si el o stie …jos tiranul..la puscarie….. au

LĂSAȚI UN MESAJ