Am participat zilele acestea la scrierea uneia dintre cele mai frumoase povesti, care va intra – cu siguranta – in istoria presei bacauane: lansarea primei editii a revistei NEW PRESS, format A4, full color, scrisa si editata de copiii de la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor din Bacau, al carui mentor si conducator este prof.

Laura-Nicoleta Bibire (Laura Huiban), care si-a asumat pentru inceput si rolul de redactor sef.

Sala de teatru a Palatului era plina, copii, profesori, parinti, jurnalisti, editori, blituri, camere de luat vederi, carnetele de notite. Sunt in Cerc peste 30 de elevi cu vârste intre sapte si 18 ani, indrumati de “magiciana” Laura, dupa cum ii spune directorul Palatului Copiilor – prof. Radu Ghiciusca. Mara Ioana Secrieru este in clasa a II-a la Scoala “Alexandru Ioan Cuza”. Mica de abia se vede de la pupitrul studioului de televiziune.

“Mie imi place sa citesc si sa scriu si nu gaseam un loc, un cerc unde sa fac aceste lucruri. Mi-a oferit o oportunitate(!) o prietena, care era la Cercul de Jurnalism. Am venit, imi place foarte mult, mi-am facut prieteni, discutam, invatam. Va spun ca o sa vin mereu.”
Mara Secrieru (8 ani)

Au fost invitati “pentru a le spune lucruri despre presa, despre inceputurile fiecaruia in gazetarie” Stefan Olteanu, Aurelian Chiscop, Ionut Tomescu (purtator de cuvânt al Primariei), Dorian Pocovnicu – fost ziarist, prefectul judetului Bacau, Razvan Bibire, Sebi Sufariu si subsemnatul.

Amintiri, povesti, povete, emotii, insa viitorul apartine celor care, cu pasiune, cu inocenta vârstei, dar si curaj au scris aceasta minuanta revista, redactori si fotoreporteri de la grupele Kids Press, True Press, Teen Press, New Press, Basarabia Press. Treaba serioasa, ca in marile redactii.

“Am descoperit in elevii mei, in ciuda deselor clisee vehiculate pe seama tinerelor generatii, niste copii inteligenti, curiosi, creativi, foarte calzi, cu mare nevoie de a fi ascultati si a fi luati in serios, pentru a se putea la rândul lor lua in serios pe sine”, scrie redactorul sef Laura Nicoleta Bibire, in editorialul revistei. Sumarul este interesant, bogat, divers, stiri, note, reportaje, interviuri, fotografii, mai ales fotografii, de altfel, in redactie scrie mare: O fotografie face cât 1000 de cuvinte. Dar reportajele? Sunt minunate. Aceasta revista ar trebui difuzata prin toate retelele din oras.

Am vizitat redactia, o sala moderna, primitoare, cu mobilier nou, insa…doar atât. Cercul de Jurnalism de la Palatul Copiilor nu are o minima tehnica, un calculator, o imprimanta, un scanner. Uite o tema pentru un interviu in viitorul numar al revistei.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ