27 aprilie 2024
ContrasensNever Again?

Never Again?

A fost, zilele trecute, Ziua Victimelor Holocaustului, prilej pentru multă lume să emită comunicate și să-și pună poze la profil cu textul «Never Again». Ironia face ca aceste persoane simțitoare, care ne îndeamnă să comemorăm victimele nebuniei naziste și să facem totul pentru ca un astfel de fenomen să nu se mai întâmple, exact aceste persoane nu scot o vorbă despre genocidul care se întâmplă în Gaza.

În câteva luni, 30.000 de civili, în mare parte femei și copii, au căzut victime atacurilor deliberate ale unei forțe militare regulate, conduse de lideri militari legitimi și coordonate de politicieni aleși în mod legal și recunoscuți de statele membre ale ONU.

Nu intrăm în amănunte; există o sumedenie de rezoluții ale ONU care condamnă regimul la care au fost supuși de-a lungul timpului palestinienii și care le recunosc acestora dreptul de a se opune, prin orice mijloace, opresiunii. În paranteză, să amintim că acest principiu a fost utilizat când UCK a provocat tulburări în Kosovo iar NATO a decis că trebuie să ajute albanezii să se răscoale contra sârbilor.

Nu lupta dintre palestinieni și israelieni este problema în Gaza ci modul în care forțele militare ale unui stat suveran atacă cu impunitate populația civilă fără să le pese de consecințe și de ceea ce spune restul lumii. Nu vreau să fac o paralelă istorică cu alte regimuri care au ucis civili fără să le pese de urmări; vreau doar să arăt câtă ipocrizie este în lumea actuală care se face că nu vede genocidul doar pentru că interesele sale politice sunt altele.

«Never again»?! Dar s-a întâmplat de sute de ori de la sfârșitul WW2. Și lumea “civilizată” a întors privirea, uitându-se în altă parte. Pentru că așa-zisa “lume civilizată” și-a construit bunăstarea pe jaf, furt și crimă și nu este străină de ororile de acest gen. Să ne amintim ce a fost Congo pentru Belgia, India pentru Anglia, America de Sud pentru Spania și Portugalia, Indochina pentru Franța și așa mai departe.

Revenind la Gaza, e interesant că judecătorii Curții Internaționale de Justiție au luat primele decizii în acest caz, cerând Israelului să prevină genocidul populației palestiniene. De fapt, Curtea a luat mai multe decizii care interzic inclusiv transferul de arme în Israel pentru a preveni folosirea lor în masacrarea populației civile. Rămâne de văzut dacă această primă decizie va fi respectată; dacă nu va fi, întreg esafodajul CJI cade și vom asista la dezintegrarea unei alte organizații internaționale.

Până atunci să consemnăm că, imediat după decizia Curții Internaționale de Justiție, mai multe țări – Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Australia, Germania, Țările de Jos și Italia – au decis să suspende finanțarea pentru UNRWA (Agenția Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina în Orientul Apropiat). În mod ironic, fiecare dintre aceste țări a fost vinovată de genocid la un moment dat.

spot_img

Alte titluri

spot_img

Ultimele știri