25 aprilie 2024
EconomieNeplata salariului se va pedepsi cu inchisoare

Neplata salariului se va pedepsi cu inchisoare

Initiativa legislativa in favoarea angajatilor

Litigiile individuale de munca vor fi solutionate mult mai repede. Nu reclamantul va trebui sa faca proba in instanta, ci angajatorul incriminat. Neexecutarea hotarârilor definitive va fi sanctionata cu inchisoarea sau amenda.

In fiecare luna, la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau sunt depuse intre 60 si 70 de sesizari la adresa unor angajatori. Fosti ori actuali angajati ai acestora ii reclama ca nu le-au platit anumite drepturi banesti ori ca le-au desfacut abuziv contractul individual de munca. Dar, din pacate, desi este evident ca sunt de buna credinta, ITM Bacau nu poate sa le dea dreptate unora, deoarece la sediul angajatorului incriminat nu a gasit niciun act care sa ateste cele sustinute in sesizare. Tocmai de aceea, Ministerul Muncii preconizeaza printr-un proiect de ordonanta de guvern modificarea Legii 62/2011, a dialogului social, si in domeniul conflictelor individuale de munca.

Judecare in regim de urgenta



Proiectul, afisat pe site-ul Ministerului Muncii, prevede ca un conflict aparut intre un salariat si angajatorul lui se poate solutiona de catre sectiile sau completele de judecata specializate in litigii de munca si asigurari sociale de la tribunalul de care apartine cel ce se considera prejudiciat. Acesta va adresa instantei o cerere in termen de 30 de zile de la comunicarea de catre angajator a incheierii, executarii, modificarii, suspendarii sau incetarii contractului individual de munca ori a sanctionarii disciplinare. Pentru drepturi salariale neacordate sau despagubiri, solicitarea in instanta se va putea face in termen de trei ani. Toate cererile se vor judeca in regim de urgenta, adica in maximum 15 zile de la inregistrare. Citatia va fi trimisa celor implicati cu minimum o zi inainte de data când are loc judecata. Reclamantul nu va trebui sa faca el proba celor sustinute in cerere. Angajatorul incriminat este obligat sa demonstreze cu probe ca reclamatia nu este intemeiata. Daca angajatorul nu-si probeaza in termen de 20 de zile nevinovatia, atunci dupa aceea va fi decazut din acest drept.

Sanctiuni dure

Instanta se va pronunta in aceeasi zi in care au luat sfârsit dezbaterile sau in cel mult doua zile. Hotarârile instantei de fond sunt definitive si executorii de drept si vor fi aduse la cunostinta in maximum 15 zile de la pronuntare. Posibilitatea ca un actual ori fost angajat sa recurga la instanta pentru a reclama neplata unor drepturi salariale ori nerespectarea legislatiei privind contractul individual de munca exista si acum. Noul proiect stabileste insa mult mai riguros competentele, modul si termenele de solutionare. In plus, prevede si sanctiuni drastice pentru angajatorul care nu duce la indeplinire o hotarâre judecatoreasca definitiva si executorie. Astfel, angajatorul care nu va pune in aplicare, in termen de 15 zile de la prezentarea cererii de executare, o hotarâre judecatoreasca definitiva privind plata salariului va fi pasibil de inchisoare de la 3 la 6 luni sau de amenda. Refuzul de a respecta o sentinta definitiva referitoare la reintegrarea in munca a unui salariat va fi pedepsit cu 6 luni – 1 an de inchisoare ori amenda.
Elena Tintaru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri